
På den här tiden av året är det dags för lite seriös självgranskning hos diverse aktörer, så även hos Ferrari, där Arrivabene och Binotto samtalar om vilka fel och brister i verksamheten ledde till årets nederlag mot Mercedes...

...kan det har varit Ferrari PUs soppatörst som fällde avgörandet? Det kan mycket väl vara så, Ferrari PU drar ca 10 kg mer bränsle jämnfört med Mercedes dito under ett normal race beroende på bana, något som innebär att Mercedes kan tanka 10 kg mindre bränsle, som i sin tur ger 0,2-0,3 sekunders försprång per varv, kanske där av att nyckelpersoner har fått lämna Ferraris motor avdelning på löpande band.
Nu för tiden är det förbjudet att mappa om motorn för varje kurva för sig, så det är betydligt svårare att hålla bränsleförbrukningen inom det optimala i förhållande till effektuttaget, om Ferrari vill vara med i jakten om förare-konstruktörs titeln nästa säsong, så måste de hitta en lösning för PUs bränsletörst, under årets sista race fick både Kimi och Sebastian bara några få varv med plattan i mattan, resten av racet gick i sparandets tecken.
På den här tiden av året dyker även upp det sedvanliga "om Ferrari hade haft den eller den föraren istället för Räikkönen, så skulle de ha kunnat bärga hem konstruktörs titeln" pratet. Jag vill påpeka följande för diverse "F1 journalister" och "kunniga" F1 fans, när Kimi fick av Ferrari en bil som passade hans körstil, så kammade Ferrari hem en förare titel, och två konstruktörs dito med en medelmåttig Felipe Massa som andraförare, sedan övergav Ferrari Kimi för "frälsaren" Alonso, som under sina Ferrari år skänkte stallet 0 förare titel, 0 konstruktörs titel, "frälsare" nummer två i form av Vettel har inte lyckats mycket bättre han heller, så det kan hända, att den stegrande hästen har under ett antal år satsat på på fel häst som vinnare.
På den här tiden av året delas det ut mer eller mindre relevanta betyg av diverse aktörer för förarnas prestationer under det gångna året, något som jag inte tänker göra eftersom allt är relativt i F1 inklusive likvärdig material. Visst kan materialet i sig vara likvärdig, men det behöver inte nödvändigtvis förbrukas på ett likvärdigt sätt ur förarens synpunkt, när stallet söker ett visst resultat som är optimal efter vissa preferenser. Det är mycket lättare att trycka på en knapp än dela ut stallorder, utan tillgång till det sponsor relaterade och det specifikt stallpolitiska hos aktören i fråga handlar betygsättningen enbart spekulationer ur personlig perspektiv.




Dem svenska F1 fansen väntar med hjärtat i halsgropen ett besked om Ericssons vara eller icke vara i F1 2018, kommer Ferrari begära två sitsar för sina förare hos Sauber Alfa Romeo, eller nöjer sig de med en? Enligt mina källor blir Marcus kvar hos Sauber även 2018 tillsammans med Leclerc, huruvida stallet blir mer konkurrenskraftig under 2018 återstår att se, jag personligen är inte speciellt imponerad av deras rekrytering av personal ännu så länge, men om de får tillräckligt med draghjälp från Ferrari, så finns chansen för Sauber att nästa år kriga om några poäng under gynsamma förhållanden.

Det finns någon typ av vanföreställning inte minst bland de svenska F1 fansen, att Ferrari till varje pris vill ha en italiensk förare i en Ferrari, då närmast Giovinazzi via Sauber Alfa Romeo, men så är inte fallet, det krävs nästan en omänsklig stor portion av självförtroende av en italianare för att lyckas i en Ferrari, något som till exempel mannen på bilden här ovan, Giancarlo Fisichella fick erfara.
När han kom till Ferrari 2009, så hade han tagit tre GP vinster och 19 podiums, på fem race hos Ferrari blev han 9, 13, 12, 10 och 16,.och då ska man ha i minnet att Fisichella var/är en bra mycket bättre förare än Giovinazzi kommer någonsin att bli, så chansen att den sistnämnda skulle hamna i en Ferrari är i stort sett noll, inte ens via Sauber.

Årets sista testdagar är avverkade, Kubica körde många, och även några snabba varv med årets Williams, i jämförelse med Stroll och Sirotkin gjorde polacken bra ifrån sig, så det lär inte dröja alltför länge innan Williams bekräftar honom som en av stallets förare till 2018. Dock ska test tider alltid tas med en nypa salt, eftersom man inte vet hur mycket bränsle förarna har haft med sig, F1 är ju mycket av "The Pretenders", F1 är sällan eller aldrig vad det ser ut att vara.



Även F2 och GP3 testar med både gamla och nya förare så här års, Malja tycks inte vara med på F2 tester och lär försvinna från Formel bil racing. Joel Eriksson vill BMW placera i DTM, Niko Kari testar för MP motorsport och Campos Racing i GP3, ingen av dem kan betecknas som ett toppstall, vill man vinna i GP3 måste man hamna hos ART, för det krävs pengar som Niko inte har, sådant är livet inom proffs racingen, no money, no honey.

Även Simo Laaksonen på bilden ovan testar en GP3 bil tillsammans med Niko Kari, dock är han inte av samma kaliber som förare, men vem vet, kanske har han nog med sponsors för att köpa en sits i GP3.


Apropå copy cat verksamhet, på bilderna här ovan kan man ta del av dels Ferraris diffuser på Abu Dhabi, dels RBRs dito på samma bana, precis som jag nämnde i det förra inlägget så har Ferrari kopierat rätt så oblygt RBRs lösning, tidigare under säsongen kopierade RBR vissa aerodetaljer som Ferrari har vid sina side pods, lite komisk när de här två lånar av varandra i sina försök att komma ikapp Mercedes.
Nu är ju inte aerodynamiken ensam som gör en bra bil, utan aero biten måste lira ihop med chassi för att få ihop en välbalanserad bil, till exempel så måste rörelsen i hjulupphängningen samarbeta med luftflödet från aerodynamik biten för att skapa tillräckligt med grepp, något som lyste med sin frånvaro till exempel hos Sauber, dock hittade dem lite bättre balans i de sista racen, men det märks att de saknar några duktiga medarbetare fortfarande, att hitta lediga topp namn som är villiga att flytta till Sauber landet är inte helt lätt.
Det om F1, jag är ledig idag och åker till Boston i morgon, chefen vill köpa några italienska hojar av en samlare, och skickar mig till Boston för att kika på hojarna, och för att avgöra om de är värda att satsa på. Annars så har jag funderat på bloggens vara eller icke vara nästa år, mitt kontrakt med arbetsgivaren går ut först den sista februari, så jag kan inte vara på plats när de första F1 testerna körs, hinner jag med att vara på plats när det andra testet går av stapeln så får bloggen leva vidare, om jag däremot inte får chansen att bilda en uppfattning om hur nästa års bilar beter sig på banan i Barcelona så få det vara.
Jag är inte som hobby journalisterna som sitter i sin koja vid banan, och bildar sin uppfattning om bilarnas prestanda enbart baserad på varvtider som dyker upp i skärmen, Barcelona är en bra test bana, men det går att skapa bra varvtider där även i en halvskaplig bil, som dock avslöjar sina svaga punkter på vissa delar av banan för dem som kan läsa av det. Så, time will tell som man brukar säga, jag siktar på att vara tillbaka i Europa i tid, men livet är full av överraskningar och innehåller inga garantier, så vi får vänta och se hur det hela artar sig.

Dagens grid girl kommer från Moto GP, hon tycker att F1 har en hel del att lära av Moto GP, jag håller med henne om det.
Amen,..må många nordiska förare skörda framgångar inom racing 2018.