SUMMER HOLIDAY

 
Åttonde raka och den fyrtiofemte totalt när Verstappen vann idag på Spa från sjätte startrutan, hans tredje raka i Belgien i en RBR som krossar allt motstånd. Efter sitt andra depåstopp där han bytte till mjuka däck fick Max ett meddelande från sin raceingenjör som påpekade, att hans utvarv hade varit onödigt snabb och att han borde hålla igen och spara på däcken, Max svarade med genom att sätta det snabbaste varvet. Efter några varv till kontaktade Max raceingenjör honom igen, och sa att Max borde använda huvudet och spara på däcken. Max kontrade med: "Ska jag sätta några snabba varv och komma in så att vi kan träna på depåstopp"? Svaret blev" Nej, inte den här gången". Precis så överlägsen är Verstappen i sin RBR just nu, att någon annan skulle kunna vinna ett race finns inte om Max inte tvingas bryta ett race, det spelar ingen roll från vilken ruta han startar racet, ingen hänger med, inte ens stallkompisen Perez. Racet bakom Verstappen blev rätt så underhållande med ett antal omkörningar utan DRS, Spa är en bana där man hittar ett antal banavsnitt där det är möjligt att sätta in en stöt utan DRS, något som hände även idag vid ett antal tillfällen. Nu får man väl hoppas på, att de efterblivna pengasamlare hos LM och FIA lugnar ner sig, och behåller Spa i kalendern, att ta bort Spa är lika med att ta bort F ettans hjärta och själ. Bakom Verstappen gjorde Perez sin plikt, det som förväntas av honom och knep andra platsen med god marginal före Leclerc som tvingades spara soppa, sedan följde Mercedes hamburgaren med Alonso som köttbit, Norris krigade sig till en sjunde plats i mål i en McLaren som saknade lite toppfart före Ocon som gjorde några fina omkörningar utan DRS, de sista poängen hamnade hos Stroll och Tsunoda som idag slog klart sin nya stallkompis Ricciardo.
 
 
Racets mest omtalade situation hände redan in i första kurvan när Piastri och Sainz krokade ihop, man kan kanske tycka att Sainz inte lämnade tillräckligt med plats, men även han hade bilar vänster om sig, så han hade ingenstans att ta vägen. Det är inte första gången sånt här händer in i första kurvan, och knappast den sista heller, kommer tänka på när Verstappen körde rakt in i sidan av Kimis Ferrari, det blir alltid trångt in i första kurvan när snubbarna svänger in tre-fyra i bredd. Piastri fick bryta racet direkt, och Sainz ett antal varv senare med trasig golv, inget straff utdelades utan händelsen sågs som en racing incident, en tolkningfråga, någon tycker säkert att Sainz inte lämnade plats, och någon annan att Piastri försökte styra in en lucka som inte existerade. Så värst mycket mer finns det inte att säga om dagens övningar på Spa, Max kommer kamma hem sin tredje raka förartitel i år liksom RBR sin tredje raka på konstruktörsidan, de andra bör fortsätta att jobba med siktet inställt på nästa säsong, dock befarar jag att RBR kommer vara ännu mer överlägsen nästa säsong, Newey behöver inte designa något nytt, det räcker med att han finslipar årets design till en perfektion inför 2024.
 
Dagens grid girl är nöjd med dagens race på den klassiska Spa, så även jag, det är en fröjd för ögat att se bilarna bottna uppför Eau Rouge-Radillon.
 
Amen,..må F1 semestern vara med er.   
 
         
 
    
 
    

Kommentera inlägget här :