NEW KIDS ON THE BLOCK

Två Ferrari spisar isärplockade, nu väntar man att lite reservdelar och diverse packningar ska dyka upp, så det kan vara på sin plats att skriva några rader.
 
 
Som ni säkert redan vet, så testade man däck på Yas Marina under två dagar, Kimi fick agera brandman när hans Sauber överhettade....
 
...och Leclerc i sin tur fick testa Ferraris krocksäkerhet, om det nu inte handlar 2019 års sidepod design.
 
Man hade tidtagning, men eftersom det handlade om ett jämförelsetest mellan 2018 och 2019 års däck så saknade varvtiderna relevans, man fick köra med vilka däck man ville, med vilken set up man ville, med vilken bränslemängd man ville osv. Några passade på att sätta några show varv med kval set up, några andra snurrade runt med test set up, några, som till exempel Kimi, tog fram en önskelista vilka förändringar man vill ha till nästa års bil.  Kimis första reaktion var den sedvanliga, styrningen kändes  för lätt och förmedlade inte den rätta känslan, det lär bli ett antal byten av styrväxel innan Iceman är nöjd, samma sak med placeringen av diverse spakar och knappar i ratten, bilens balans osv, det var bra att Kimi fick den här chansen att känna på bilen, så att Sauber folket hinner med att göra de förändringar som krävs under vintern. 
 
Det om Pirellis däcktester, dessvärre blir Pirelli kvar som den enda däcksleverantören i F1 ända fram till 2023, så det oförutsägbara lotteriet på däcksidan lär fortsätta i vanlig ordning även framöver. 2021 vill man införa 18 tummare, något som kan kvitta för min del eftersom jag knappast kommer att skriva om F1 2021, synd bara att Pirelli har skaffat sig monopol som däcksleverantör med Liberty Medias stöd, kan ha kostat en bra slant för Pirelli att muta sig kvar.
 
Nog om Pirelli, dags för en liten sneak peek på 2019 års nya kids i F1.
 
Alexander Albon fick en sits hos Toro Rosso mest på grund av att de råder brist på duktiga Red Bull juniorer med superlicens, Alex är en ok förare som saknar tunga meriter, och lär aldrig hamna i RBR.
 
Antonio Giovinazzi har snabbheten, men är även kraschbenägen på grund av sin körstil där han gärna chansar lite för att hålla sig framme, Antonio lär få svårt att hålla Kimis tempo ute på banan.
 
Det sägs att George Russell själv ringde upp Williams ledningen och fixade ett kontrakt, tror det den som vill, resultaten kom när han hamnade hos vinnarstallet ART, hos Carlin och Hitech GP gick det sämre. Russell är en duktig förare men inte riktigt så duktig som F1 journalister vill framhäva, om nästa års Williams blir lika beskedlig som årets lär George få svårt med att glänsa.
 
Lando Norris gjorde det som Russell inte klarade av, tog F3 Europa titeln i en Carlin, jag håller Norris som den snabbaste av dem två, han är snabb även i lite mindre konkurrenskraftig material.
 
Daniil Kvyat gör en comeback hos Toro Rosso, mycket på samma grunder som Albon, nämligen att det råder brist på duktiga Red Bull juniorer, han kan vara snabb, men är även en ytterst ojämn förare resultatmässigt på det typiska ryska sättet, en nödlösning av Red Bull i brist på bättre.
 
Robert Kubica är ingen kid längre utan gör en comeback efter en lång frånvaro, snabb har han alltid varit, men frågan är om han har fysiken att klara av en hel säsong i F1. Hans handikapp sätter vissa begränsningar även om man har anpassat förarmiljön efter det, dock är jag personligen glad över att Robert fick chansen att göra en comeback.
 
Utöver de nya och comeback snubbarna blir det intressant att följa under 2019 hur det kommer att gå för de som bytte stall, Räikkönen, Ricciardo, Sainz jr, Leclerc och Stroll. För Kimi och Daniel lär det kännas rätt så ovant att starta utanför topp sex, Sainz blir en bra värdemätare för Norris, Leclerc i sin tur måste visa direkt från start att han hänger med i Vettels tempo, tysken är även han snabb över ett varv, och Stroll får chansen att bevisa att han förtjänar en styrning i F1 även utan pappas plånbok.
 
Det om F1, tjejer får en egen serie nästa år, W Series, bilen väger 565 kg och har en 1,8 liters turbomotor med 270hk, dvs på ett ungefär som en F3 bil. 55 utvalda får kämpa om 18 platser i serien, bland dem finns två finskor, en norska, en danska men inga svenskor. Prispotten ligger på 1,5 miljoner dollar, några tycker att den nya serien bjuder en bra möjlighet för tjejer att göra en racingkarriär, andra tycker tvärtom, däribland brittiskan Pippa Mann som helt sågar den nya satsningen att lyfta fram nya duktiga racingtjejer.  Mann själv har tävlat i diverse serier sedan 2003, bla i Renault 2.0, Porsche Carrera Cup, Renault 3,5 , Indy Light, Indy Car och vunnit ett race i Indy Light, inte mycket för en karriär måste man väl ändå säga. Bland de sökande finns hennes landsmaninnor som är betydligt vassare som förare än hon själv, Mann gapar och skriker ofta och mycket, vore kanske bättre om hon håller tyst och låter andra tjejer välja själv var de vill köra. Det har funnits en del duktiga tjejer i motorsport som till exempel Michele Mouton i rally, och Taru Rinne som tävlade både med bilar och hojar, av Tarus klass som förare kan nämnas att hon smiskade förare som Häkkinen, Salo och JJ Lehto i karting, Häkkinen själv nämnde, att de förare som han har haft mest respekt för var Schumi och Taru, inget dåligt betyg för Rinne.
 
Det var allt för den här gången, dags för mig att återvända till skruvandet, jag hör väl av mig igen en vacker dag.
 
Dagens grid girl visade för Guzman var han skulle stå, om Carlos höll blicken på banan vet vi ingenting om. 
 
Amen,..må novembermörkret vara med er.      
 
 
        
 
 
         
 
 
      
 

IT´S IN THE BAG

 
1        Hamilton
2        Vettel
3        Verstappen
4        Ricciardo
5        Bottas
6        Sainz
7        Leclerc
8        Perez
9        Grosjean
10      Magnussen
11      Alonso
12      Hartley
13      Stroll
14      Sirotkin
 
          Gasly, Ocon, Ericsson, Räikkönen och Hulkenberg bröt racet.
 
 
Så, vad finns det att säga om racet på Yas Marina? Inte mycket, varierande depåstrategier och förare ute med olika gummiblandningar skapade ett visst underhållningsvärde, det vill säga ett antal omkörningar, men någon höjdare blev aldrig årets sista race.
 
Hulkenberg tränade yoga när han hängde upp och ner i sin Renault bredvid räcket, tur för honom att det inte rann ut något bränsle och fattade eld, tack vare HALO är det omöjligt att ta sig ur bilen när den ligger upp och ner, jag hoppas verkligen att vi slipper ta del av när någon hamnar "på taket", och något tränger in mellan sittbrunskanten och HALO och halshugger föraren.
 
Ett antal förare gjorde sitt sista race i F1, Alonso, Vandoorne, Sirotkin, Ocon och Ericsson, förmodligen även Hartley, någon eller några lär dyka upp igen, tänker väl i första hand Ocon. Kubica gör comeback som förare 2019, Alonso och Ericsson går till Indy Car där de får tampas bla med några ex F1 förare som Bourdais och Rossi, testa sina färdigheter på ovaler och några klassiker som Road America och Laguna Sega.
 
Marcus fans jublade när Vasseur och Ferrari tog över hos Sauber, men det kan hända att om Kaltenborn och Honda hade blivit kvar hos Sauber, så skulle även Marcus blivit det 2019, nu var det ju Ferrari som indirekt föste ut honom från Sauber med Vasseurs samtycke.
 
Kimis race varade bara under några varv innan Ferrari spisen gav upp, kan det vara ett dåligt omen inför 2019 att även Marcus Sauber som Kimi tar över drabbades av samma öde? Bottas mardrömssäsong fortsatte med bromsproblem som kostade honom en podium, 2018 har varit ett tungt år för Valtteri ur mental synpunkt, men jag är helt övertygad om att han kommer igen 2019 och fajtas om VM titeln.
 
Verstappen fortsatte med att knuffa ut andra från banan, givetvis utan att domarna reagerade på det, Ricciardo fick ingen möjlighet att ta av sig sin skor och skåla, det lär dröja innan det blir dags igen , Sainz och Leclerc svarade för riktigt starka insatser, de sista poängen gick till HAAS duon Grosjean-Magnussen.
 
Det om racet, apropå HAAS, deras försök att sänka FI genom att påstå att FI bilen inte är deras egen design eftersom stallet gjorde en omstart under ett nytt namn är löjeväckande, speciellt med tanke på att HAAS bil är byggt av Dallara och är i det närmaste en Ferrari kopia. Dock är det ju inget ovanligt i F1 med underleverantörer som bygger stora delar av bilen, tex så har ATR byggt monocoques till Ferrari, Force India och Toro Rosso, man behöver inte bygga bilen själv men däremot ska den vara av egen design, sedan är det ju en helt annan sak vad som anses vara "egen design", eftersom man kan anlita utomstående konsulter om man så önskar.
 
HAAS småaktiga påhopp är F1 cirkusen i ett nötskal, först kommer pengar, sedan mer pengar och sedan ännu mer pengar inbäddad i tjuv och rackarspel som aldrig tar slut, mycket vill ha mer, ibland lite för mycket mer som i fallet Ecclestone, eller som nu senast med Renault hövdingen Carlos  Ghosn, de mäktiga och giriga faller med dunder och brak, och när dammet har lagt sig dyker det upp nya giriga gubbar som kaniner ur  trollkarlens hatt.
 
Nog om gubbar och kaniner, dags för mig och Baronen att kavla upp ärmarna och riva ut två Ferrari V8 spisar just ur en Riva, och inte bara riva ut utan också plocka isär för att se hur stort renoveringsbehov det finns.  Jag hör av mig igen när andan faller på, om inte, tja, sånt är livet.
 
Dagens grid girls vill inte veta av snö och kyla,.kloka tjejer.
 
Amen,..må alla giriga gubbar förvandlas till kaniner och hamna i en gryta med svavel.    
 
     
 
 
     
 
        

YAS MARINA YAWN

 
Spänningen var på topp inför årets sista kval...
 
...och årets sista pole togs av Hamilton.
 
1        Hamilton
2        Bottas
3        Vettel
4        Räikkönen
5        Ricciardo
6        Verstappen
7        Grosjean
8        Leclerc
9        Ocon
10      Hulkenberg
11      Sainz
12      Ericsson
13      Magnussen
14      Perez
15      Alonso
16      Hartley
17      Gasly
18      Vandoorne
19      Sirotkin
20      Stroll
 
För ovanlighetens skull tog jag del av kvalet från Viasat Motor, var på besök hos en polare som är hänvisad till Blomqvist&co odödliga visdomsord, den nämnda Blomqvist hade dagen till ära tagit i bruk den berömda foliehatten, och lanserade teorin hur Ericsson under hela säsongen har systematiskt blivit missgynnad i fråga om motoreffekt, något som har visat sig i hans kvalresultat där han konstant har legat en bra bit efter teamkompisen Leclerc.
 
Jag låter vara osagt vad jag anser om det, men vill påpeka följande:  Valet av set up och körstil påverkar starkt på hur mycket av motorns kraft hamnar på banan, och då speciellt genom/ut ur kurvor, hur mycket traction appliceras på banan ut ur kurvor, down force kostar hästkrafter, speciellt bak, är man beronde av mycket grepp bak får man betala för det i form av förlorade hk.  En annan faktor som påverkar på förarnas prestationsnivå under säsongen är vilken riktning utvecklingsarbetet tar, hos Sauber leds det arbetet numera av en ex Ferrari designer, som är mycket medveten om att Leclerc föredrar en set up som är snarlik med den som Kimi använder sig av hos Ferrari, de två skulle kunna  byta bil och prestera snabba varvtider direkt utan att behöva ändra på inställningar. Med tanke på att Kimi nästa år kör en Sauber, så skulle det vara en gardinalfel av designern i fråga att inte ha det i tankarna när han leder utvecklingsarbetet.
 
Blomqvist tycks även helt glömma bort att Leclerc är en utpräglad kvalspecialist, något som Ericsson aldrig har varit, kvalet är hans akilleshäl, balansen i årets Sauber som är något "framtung" går även den i Leclercs favör, det blir intressant att höra vad Kimi tycker om årets Sauber när han får testa den i Abu Dhabi nästa vecka. Givetvis förekommer det i F1 att man gynnar en förare på den andras bekostnad, men jag köper inte riktigt rakt av Blomqvist teorier i fallet Ericsson, man kan jämföra paret Leclerc-Ericsson med paret Grosjean-Magnussen, är det samma sak där, att Grosjean förses med bättre motorer än Magnussen, fabriksmotor vs kundmotor, eller handlar det snarare om körstil, riktningen av utvecklingsarbetet osv?
 
Nog om Blomqvists teorier, rätt så avslaget kval hur som helst, det märks att alla är trötta och längtar efter några välförtjänta semesterveckor. De sedvanliga sex bilar och förare i topp, Grosjean best of rest, Leclerc ännu en gång i kval tre osv, det intressanta blir att se vilka har offrat kvalpace till förmån av race dito, RBR är en bra gissning, och vilka ha offrat gridplaceringar för att kunna välja vilka däck man startar racet med. Det är rätt så svårt att göra ett framgångsrik övertagande på Yas Marina, så rätt depåstrategi kan mycket väl bli en helt avgörande faktor för ett lyckat slutresultat, om nu inte Pirellis lotteridäck åter igen fäller avgörandet genom sitt oförutsägbara prestanda.
 
Jag för min del kommer att följa racet med italienska kommentatörer, jag tar flyget till Italien och Bari okristligt tidigt imorgon, det blir intressant att höra vad de har att säga om Kimi när han imorgon kör sitt sista race för Ferrari.
 
Dagens grid girl är klädd för sommartemperaturer, jag byter Pekings -2 till Baris +19 utan någon större saknad...
 
...snart är det dags igen för "snön faller och vi med den", dock inte BL, jag skrattar hela vägen till Italien.
 
Amen,..må den kommande vintern vara med er.