RULE BRITANNIA

 
 
Tre britter i topp tre med Mercedes duon något överraskande i första led, visst har de visat en gryende form, men att Russel-Hamilton skulle bemanna första ledet är ändå över förväntan. Innan kvalet sågs McLaren och då i första hand Norris som Verstappens största utmanare om pole i Silverstone, men Norris framfart räckte inte till att utmana Mercedes duon, och Verstappen i sin tur hade en utflykt genom grusfållan direkt i början av kvalet, en utflykt som förmodligen kostade en hel del downforce när gruset hyvlade av kolfiber från golvet. Ground effect bilarna är känsliga för närkontakter med grusfållor, Verstappen klarade sig ur gruset, sämre gick det för stallkompisen Perez som även han hamnade i gruset, och kunde inte komma loss, slutkvalat för mexikanaren redan i kval ett. Även om Norris inte mäktade med att utmana Mercedes duon om pole lyckades han slå Verstappen och kvalade ut även teamkompisen Piastri. Hulkenberg i en HAAS med Ferrari PU var ofin nog att slå båda Ferrari förarna, Sainz tog sig till kval tre och hamnade på en sjunde plats, Leclerc i sin tur åkte ut redan i kval två. Albon i sin Williams blev köttbiten i en AM hamburgare som nia, och Stroll kvalade ut Alonso som hamnade på en tionde ruta. 
 
Leclerc lär vara besviken på att bli slagen av både HAAS, Williams och AM, Sargeant fick stryk av Albon, Ricciardo av Tsunoda, Bottas av Zhou, Magnussen av Hulkenberg, Perez av Verstappen och Gasly av Ocon. Kval ett blev något av ett lotteri när spridda regnskurar träffade delar av banan, var man ute en minut för tidigt eller för sent var spelet förlorad när greppnivån varierade hela tiden,Bottas var en av dem som fick erfara det, liksom Perez och Verstappen som dock fick en ny chans när han klarade sig ur grusfållan.  
 
Perez har haft en tung period hos RBR, han har ett 1+1 kontrakt med stallet men lär sitta löst efter en rad av misslyckade racehelger, frågan är vem skulle kunna ersätta honom om RBR skulle bestämma sig att bryta kontraktet med mexikanaren. Som alla vet är inte kontrakter i F1 vatten värda om stallen vill göra sig av med en förare, lika lite som muntliga löften eller överenskommelser, något som Bottas har fått erfara hos Sauber. Först bytte de ut hans raceingenjör utan att berätta om det i förväg, sedan svek de sitt löfte om att Bottas skulle vara den första föraren de skrev ett nytt kontrakt med när Hulkenberg fick ett kontrakt istället, så är det i F1, man lovar runt men håller tunt. 
 
Kvalet blev en framgång för Mercedes, hur racet kommer bli är en helt annan historia, det ser ut att regnet i stort sätt upphör precis lagom till racestarten, sedan är det upp till var och en vilka inställningar man har valt och huruvida man har däckslitaget och däcktemperaturen under kontroll. Det är inte lätt  att samtidigt försöka hålla däcktemperaturen uppe i framdäcken och nere i bakdäcken om aerobalansen är inte där den ska, i morgon får vi veta vilka har bästa racepace, och vilka chansade i kvalet på bekostnad av racepacen.
 
Dagens grid girl chansar inte i brittisk "sommarväder", paraply är ett måste men det kan hända att solen dyker upp när man minst förväntar det.
 
Amen,..må det brittiska sommarvädret vara med er.   
       
 
  
 
   

Kommentarer :

#1: ilkkaluukas.blogg.se

Silverstone blev det första gången för säsongen som Valtteri Bottas stallkamrat Guanyu Zhou gjorde ett bättre tidskval än finländaren.

Även om kinesen var snabbare är det många som frågar sig vad stallet tänkte då Bottas beordrades in i depån med en minut kvar av tidskvalet.

Hade stallet hållit kvar finländaren på banan hade den före detta Mercedesföraren haft möjlighet att förbättra tiden och kvala in till Q2.

Nu blev det istället Zhou som körde om Bottas under det Q1: sista varv och då även Yuki Tsunoda förbättrade sin tid föll finländaren ner till 16:e plats och blev således första man att att utebli från Q2.

skriven
#2: ilkkaluukas.blogg.se

Oj vad inlägget förökade sig😂

skriven
#3: Måns

England dominerar!

skriven
#4: Anonym

Lewis !!! Good 👍
// sigge

skriven

Kommentera inlägget här :