RUSSIAN RAWHIDE

 
 
Dags att besöka parkeringsplatsen i Sotji med allt vad det innebär,  i första hand att bevaka sin banposition från kvalet under racet eftersom det är inte helt lätt att ta sig förbi på Sotji. Det är viktig att lyckas i kvalet eftersom man brukar satsa på ett depåstopp, men samtidigt är det inte optimalt att ta pole på grund av det 800 meter långa dragracet fram till första kurvan, det är lätt hänt att någon från andra startledet slipstreamar sig förbi efter starten innan man når fram till första kurvan. Toppbilarna lär satsa på att starta racet med medium om nu inte vädret ställer till det, vädersprognoser just nu siar om regnskurar under hela racehelgen och temperaturer mellan 16 till 21 grader, men eftersom Sotji ligger vid havet kan vädersituationen förändras snabbt så det återstår att se huruvida vi får ett torrt eller ett regnrace.
 
Att hitta rätt med set up kan vara rätt så knivigt på Sotji, dels krävs det mycket traction ut ur de långsamma kurvor, dels relativt mycket downforce att hantera de medelsnabba kurvorna samtidigt som för mycket vinge innebär att man får problem med att försvara sig genom de snabba partier av banan. Mercedes med sin välbalanserade bil har vunnit varje race på Sotji sedan 2014, Hamilton fyra gånger, Bottas två och Rosberg en, och är favoriter även i år tack vare Mercedes kraftfulla PU. RBR lär vara snabb genom de delar av banan där man behöver mycket downforce, men samtidigt fattas några hästkrafter i Honda motorn för att RBR ska kunna hänga med Mercedes på raksträckorna, vinnaren blir den som prickar rätt med balansen och set up under varierande väderförhållanden och med varierande bantemperaturer.
 
McLaren hade turen på sin sida senast på Monza, men i Sotji lär de inte hänga med i toppduons tempo, vissa resultat är banspecifika i allra högsta grad och sprintrace helgerna kan ställa till det, Sotji är lika med en återkomst till det normala. Hamilton och Verstappen har fått order om att hålla sig i skinnet men lär glömma det så fort racet har startat, Bottas och Perez i sin tur blir viktiga pjäser i det strategiska spelet där de förväntas att hjälpa sina stallkompisar med alla tillgängliga medel, det blir intressant att se hur Bottas kommer att reagera på stallorder om såna blir aktuella. 
 
Tidsgapet mellan toppbilarna och resten av startfältet brukar bli rätt så rejäl på Sotji både under kval och race på grund av banans karaktär, det är lättare att hitta rätt med inställningar i en toppbil än med något från mittfältet, men slaget om best of the rest titeln blir intressant att följa även den, liksom kampen mellan teamkompisar. 
 
Det om Sotji, FIA vill gå vidare med sprint race konceptet nästa år, och vill utöka antalet sprintrace helger samtidigt som man även diskuterar om möjligheten att införa en omvänd startordning. Jag personligen tycker att båda två är totalt onödiga ingredienser som inte tillför något alls av värde, lite som att piska en död häst för att den ska springa fortare , publikfrieri  utan sportsligt värde, jag har aldrig begripit syftet med att skänka en vinst till en förare som har gjort ett dåligt kvalresultat.
 
 
Apropå downforce, har ni funderat hur fritt man kan tolka regelboken till exempel vad det gäller diffuser, kika noga på bilderna här ovan så upptäcker ni hur fritt man kan tolka den inom F1, det är små detaljer som gör den stora skillnaden vad det gäller prestanda.
 
Nästa års förarplatser är delade förutom den andra sitsen hos AR, i och med att Kimi slutar försvinner ett antal sponsorer från AR, något som i sin tur innebär att de behöver en förare med ordentlig sponsorstöd i sin andra bil. Kinesen Zhou ryktas ha ett sponsorpaket värda 300 miljoner kronor och är sugen på F1, just nu har han 29 av de 40 poäng som krävs för en superlicens, han ligger tvåa i F2 med tre race kvar att köra, och behöver bara en femte plats i F2 mästerskapet för att kamma hem de 11 poäng som saknas för superlicens. Så, Bottas lär få en kinesisk teamkompis nästa år hos AR om stallet och Zhou kommer överens om detaljer i kontraktet, Zhou vill ha ett fleraårs kontrakt men AR vill bara ge ettårs sådant, jag för min del tror att Zhou får som han vill, att tacka nej till 300 mille vore korkat av AR.
 
Nog om F1, svenskduon Ericsson-Rosenqvist har varit i farten i Indycar på Laguna Seca, Marcus skötte sig och tog en en topp tio placering, Felix i sin tur var helt vilse igen, hans svaga insatser i år är lite svåra att begripa med tanke på att han faktiskt är en duktig förare. Att stallets andra förare i form av OWard kämpar om titeln samtidigt som Rosenqvist inte kommer något vart är förbryllande med tanke på att i Indycar kör alla med samma chassi. Att det skulle beror på just på chassi tror jag inte på, man gör ju mätningar av chassi för att se att allt är ok. För mig ser det ut mer som så att Felix saknar förmågan att lämna vettig feedback i fråga om inställningar, men samtidigt är det så att det är föraren som ska anpassa sin körning efter materialet, inte tvärt om, att hitta rätt med set up borde inte vara svårt i Indycar med tanke på hur enkla bilarna är jämfört med F1, det finns inte så mycket att jobba med.
 
 
Dagens grid girls använder start-mållinjen som catwalk, jag satsar på övergångsställen.
 
Amen,..må höstens ingång vara med er.      
 
       
 
    
 
 
    
    

MONZA MIMICS

 
Jag har varit upptagen av livet under helgen så jag hade inte tid att blogga, men här följer en ultrakort sammanfattning av Monza. McLaren förarna tog ett-två med både tur och skicklighet, Mercedes PU, lyckat  set up med gott om traction ut ur kurvor och VM toppduon som försvann bäddade för en McLaren dubbel, liksom Bottas motorbyte. Det var ett tag sen Ricciardo kunde fira en seger med fotsvett och bubbeldricka, Norris och McLarens stallchef tog några klunkar ur Ricciardos doja, men Bottas tackade nej till djungeldrinken vänligt men bestämt, klokt av Valtteri.
 
McLarens dubbel innebär att de passerade Ferrari i jakten på en tredje plats i konstruktörs VM, en fjärde plats för Leclerc och en sjätte plats för Sainz gjorde ingen tifosi glad. Perez korsade mållinjen på en tredje plats, men flyttades ner till en femte plats  på grund av ett 5 sekunders straff, Stroll blev bäst hos AM med sin sjunde plats i mål, Alonso slutade som åtta, Russel nia, och den sista poängen gick till Ocon.
 
Latifi hängde med bra i Russels tempo men blev utan poäng som elva, Vettel hittade aldrig farten och slutade på en tolfte plats i mål, Giovinazzi hade något bra på gång tills han förivrade sig och hamnade utanför banan, en trettonde plats i mål försträkte inte hans chanser att behålla sin sits hos AR nästa år. Kubica blev fjortonde och näst sist i mål före Schumacher, Mazepin, Hamilton, Verstappen, Gasly och Tsunoda bröt racet.
 
  
McLarens dubbel i all ära, men loppets stora samtalsämne blev sammanstötningen mellan Verstappen och Hamilton i första kurvan. Verstappen fick en tre platsers nedflyttning på startgriden till nästa race i Ryssland, och Hamilton fick huvudvärk, ont i nacken och kunde behålla huvudet tack vare Halo. Så, vad tycker jag om Verstappens och Hamiltons sammanstötning?  För mig såg det ut som en race incident, ingen ville vika sig och lämna plats. Verstappen tycks ha anammat Schumachers "om jag inte kan ta ledningen så knuffar jag av den andra från banan" filosofin, Hamilton i sin tur använder samma metoder som han använde mot Rosberg och lämnar ingen plats alls, då slutar det hela som det gjorde på Monza, nu är det bara att vänta och se när det händer igen, kampen om årets VM titel ser ut att bli en riktigt smutsig affär.
 
Det om racet och fula knep, många tyckte att Ricciardo svarade för den bästa prestationen på Monza, men för mig var det Bottas...
 
...han tog pole, vann sprintracet och körde sig upp från en nittonde plats till en tredje plats i racet. Valtteri var klart snabbare än Lewis under hela racehelgen, och visade för samtliga "experter" inklusive soffaexperter i Sverige att när han får fritt fram att köra om det, så håller han världsklass som förare, snabb i kval, snabb i race, fina omkörningar och inga som helst problem med att ta sig upp genom startfältet i racet, det enda som bromsade framfarten i slutet av racet var behovet att spara på bränsle.
 
Det om F1, även svenskduon Ericsson-Rosenqvist har varit i farten i Indycar under helgen, Felix slutade på en sjätte plats i mål, Ericsson på sjunde, racet vanns av spanjoren Alex Palou som även leder Indy mästerskapet med sina 477 poäng. Så, hur många av er vet något om Palou, om hans kapacitet som förare? Inte många antar jag, snubben hade följande resultat i europeisk racing innan han flyttade till USA: GP 3, 10 2015, 15 2016, 10 i V8 3,5 series 2017, 7 i F3 2018 osv, med andra ord, ingen storfräsare direkt om vi säger så, men i Indycar räcker han till att kriga om titeln. Om det beror på bilen, Alex eller nivån på de andra förarna i serien låter jag vara osagt, var och en får dra sina egna slutsatser, men det sägs att statistiken aldrig ljuger, fakta är fakta.
 
Dagens grid girls ser framemot nästa race i Ryssland där Bottas brukar vara snabb, det blir intressant att se huruvida han får fria tyglar att köra om det.
 
Amen,..må statistiken vara med er.       
 
    
 
   
 
   

CATHEDRAL OF SPEED

 
Dags för Monza med allt vad det innebär, över 70% av varvet körs med plattan i mattan, med hjälp av "tow" och DRS är det möjligt att nå 360-370 km/h med rätt utväxling, snitthastigheten över ett varv ligger 250+, med andra ord, det går fort på Monza, hiskligt fort. Monza är en bana där man kör med minimalt med vinge, så en perfekt balanserat bil med en betytande portion av  traction/mekanisk grepp är ett måste för en framgångsrik racehelg. Bristen på downforce gör sig påmint när det är dags att ställa sig på bromsen i slutet av start-målrakan för att ta sig an Variante del Rettifilo, en riktig snäv och långsam höger-vänster kurva, här missar man ofta om man bromsar för sent, avåkningszonen nästa för att ta sig tillbaks på banan. Bromsarna tar mycket stryk och överhettar på Monza, motorena får jobba hårt när över 70% av varvet körs med fullgas, och däcken satts på hårda prov med höga sidobelastningar på ett underlag med låg greppnivå.
 
Bästa omkörningsmöjligheten finns i slutet av start-målrakan, men har man gott om traction ut ur Variante del Rettifilo finns chansen att ta sig förbi även genom nästföljande Curva Biassono. Lesmo 1 och 2 testar bilens balans och greppnivå, sitter inte ettan perfekt är det lätt hänt att  man hamnar utanför banan genom tvåan. Sitter utgången ur Lesmo 2 perfekt kan man chansa på en omkörning innan man når fram till Variante Ascari, sedan måste man se till att ha en bra häng på bilen framför sig genom Curva Parabolica, eller som man numera kallar den, Curva Alboreto, för att komma på slagläge i slutet av start-målrakan.
 
Varvrekordet är från 2004 med Barrichello, Ferrari är sugna på att vinna på hemmaplan ,och bör kunna göra bra ifrån sig på den här snabba, teknisk relativt enkla  banan inför en fanatisk hemmapublik, men Mercedes och RBR blir inte lätta att slå, den avgörande punkten blir hur många hästkrafter man har till sitt förfogande.  På Monza testar man för andra gången i år F ettans nymodighet i form av  sprintrace, jag personligen har lite svårt att ta in poängen med sprintrace formatet, visst är det kul med något nytt men om just sprintrace formatet är något att skriva hem om kan diskuteras. Väderprognoser siar om sol och höga temperaturer, något som i sin tur kan innebära att man får problem med överhettade bromsar och motorer, och med chaufförer som tar slut i värmen.
 
Det om Monza, Bottas har gjort sitt val, det blir Alfa Romeo för Valtteri med ett flerårs kontrakt, han hade tre alternativ, ettårs kontrakt med Mercedes, flerårs kontrakt med Williams eller  flerårs kontrakt med Alfa Romeo. Bottas var inte sugen på att skriva på för ett år med Mercedes som i sin tur var inte sugen på att ge honom ett flerårs kontrakt, Williams har han redan kört för så han valde att skriva på för AR istället. Flytten från Mercedes gör säkert Valtteri gott, både som en förare och som en människa, han får arbetsro och slipper Mercans tvångströja i rollen som en "wingman", jag är helt övertygad om att han i rollen som förstaförare hos AR kommer att blomma ut, och visa för alla hur bra förare han egentligen är.
Nu återstår det för Mercedes att bekräfta Russel som en Mercedes förare 2022, Boy George pratar redan om att nästa år kommer han ta sin första seger i F1. Det kanske blir så, men det förutsätter att Mercedes har en vinnarbil nästa år, och att Russel lär sig att ta hand om däcken, han är duktig att kvala men övertygar inte under racet utan kör slut på däcken på nolltid, där har han mycket att lära från Hamilton.
 
Dagens grid girl håller tummarna för Valtteri och önskar honom en bra resa hos AR.
 
Amen,..må ljumma höstvindar vara med er.