BARCELONA UPGRADES

 
Barcelona och Circuit De Catalunya nästa, världens bästa testbana som sällan eller aldrig bjuder underhållande racing i F1, banan är mer  anpassad för hojracing. Men som sagt var så passar den utmärk för testverksamhet, samtliga stall har redan mycket data från testdagarna i februari, dock var bantemperaturen lägre då och man testade mest med mjuka gummiblandningar, under kommande racehelgen regerar högre bantemperaturer och hårda gummiblandningar. Circuit De Catalunya är en bana som skoningslöst avslöjar bilarnas svaga punkter både vad det gäller aerodynamisk och mekanisk grepp, downforce och traction går hand i hand på Circuit De Catalunya, saknar man downforce genom sista kurvan och traction ut ur den blir man ett lätt byte i slutet av start-målrakan. F1 bilarna är känsliga för varierande vindförhållanden, något som Circuit De Catalunya är känd för, så det gäller att stallen informerar förarna om vindförhållanden under hela racehelgen, det är lätt att missa bromspunkten när vindpustar  ger en lite extraknuff. En mix av snabba-medelsnabba kurvor kräver en välbalanserad bil som inte rollar vid kursförändringar genom kurvpartier, årets bilar klarar inte av att rida på kerbsen på samma sätt som fjolårets, en ground effect bil tappar greppet mycket lättare om man kör högt upp på kerbsen.
 
Till Barcelona kommer samtliga med omfattande uppdateringspaket inklusive både PU och aerouppdateringar, Ferrari kommer bland annat med en "tillförlitlighets uppdaterad" förbränningsmotor och vassare hybridsystem, nya sidepods, nytt golv, ny fram och bakvinge och så vidare. För uppdateringen av förbränningsmotorn har Ferrari fått FIAs välsignelse, hybridbiten får man uppdatera fritt  till halvvägs av årets säsong, så det finns ett antal hästkrafter att hämta  ur hybridbiten under första halvan av säsongen innan FIA sätter stopp för det till andra halvan av årets säsong. 
 
Kampen om podiums lär bli en affär mellan Ferrari och RBR, den förstnämnda kör med mer downforce och är kvick genom snabba kurvor, den sistnämnda har lite bättre balans och hanterar däckslitaget något bättre, hur stallens uppdateringspaket kommer att påverka på bilarnas prestanda återstår att se. Ferrari jobbar med att minska däckslitaget med en bättre  totalbalans, och RBR är ute efter att bli snabbare genom snabba kurvor, en balansgång där det ena påverkar det andra lite på samma sätt när man försöker  hitta rätt mellan downforce och drag. Mercedes lär fortsätta med sina försök att bemästra problemet med porpoising för att kunna köra bilen tillräckligt lågt, och kommer formodligen jämföra data från aeromappar och från banan angående sidepod design och dess påverkan på porpoising, de har ju två olika sidepods design att välja mellan, den från Barcelona tester i februari och size zero lösningen som dök upp senare i första racen. Alfa Romeo har krigat med Mercedes om titeln best of the rest, och har med sig ett stort uppdateringspaket till Barcelona som i första hand är avsedd för att förbättra bilens prestanda genom snabba kurvor. Mercedes har använt mycket pengar till uppdateringar under de inledande racen samtidigt som AR har sparat sina fram till nu,  AR har haft mer vindtunnel timmar till sitt förfogande än Mercedes för att ta fram nya aero uppdateringar, det blir intressant att se huruvida Bottas kan ge en knäpp på näsan på sin gamla arbetsgivare även i Barcelona.  
 
På bilden här ovan finns information om det mesta, man kör med mycket vinge, belastningen av däcken är hög genom kurvpartier och gummiblandnigarna hårdare än under de inledande racen och så vidare. Väderprognoser siar om värme, kastvindar och torrt väder , banan som sådan används mycket och ställer inte till några problem utanför racelinjen på samma sätt som till exempel senast i Miami, dock är det svårt att ta sig förbi på Circuit De Catalunya som sagt var, och det även med årets bilar.
 
Det om Barcelona, jag har roat mig genom att ta del av  förarbetyg hos diverse "experter" efter senaste racet, där ibland en herre hos Planet F1 vid namn Jon Wilde. Han är ju en britt så betygsättningen är därefter angående hans landsmän, det vill säga skrattretande höga betyg för britter jämfört med andra. Nu är ju Planet F1 en riktig kalkonsajt i klass med kvällstidningar, men lite mer verklighetsförankrad betygsättning trodde man sig ändå hitta hos en "F1 expert" som herr Wilde. Så, nyfiken som jag är så kikade jag lite närmare vad herr  Wildes expertis bygger på. Det visade sig att herr Wilde är en välutbildad journalist, han har betyg från Stretford Grammar, det vill säga från grundskolan, punkt. Herr Wilde själv presenterar sig som "Experienced writer, skilled in sport writing, poker, online gaming, gaming and editing". Hans meriter består av att ha jobbat för Caledonian publishing limited, Betfred, PA sport  och Catena media som pysslar med digital marknadsföring av Igaming och Casino, det vill säga, det är något i stil med Betsson över herr Wildes expertis som gör honom till en "F1 expert" som delar ut förarbetyg efter F1 race. Nu är ju inte herr Wilde ensam om bland brittiska "F1 experter" att ha den bakgrund som han har, det finns många liknande pajaser hos diverse brittiska sajter inklusive den "ansedda Autosport", det sorliga i sammanhanget är att F1 fansen köper deras "expertis" och bildar sin uppfattning om förarnas prestationsnivå baserat på vad de läser hos dessa individer. Så, visst är det kul med många F1 relaterade sajter, men man bör ta med en stor nypa salt vad de  skriver, de allra flesta av de har ingen aning om vad F1 handlar om.
 
Dagens grid girls rockar lika fett som en rockstar, rockar bäst den som rockar sist, dock inte herr Wilde hos Planet F1.
 
Amen,..må alla brittiska "F1 experter" vara med er.     
 
         
 
 
       
 
      

Kommentarer :

#1: peter

Ja vi få se om Ferrari har fått fart på spisen eller om den gamla gubben med anteckningsblock håller undan
Ha det Brandon

Svar: De lär komma till Barcelona med några extra hästar under motorkåpan, huruvida det räcker till att slå RBR återstår att se. Ha det bra Peter.
Brandon Lee

skriven
#2: tom

jag hoppas att Bottas kan få till sitt livs lopp.och vinna eländet i barcelona,borde vara ganska enkelt då det är omöjligt att köra om..på banan..älskade F1 fram till att Häkkinen slutade..eg..sen har det bara blivit en media sport,den mest omskrivna vinner..får hoppas på en fin helg för Rovanperä i Portugal,för Max lär ju vinna Barcelonas GP ganska enkelt,dessvärre..ha en fin Helg

Svar: Vore fint med Bottas på podium, jag hoppas att bilen räcker till att slå båda Merca piloter. Ja, F1 har blivit mer en media jippo än racing på riktig där man mer eller mindre i förväg väljer vem-vilka ska få slåss om bucklan, en utveckling som har stärkts av Liberty Media som ägare,.Las Vegas nästa, sedan Disneyland. Kalle får agera plogbil under första dagen, attacken kommer på lördag-söndag när han slipper att ligga först. Huruvida Max kommer arr vinna återstår att se, Ferrari är snabb genom snabba kurvor. Ha en fin helg du med.
Brandon Lee

skriven

Kommentera inlägget här :