RULE BRITANNIA

 
Silverstone är en riktig klassiker i F1 kalendern, F1 fansen blir saliga när kurvkombinationen Maggots-Becketts-Chapel kommer upp i diskussioner om de bästa banorna i världen, och inte utan skäl, Maggots-Becketts-Chapel kräver både sin man och sin bil med betoningen på det sistnämnda. Har man en dåligt balanserad bil som tenderar att "rolla" genom den berömda kurvkombinationen så tappar man fart ut ur Chapel,och blir ett lätt byte i slutet av Hangar Straight innan man dyker in i Stowe. Nu är ju inte den berömda trippeln det enda stället på banan där bilarna satts på prov, utan även till exempel bansektionen ut ur Luffield, genom Woodcote-Copse och fram till trippeln kräver en hel del av bilen eftersom det går så fort, man kan väl säga att det i princip går med plattan i mattan hela vägen från Luffield fram till Stowe.
 
Silverstone är lika med mycket hårda belastningar på däck och även på föraren, 5G nästan för hela slanten, för däckens del är det vänster fram som får ta mycket stryk, till i år kommer Pirelli med nya slicks som ska bättre klara av de höga belastningar utan att överhetta för snabbt, förarna fick chansen att testa de nya slicksen redan i samband med Spaniens GP. Nästa helg ska några av teamen testa slicks på Silverstone utan att använda däckvärmare, jag personligen har svårt att se det positiva i att slopa däckvärmare i F1 framöver. Tänk er scenariot där att man har byggt upp ett försprång på några sekunder, kommer sedan in att byta däck, ut igen med kalla däck med noll grepp som innebär att man är chanslös att försvara sin position på banan när andra sätter in en attack med varma däck, var i ligger poängen, att man kraschar med kalla däck när man försöker försvara sig? 
 
Så, vem/vilka kommer att hålla sig framme på Silverstone? RBR naturligtvis, deras bil går bra genom alla typer av kurvor och har en hög toppfart på rakorna tack vare den fiffiga "trippel DRS" konstruktionen. Men, Silverstone är en bana där andra stallen med Ferrari i spetsen har en möjlighet att utmana RBR om segern, Sainz vann där ifjol och Ferrari hade bra häng på RBR på Red Bull Ring angående toppfart, allt hänger på däckslitage, att hålla nere däcktemperaturen och behålla greppnivån genom dem krävande kurvkombinationer. Väderprognoser just nu siar om typisk brittisk sommarväder över racehelgen, det vill säga temperaturer mellan 21-25 grader och risk för regnskurar, något som i sin tur kan innebära att några chansar med set up och tjänar på det eller förlorar på det.
 
På bilden här ovan hittar ni all nödvändig information, man kör med relativt mycket vinge på Silverstone, bromsar är för fegisar, däcken tar mycket stryk, och på vissa banavsnitt skadar det inte om man har hyggligt med traction. Tvåstoppare brukar fungera bra på Silverstone, men med tanke på att Pirelli kommer med helt nya slicks till Silverstone kan det dyka upp andra alternativ, vi får se hur deras nya däck fungerar. 
 
Det om Silverstone, röster har höjts igen efter ett dödsfall på Spa i samband med regional F3 race att man måste göra något åt Eua Rouge-Radillon igen, eller droppa Spa från F1 serien. Jag för min del tycker att man ska lära förarna respektera kurvkombinationen, att ladda för fullt över krönet med noll sikt är rätt så dumt, i matarserier kör unga grabbar allt som oftast huvudet helt under armen och tror att de är odödliga. Att droppa en bana ur kalendern på grund av att någon mister livet låter dumt, ska man göra det med varje bana så fort någon dör? Joey den Besten dog i Imatra RR i Finland men man slutar inte med racet för det, motorsport är farligt men ingen tvingar en att vara med, man stänger inte av en motorväg heller på grund av att någon dör i en trafikolycka.
 
Dagens grid girls har fått sällskap av Hamilton som i sin tur inte ser ut att vara helt missnöjd med sällskapet,.vackert så.
 
Amen,..må semestersabotören vara med er.    
 
   
 
     

Kommentera inlägget här :