FORZA SAINZ

 
 
Det blev Sainz som tog årets första och förmodligen även sista icke RBR relaterad vinst i Singapore, han tog starten och behöll sedan ledningen ända in i mål. Racet blev ett typisk Singapore race, lite action under de första varven, sedan ett lämmeltåg fram till varv 19 när den andra nordamerikanen satte sin bil i muren sin vana trogen, herr Sargeant, när Stroll är inte med och testar muren, så agerar Sargeant hans stand by och gör det, vore nog en bra idé om båda två flyttar till Indycar, det är mer på deras nivå. Som sagt var, varv 19, Sargeant i muren, kommer loss och sprider sedan kolfiber över hela banan på väg till depån, SC nästa, alla dyker in i depån utom Verstappen, Perez och Bottas som stannar ute. Jag kan förstå att AR ville chansa, men att RBR lämnade båda sina förare ute var ett taktisk misstag, Verstappen låg på en åttonde plats, hade han kommit in för nya däck hade han nog haft chansen att kriga om en podiumplats, det är inte ofta RBR gör strategiska misstag men idag gjorde de det. Kanske hoppades de att SC skulle dyka upp en gång till senare under racet, men det blev bara en VSC när Ocon parkerade sin Alpine ute på banan varv 43, en VSC som Mercedes uttnyttjade genom att ta in sina förare och bytte till medium för att om möjligt kunna utmana Sainz om segern. Mercedes duon jagade ikapp Saiz och Norris men kom aldrig förbi, den arroganta Russel satte sin bil i muren i sitt sista desperata försök att ta sig förbi Norris, Hamilton tackade och tog emot tredjeplatsen, Russel har stora tankar om sig själv, dock är han nog rätt så ensam om det, en skaplig förare med brutal körstil men inget speciellt. Så, som sagt var, ett typisk Singapore race, lite action i början inklusive SC, sedan 30 varv tristess när alla sparar däck och bränsle, VSC, lite action igen under de sista 20 varven, dock är det nästan omöjligt att ta sig förbi om man inte har en helt överlägsen bil eller om motståndaren har kört slut på sina däck.
 
Sainz gjorde allt rätt under hela helgen och blev en värdig vinnare, Ferrari klantade till det med Leclercs depåstopp, monegasken förlorade en podiumplats på depån, men för Sainz del gick allt bra för en gångs skull, även en blind Maranello depå höna hittar rätt ibland. Norris gjorde allt rätt även han liksom Mackens depåpersonal, en andra plats lär fungera som en vitamininjektion inför resten av säsongen. Hamilton som korsade mållinjen som trea är nog inte alltför ledsen för Russels fadäs, Leclerc lär vara lite sur på att han förlorade en podiumplats på depån, Verstappen minimerade skadan från kvalet med en femte plats, Gasly tog några poäng till Alpine liksom Piastri till McLaren, Perez räddade några poäng med sin åttonde plats men fick ändå se avståndet växa fram till Verstappen, Lawson tog poäng i sitt tredje race för AT, bra jobbat av nykomlingen, den sista poängen gick till Magnussen i hans kval set up HAAS. 
 
Elvan Albon kom ingenvart i en Williams som saknade traction, Zhou tog en tolfte plats efter en start från depån, Hulkenberg hade ingen fart alls och fick nöja sig med trettonde plats i mål före hobbyföraren Sargeant, Alonso hade en riktig dålig dag i kontoret och slutade på en blygsam femtonde plats, den sista platsen gick till Russel som hamnade i muren, Bottas, Ocon och Tsunoda bröt racet.
 
Det om racet, några ord till om spelet bakom FIAs nya giv om flexande vingar och golv. Att den nya tolkningen av flexaero infördes just i Singapore var ingen tillfällighet, FIA har spänt sitt onda öga på RBRs aeropaket under hela säsongen, och fick en chans att sätta dem på plats just i Singapore. Hur kommer det sig? Jo, FIA visste att de bilar som körs med lägsta rideheight och tjänar mest på flexaero förlorar också mest när de tvingas öka rideheigt för att inte bottna på grund av det mindre flexibla golvet och vingarna, det blir för mycket slitage på plankan helt enkelt. De visste också i förväg, att de stall som inte har kunnat köra sina bilar tillräckligt låga på grund av porpoising skulle tjäna på det nya direktivet, som till  exempel Ferrari och Mercedes vars aero bygger på ett högre rideheight. FIAs skurksträck fungerade i Singapore, men lär inte fungera i Japan där banan sätter helt andra krav på bilarnas aeropaket, jag för min del tycker att FIA borde hålla sina fingrar i styr, och inte försöka påverka raceresultatet med nya regler under en pågående säsong, sånt lämnar alltid en bitter eftersmak av mygel och korruption. 
 
Så, summa summarum, vad var det bästa med Singapores  GP för min del? Jo, sättet hur Sainz använde Norris och hans DRS att valla Russel och Hamilton, en perfekt, klinisk, kylig operation av spanjoren, som släppte Norris varv efter varv nära nog att kunna använda honom och hans DRS som en sköld mot Mercedes duon. Sainz visste att Norris inte klarade av att passera honom på DRS rakorna, eftersom hans Ferrari hade mycket traction ut ur kurvor och kunde utnyttja den extra knuffen som hybridsystemet levererade till en perfektion, även om det såg ut som att Sainz hade det hett om öronen, så hade han allt under kontroll hela tiden, bra jobbat av spanjoren.
 
Dagens grid girls gillade några varv i början av racet och några i slutet av racet, sömnpillern i mitten kunde de leva utan.  
 
Amen,..må extra knuffen vara med er.   
 
              
 
   
 
  
 
       
 
      
 
 
    
        
 
     
 
   
 
      

Kommentarer :

#1: Peter

Kan bara hålla med Brandon
Snyggt jobbat Sainz med 1sec har dom vaknat taktiskt ..
Ja nästa vecka så ser vi om gubben har rättat till aero
med det hände lite mera än bara red Bull ( Ver )först
Ha det .

skriven
#2: Magnus Blomqvist

He's the smooth operator. Smoooooth operator 😄. Well done mr.Sainz!

skriven
#3: Timo

Det allra bästa var när Russel satte bilen i muren på slutet.

skriven

Kommentera inlägget här :