APPETITE FOR DESTRUCTION

 
Baku nästa, ännu en stadsbana som dock inte har mycket gemensamt med den föregående, Baku och Monaco är som att jämföra äpplen med päron. I Monaco går det i snigelfart, I Baku går det undan, Bottas flög här i 378 km/h med sin Williams 2016, huruvida det var ett resultat av bristfällig aeropaket eller extremt lite vinge låter jag vara osagt. Baku är en bana där balans och traction betyder allt och lite till, banans karaktär är lika med överhettande bakdäck och kalla framdäck, något som förarna blir varse om på den långa start-målrakan angående bakdäcken, och vid inbromsning till första kurvan angående framdäcken. En bil med överhettade bakdäck och kalla framdäck kräver sin man i slutet av start-målrakan när man försöker försvara sin position på bromszonen, in i första kurvan, och fram till den andra, dock kan man bli passerat på start-målrakan långt innan dess man når bromszonen, får man en dålig utgång från kurva sexton blir man ett lätt byte halvvägs in på den långa rakan.  Bakdäcken kan överhetta både på grund av för lite grepp och för mycket grepp, och eftersom man tvingas köra med så lite vinge i Baku, är bra traction som sagt var guld värt i Baku, dock slipper man här Monacos "feldoserade" långsamma kurvor, något som kan underlätta set up arbetet till en viss grad.  Bromsarna får jobba hårt i Baku på sina ställen men kyls ner på den långa start-målrakan, greppnivån från asfalten är låg i början av racehelgen, men byggs upp successivt när mer gummi läggs på asfalten, det vanligaste valet ur strategi synpunkt för racet är enstoppare, man börjar racet med mjuka och byter sedan till hårda. Att lyckas i kvalet har inte samma avgörande betydelse i Baku som det hade i Monaco, det går att köra om i Baku, för det mesta i slutet av start-målrakan, men det finns även några andra ställen där man kan testa sina omkörningsfärdigheter. Eftersom Baku i praktiken saknar snabba-medelsnabba kurvor, så bör inte porpoising bli något större problem där, de allra flesta har ju lyckats med att begränsa fenomenet till en anstädig nivå på rakorna, men det klart, missar man att hitta den rätta balansen i bilen under set up arbetet, kan det innebära en ökad risk för porpoising på den långa start-målrakan.
 
Pirelli har med sig de mjukaste gummiblandningarna till Baku, minimum däcktryck med 24,5 fram låter lite väl  konservativt i mina öron med tanke på hur svårt det kan vara att få upp däcktemperaturen fram på grund av de varierande bantemperaturerna på banan, en del av banan ligger i skuggan av byggnader, andra delar har gassande sol under hela dagen, men Pirelli vet säkert bättre. Dem aktuella nivåer för downforce, traction, bromsar etc finns att hämta på bilden här ovan, väderprognoser just nu siar om sol och temperaturer mellan 24-31 grader under racehelgen, med andra ord, det kan bli en svettig race eftermiddag för förarna i Baku. Kampen om pole och podiums bör bli en uppgörelse mellan Ferrari och RBR, Mercedes har hittat lite mer fart från sitt size zero koncept, men räcker knappast till att utmana den dynamiska duon i Baku eftersom det fortfarande finns vissa brister angående bilens aerobalans som i sin tur delvis påverkar på den mekaniska greppnivån. Hos AR lyckades man inte riktigt med att hitta de rätta inställningar i Monaco, i Baku borde de ha lättare med det eftersom banans långsamma kurvor har en mer normal "dosering", huruvida Ferraris PU håller måttet ur tillförlitlighetssynpunkt återstår att se. 
 
...Hamilton har erfarenhet av kalla framdäck i Baku...
 
...och Verstappen av överhettade bakdäck, hur årets däck kommer att klara av den utmaningen som banan innebär återstår att se, det skulle inte förvåna mig om Pirelli bestämmer sig att skruva upp däcktrycket ännu mer. 
 
Det om F1, våren är ingen rolig tid för min del, man plågas av svår need for speed abstinens när den irländska RR serien kör igång och man är inte med, jag saknar känslan av att helt släppa alla spärrar och bli hög av adrenalin, visst är det missbruk på sitt sätt, men en nykter form av sådant när man har allt i sina egna händer. Nu är det givetvis så, att allt har sin tid, och ingenting varar evigt, men man saknar skiten ändå, livet som ett nykter adrenalin fyllo är inte mycket att skriva hem om.
 
Dagens grid girl håller tummarna för Bottas i Baku, och vill påpeka att nu behöver man inte längre  frivilligt släppa förbi någon ute på banan, kör hårt Valtteri.
 
Amen,..må sommarkänslan vara med er.      
 
    
 
           
 
      
 
 
       

Kommentarer :

#1: OK

En fråga: är det givet att man väljer de tre mjukaste däcken eller de tre hårdaste däckenn (dvs tre däck i anslutande hårdhetsgrad)? Om man hade mjukaste, det i mitten och det hårdaste, skulle inte sådana ”hopp” i gummiblandningar öppna upp för mer alternativa strategier? Eller skulle det bli mer givet vad man valde?

Svar: Hur stor "hoppet" är mellan olika gummiblandningar varierar från bana till bana, med årets nya däck saknar Pirelli data hur mycket det skiljer tidsmässigt, men det skulle vara intressant att se hur ditt förslag skulle fungera i praktiken. Inom hojracing finns det bättre möjligheter att laborera med olika gummiblandningar, köra till exempel med mjuk fram och medium eller hård bak, plus att man har tillgång till asymmetriska däck, det vill säga, däck med olika hårdhet på vänster och högre sida anpassad efter bankaraktär.
Brandon Lee

skriven
#2: Anonym

Bottas körde enligt uppgift 372,5 km/ Tim.

skriven
#3: Anonym

Du verkar ha rätt din gamla get. Florerar massor av olika uppgifter, men din verkar vara rätt. Jag har faktiskt för mig att han vid något tillfälle var uppe i 389,. men är inte säker.

Svar: Det klart jag har rätt din gamle uv, jag är både allsmäktig och allvetande,..;-)
Brandon Lee

skriven
#4: Anonym

ANONYMUS
378 KM är den siffra jag minns också.
"Nyktert adrenalin fyllo". Kan förstå att det kan dyka upp lite symptom av abstinens, men du har åtminstone klarat dig levande ur det hela, något som jag som följer din blogg är tacksam för. 😉

Svar: Ja, lite flyt har man haft, men jag hade en rejäl avåkning, dock som tur var på ett ställe där det går relativt sakta, hamnade i sjukan med brutna ben och en huvudskada. Jag låg nedsövd under en tid för att få ner svullnaden i min förmodade hjärna, pumpen och andningen la av efter smällen men några vänliga själ såg till att grejerna kom igång igen, av själva smällen minns jag ingenting, de sista minnesbilderna jag har är några hundra meter innan avåkningen. Inom banracing har man en viss chans att rätta till ett misstag, inom landsvägsracing finns inga marginaler, missar man så smäller det, avåkningen var helt mitt eget fel, tog inte tillräckligt med höjd , gled ut och fick en närkontakt av tredje graden med några onödigt hårda element.
Brandon Lee

skriven
#5: Anonym

ANONYMUS
Jag förstår att du längtar tillbaka. Vem skulle inte vilja vara med om en sådan upplevelse igen? 🤭

Svar: Att försöka förklara för icke invigda vad RR egentligen handlar om är rätt så meningslöst, hur ska man kunna beskriva ett sinnestillstånd, något abstrakt det går inte ta på eller se med blotta ögat, att vara odödlig ett ögonblick i en värld där alla och allt har sin tid.
Brandon Lee

skriven
#6: Anonym

ANONYMUS
Jag tror att jag åtminstone har en viss förståelse för vad du menar. Att köra dessa race måste väl vara den längst utdragna adrenalinkick som existerar på vilket område det än månde vara. En kamp människa+maskin där framgång kontra motgång balanserar på en skör tråd. Att avfärda er som galningar är nog alldeles för enkelt. Passion, en jäkla massa stake och att utmana elementen till den yttersta gränsen, kanske kan det definieras som världens snabbaste abstrakta konstart.
Att du inte är en galning, det tycker jag du motbevisar med all tydlighet i din blogg. En annan kul kille i denna genren som jag brukar återkomma till då och då, är Guy Martin. Jag antar att era vägar måste ha korsats ibland.

Svar: För oss som älskar racing och utmaningar är RR poesi i rörelse, passion utöver det vanliga som man lever för, och ibland dör för, men den vägen ska vi alla vandra, förr eller senare. Guy är en skön snubbe, äkta vara utan onödig bullshit, lite galen på ett bra sätt, båda fötter på jorden och huvudet bland molnen, en som lever som han lär, kul snubbe att umgås med, våra vägar ha korsat lite då och då.
Brandon Lee

skriven
#7: Tomi

Håller med om ovan om att det skulle vara mer intressant om man kunde blanda olika hårdhetsgrader på däck i F1 precis som i rally. Mer anpassat till olika banor och olika aerolösningar bland olika team. Var det inte 2 st som dog i årets Isle of Man på tal om adrenalin? Shit vilken gridgirl riktigt sköna bröst om man får säga så..ha det!

skriven

Kommentera inlägget här :