RAINY DAYS

 
 
Kvalet på CGV blev en regndans för några...
 
...man rev bort nosen helt...
 
...bara nosade muren lite lätt...
 
...eller parkerade i muren med rumpan före. En del gillar regndrabbade kval, jag gör det inte, kvalet ska avgöras vädermässigt på lika villkor, inte med lotteri där några har tur och andra inte. En HAAS i andra rutan och en RBR i ruta tolv säger det mesta om kvalet i Kanada, det handlade inte om att ta rätt beslut vid rätt tidpunkt, utan att ha ren bondtur när man chansade vilt och bytte till slicks på en upptorkande bana. Nu har ju vissa förare haft uppenbara problem med att känna sig hemma i materialet de förfogar över, Perez är en av dem liksom Sainz och Gasly, strategiska beslut har inte heller fungerat till 100% för deras del och så vidare.
 
Givetvis handlar det inte enbart om förarens förmåga att hantera materialet utan även om vem man har som stallkompis, Perez håller inte Verstappens nivå, Sainz ligger normalt en bit efter Leclerc, Stroll är chanslös mot Alonso, Piastri hänger inte med Norris och så vidare, det är under svåra förhållanden förarnas körskicklighet spelar en mer avgörande roll. Sedan har vi dessa strateger som ska hjälpa förarna att maximera sin kapacitet, hos RBR tycks dessa strateger alltid fatta rätt beslut för Verstappens del och fel beslut för Perez del, hos Ferrari fattar man för det mesta fel beslut oasett vilken förare det handlar om, hos småstallen som HAAS och Williams chansar strateger hejvilt och prickar rätt ibland, Albon i en Williams är inte två sekunder snabbare än Leclerc.
 
Domarna hade en hel del att göra, till exempel fick Sainz en tre platsers nedflyttning på startgridden för att han hindrade Gasly och Norris i sista kurvan, det var överhuvudtaget mycket gnäll från förare som fastnade bakom några andra som vägrade att gå upp i rök. Till dagens race spås det bli en torr bana, växlande molnighet och cirka 20 plusgrader, något som kommer ruska om "pecking order" från kvalet. Hulken lär falla som en sten, Leclerc och Perez kommer att klättra snabbt genom startfältet, Gasly har materialet att göra det samma, Bottas trivs på CGV och så vidare, med tanke på banans omkörningsvänlig karaktär finns chansen för ett riktigt underhållande race bakom Verstappen som lär ta sin fyrtioförsta seger idag. 
 
Dagens grid girl ser framemot en solig dag i Montreal, så även jag.
 
Amen,..må regndansen inte vara med er. 
 
 
 

Kommentera inlägget här :