PORPOISING PROBLEMS

 
På bilden här ovan kan man ta del av Neweys funderingar ur aeroaspekt gällande delar av "inre aero", det vill säga den delen av luftflödet som passerar genom sidepodsen och dess påverkan på bland annat på problemet med porpoising. Newey har lyckats riktigt bra med att minimera problemet med porpoising som orsakas av ground effect designen, fattas bara annat, Adrians examensarbete handlade just om ground effect. Det ständigt pågående arbetet att hitta några tiondelar ute på banan syns på bilden här ovan i form av hur luftintagets design har finslipats, men det finns även hel del uppdateringar på insidan av sidepodsen som inte är synliga för ögat ,som till exempel placeringen och lutningen av kylarna och så vidare. 
 
Mercedes i sin tur är stallet som har drabbats hårdast av samtliga stall gällande porpoising, och har på olika sätt försökt lösa problemet med nya uppdateringar av aeropaketet. En viktig uppdatering var att dumpa size zero sidepod konceptet och försöka kopiera Neweys sidepod design. Mercedes senaste uppdatering just av sidepodsen fick några av höja på ögonbrynen, Merca hade kopierat den designen som RBR använde vid lansering av årets bil, en design de  dumpade länge sedan. Så, hur fungerade Mercedes senaste uppdatering på Spa? Inte alls , porpoising problemet var värre än tidigare, on board bilder från Hamiltons bil visar hur illa ställt det är för Mercedes när hans huvud guppar upp och ner i ett våldsamt tempo, och hur han måste parera med ratten hela tiden när greppet bak är en bristvara. Varför är då greppet bak en bristvara hos Mercedes? Jo, för att försöka ta hand om problemet med porpoising måste de köra bilen extremt styv bak, följden av det blir att man har ingen fjädringsrörelse bak som i sin tur leder till att man inte kan "stalla" golvet och diffusern, något som sin tur ökar risken för porpoising. Jag kikade lite on board bilder från Spa med F1 TV, Mercedes är absolut värst drabbad av porpoising, Ferrari ser inte alltför bra ut de heller, men RBR går som tåget med minimal porpoising rörelse, något som märks också i hur lite Verstappen måste parera, och hur hans bil flyger på Kemmel rakan utan DRS när den stallar golvet och diffusern tack vare att den kan köras så mjukt fjädrad med viss rake. I och med att Mercedes måste köra sin bil med så styv bakända tappar de även traction, har svårt att hitta mekanisk grepp ut ur långsamma kurvor, något som också märktes på Spa ut ur första och sista kurvan, lägger man till problemet att de inte kan stalla golvet och diffusern så har man lätt att förstå varför Merca inte hänger med, inte ens med Hamilton bakom ratten. Ni som har F1 TV och har kikat på on board bilder har säkert lagt märke till att det finns bilar från slutet av startgridden som inte har problem med porpoising, till exempel AR och Williams. Har de då löst problemet med porpoising med sina lågbudget resurser som Mercedes inte klarar av att lösa? Nja,inte riktigt, de slipper porpoising på grund av att deras bilar helt enkelt saknar downforce.
 
McLaren har på sistone hittat lite fart med sin RBR kopia, till Spa kom de med ett låg downforce paket bestånde av fram och bakvinge samt beamvinge. Fungerade sisådär för Norris som knappt kunde använda åttans växel på Kemmel rakan, något som i för sig kan vara ett resultat av valet av utväxlingen, dock kunde Lando ändå knipa en sjunde plats i mål tack vare en smart depåstrategi.
 
Det om nutida aeroproblem, på den gamla inte alltid så goda tiden hittade några designers mer eller mindre märkliga aerolösningar som den här Hondan med kanin-hare öron och tjurhorn...
 
...inte ens haren ville se misfostret. Jag gillar det tekniska i F1, och då i första hand aerodynamiska delen av det, dem andra designers fick härja under några år när Newey lekte med båtar och botade havsrelaterad porpoising, dock inte på flatbottnade joller utan på riktiga raceseglare, porpoising kan dyka upp när man minst anar det, i vatten eller på torra land.
 
Den här mannen i sin tur vill se både ett kinesisk och ett amerikanskt stall i F1 samtidigt som hans landsman vill köpa hela F1 cirkusen, senaste budet låg på 20 miljarder dollar, LM avböjde men Saudier lär komma med ett nytt bud som LM inte kan tacka nej till, allt är till salu om priset är det rätta.
 
Apropå förare, den här mannen övertygade inte direkt hos McLaren, och gör det inte nu hos AT heller, att man skulle byta ut Perez mot Ricciardo finns inte även om vissa "F1 experter" vill tro det. Att stolpskottet Marko talar om Perez i nedlåtande ordalag är inget nytt, men att basunera ut dynga som "Perez har nått så långt han kan i F1 och vet nu sin plats" är bara för mycket även från en efterbliven mupp som Marko, släng ner idioten från Eiffeltornet. En annan förare som inte är nöjd med sin andraförare roll är Sainz, som nu ryktas vara på väg till Sauber, dock inte nästa år men väl 2025 när Audi regerar, AR ska enligt rykten flytta till HAAS istället för att helt dra sig ur F1. Huruvida det ligger någon sanning i alla rykten är svårt att säga, men eftersom FIA chefen vill se mer kinarelaterad i F1 vore det märkligt om man bytte ut Zhou mot Sainz, den kinesiska marknaden borde vara mer intressant för Audi än den spanska.
 
 
Det var allt för idag, dagens grid girls ser framemot när F1 semestern är över och det är dags att trampa plattan i mattan.
 
Amen,..må den genomblöta svenska "sommaren" vara med er.   
 
   
 
 
 
 
 
   

Kommentarer :

#1: Magnus Blomqvist

Missa inte Conor Moores imitationer av Ricciardo när han på olika sätt ska mörda Perez för att ta hans plats i RB. Stor humor 🤣

skriven
#2: uffe_a

Har tittat lite på Peter Windsors analyser på tuben. Han har i alla fall lite siffror och fakta när han pratar F1.
T ex max speed på Spa om ni trodde Red Bull snabbast.
https://youtu.be/PAPrlu51gig
Skillnaden i kurvtagning mellan olika förare.
https://youtu.be/t_2zZ3D1QZA
Vad tycker ni?

skriven

Kommentera inlägget här :