BAKU BACKFIRE

 
 
Kvalspecialisten Leclerc gjorde det igen, tog pole, man får väl hoppas att Ferrari inte gör det igen, nämligen gör bort sig strategisk, det vore synd om de kastar bort igen Leclercs kvalprestation under morgondagens race. Perez, som inte direkt är någon kvalspecialist kvalade ut Verstappen som inte heller han är någon kvalspecialist, och Sainz, som fortfarande tycks ha vissa problem med årets bil fick stryk av polemannen Leclerc med en halvsekund. Att man har två Ferrari och två RBR i topp fyra är ingen överraskning, men att best of the rest mannen Russel är 1,5 sekunder från pole är lite överraskande även med tanke vilka problem Mercedes har haft med sin bil, 1,5 sekunder i F1 är en evighet. Gasly hittade lite fart och kvalade ut stallkompisen Tsunoda, och Hamilton fick åter igen stryk av Russel, det slår inte direkt gnistor från hans körning i år, det kan vara läge att ifrågasätta hans motivation, att fajtas om VM titeln är en sak, att fajtas om titeln rest of the best en helt annan. Tsunoda startar racet från åttonde rutan, och Vettel, som ibland tycks vakna till liv från nionde, den sista platsen i kval tre togs av Alonso.
 
Hos McLaren var inte krutet torrt, de lär knappast vara nöjda med en elfte ruta till Norris och en tolfte till Ricciardo, Ocon fick stryk av Alonso och hamnade i ruta tretton, och Zhou kvalade ut Bottas, AR såg ut att sakna balans, och var långsam både genom kurvpartier och på start-målrakan. Jag vet inte riktigt vad de sysslade med hos AR, det är rätt så märkligt att inte testa uppdateringar under fredagen utan lämna allt till den sista fria träningen på lördag eftermiddag, och sedan göra bara ett försök under kval två. Nu kan det ju vara så att de har satsat mer på race set up än på kval dito, men Alfan såg inte bra ut på banan, det saknades både balans, grepp och toppfart undet kvalet. Magnussen slog Schumacher och Albon kvalade ut Latifi, Stroll tog ut sig själv redan i kval ett genom att sätta bilen i muren.
 
Så, RBR har en snabbare bil över ett varv än Ferrari, men Ferrari har Leclerc som är snabbare över ett varv  än Perez och Verstappen, i race är Ferrari något snabbare än RBR, om Leclerc tar starten och Ferrari klarar av att inte klanta till det på depån har Leclerc chansen att knappa in av Verstappens försprång i förarmästerskapet. I konstruktörsmästerskapet har RBR en jämnare förarduo än Ferrari om Perez formtopp håller i sig, Mercedes har ingenting att komma med, varken i konstruktörsmästerskapet eller förar dito oavsett hur ofta Wolff pratar om vilka framsteg stallet har tagit, det handlar mer om ett steg framåt och två steg bakåt för Mercans del för nuvarande. Det som sticker i ögonen i dagens kval är hur långsamma stallen med Ferraris kundmotorer var idag på den 2,2 kilometer långa rakan, kan det vara så att det saknas ett antal hk i deras kundmotorer? 
 
Kval är kval, det är imorgon poängen delas ut, det är inte omöjligt att köra om i Baku och  racet startar tidigare än kvalet idag, något som bäddar för högre bantemperaturer som i sin tur  påverkar bilarnas balans och greppnivå. En rödflagg situation kan ställa till det liksom misslyckade strategiska beslut, vi får väl vänta och se hur det hela artar sig i morgon, till exempel AR hade helt ok racepace under racesim även om kvalfarten saknades idag.
 
Dagens grid girls ser framemot morgondagens race, helst utan baktändning eller bakfylla.
 
Amen,..må bakfyllan vara med er, om inte idag så väl i morgon.   
 
 
        
 
        
 
             
 
      

Kommentarer :

#1: Tomi

Mmm svår bana med dagens traktorer som gärna vill gå rakt fram speciellt med kalla framdäck. Det är väl inte helt givet att Ferrari klarar av att vara bättre än RBR strategiskt de är inte direkt kända för det...däremot så tror jag att däcken kommer att klara banan utan att gå sönder som tidigare år ...

skriven
#2: Mats

Det börjar väl bli lite pinsamt nu att Sir Lewis Hamilton, världens bästa F1-förare genom tiderna enligt statistiken, konstant blir frånåkt av sin så kallade "wingman" George Russel (tror att Hami har slagit honom i ett kval/rejs hitintills i år?)

Ni har väl alla hört uttrycket "Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik". Passar utmärkt in i det här sammanhanget ... tolka det som ni vill ;-)

Tror på RB i morgon, FER är snabbast men dom är klart sämre på strategi, vilket är RB:s starkaste kort i morgon.

skriven
#3: Spelwilly

Tror att Ferrari löser detta imorgon. Däcken verkar inte vara en kritisk faktor och endast ett stopp behövs. Dock kan skuttandet trötta ut förarna och man gör lätt ett misstag på Baku. Besviken på kvalresultatet av AR men det kan vara som du säger en satsning på race set up. Q1 var spännande de sista minuterna.

skriven

Kommentera inlägget här :