TO THE BITTER END

 
Hungaroring 2021, Ocon vinner i en Alpine, en fransk förare vinner i en fransk bil, en rätt så ovanlig syn, senast hände det när Prost vann i en Renault 1983.
 
Jag hade inga höga förväntningar angående underhållningsvärdet från Hungaroring, men partyfixaren Bottas ville annat, och gjorde en Grosjean in i första kurvan som kastade om "peckin order" på ett mycket underhållande sätt.  Bottas fick hjulspinn i starten, fick se sig passerat av några förare, kom in i första kurvan tajt bakom Norris, bromsade för sent, låste bromsarna och kanade in i Norris McLaren. Norris i sin tur smällde in i Verstappen, Bottas in Perez, och Stroll in i Leclerc, Bottas, Norris, Perez, Leclerc och Stroll fick bryta racet, Verstappen fick skador på golvet och bargeboards, men kunde fortsätta racet i omstarten efter en rödflaggperiod. Bottas misstag som han utan några omsvep erkände gav Mercedes och Hamilton ett gyllene tillfälle att återta ledningen både i förar och konstruktörs VM, Hamilton log på första plats, Perez var ute ur racet, och Verstappen hade ramlat utanför  tio i topp, så vad gjorde Mercedes då? Jo, de klantade till det efter konstens alla regler innan omstarten under uppvärmningsvarvet. När alla andra dök in i depån för att byta till torrdäck så stannade Hamilton ute, komik av tredje graden när han står ensam på startgriden och resten av gänget startar från depån. Mercedes tabbe kostade dem dyrt, Hamilton kom in nästa varvet för att byta däck och hamnade sist i kön, sedan startade det sedvanliga Hamilton show när han tog sig upp från sista plats till en tredje plats i mål, tog ledningen i förar VM med 192 poäng mot Verstappens 186, och gav Mercedes även ledningen i konstruktörs VM med 300 poäng mot RBRs 290.
 
Som det syns på resultatlistan här ovan ledde Bottas partytrick till rena julafton till ett antal förare och stall. Ocon vann racet, Vettel knep andra platsen, Hamilton tog ledningen i förar VM och Mercedes i konstruktörs VM, Latifi fick sina första poäng hos Williams liksom Russel, Williams passerade AR i konstruktörs VM och så vidare. "Sällan har så många haft så få att tacka för sina framgångar", ett omvänt Winston Churchill utlåtande är att vänta för Bottas del från ett antal kombatanter, dock inte från RBR.  Alla var inte lika glada och nöjda efter racet, AR klantade till det igen med en "unsafe release" för Kimi som kostade honom 10 sekunders straff från en säker poängplats, och AR ett antal miljoner när de hamnade efter Williams i konstruktörs VM. RBR och deras dynamiska duo Horner-Marko lär ha en hel del att säga om Bottas tidiga julklapp liksom Verstappen, dock bör den sistnämnda hålla i minnet hur många förare han själv har skickat ut ur racet genom åren, "what goes around comes around" brukar man väl säga.
 
Latifi gjorde något av ett världsrekord under första varvet när han tog sig upp 12 placeringar, Russel var uppe på en andra plats i omstarten men fick backa tillbaks till en sjätte efter FIA order, Schumacher var länge med i tio i topp, Verstappen kom ingen vart med sin skadade bil i kön och så vidare. Det räcker att en förare bromsar för sent på halt underlag att skapa ett underhållande race på en i vanliga fall tråkig Musse Pigg bana, mera sånt här, tack för underhållningen Valtteri, FIA tackar de med och ger dig en fem platsers nedflyttning på startgriden på Spa som present.  
 
Dagens grid girls är nöjda med vad Hungaroring hade att komma med, mera sånt.
 
Amen,..må Bottas partytrick vara med er.   
 
        
 
      

Kommentarer :

#1: Magnus Blomqvist

Oavsett svårigheter att köra om och att Mercedes gav bort vinsten så får vi gratulera Ocon som behöll kylan och faktiskt inte gjorde minsta lilla misstag trots att han skulle köra 68 varv i ledningen. Så otroligt tråkigt ändra att det alltid ska jävlas för Kimi. Kul för Williams med två bilar på poängen. Kanske finns det hopp ändå? Och vi får inte klaga på att det efter halva säsongen bara skiljer några poäng. Nu tar vi semester!

Svar: Ja, bra jobbat av Ocon, men inte första gången en fransos tar en tur seger, men tur ska man ha vid sidan om körskicklighet. På något sätt lyckas AR alltid sabotera för Kimi, det blir intressant att se hur Iceman kommer att prestera på sin favoritbana i slutet av augusti. Ha det gött Magnus.
Brandon Lee

skriven
#2: Tomi

AR har klantat sig så in i helvete den senaste tiden främst med GIO men idag med Kimi också hur i helvete har de råd med såna enkla misstag? Måste vara nåt seriöst fel i deras beslutsfattande under racen.......lär ju bli ett historiskt race får se när vi ser en start med en bil nästa gång....Williams skall ju inte vara före AR i konstruktörsmästerskapet......näe jag säger bara Bottas till RBR nästa säsong det vore roligt...ganska kul också att se på Ver idag att med ren motorkraft kommer man inte så långt om aerosidan inte är hel....hans bil har fått en del stryk de senaste racen:) ....en tur till SPA skulle inte vara så dumt men då måste man vara vaccinerad förstås...hade gott!

Svar: AR kan det här att klanta till det, lite amatör vibbar över det hela, och det är precis som du säger, AR ska inte ligga bakom Williams i VM tabellen. Ha det Tomi.
Brandon Lee

skriven
#3: OK

Haha - det är ett overkligt straffsystem de har i F1 - Mercedes har gjort avgörande misstag två race i rad som helt kastat om ställningen - till deras fördel! Osannolikt att misstag belönas på det sättet, men det kanske jämnar ut sig i det långa loppet.

Svar: Inget nytt, FIA läser sin regelbok som djävulen bibeln, men underhållande är det, genererar många skrattattacker.
Brandon Lee

skriven
#4: Anonym

ANONYMUS
Bottas stärkte väl inte sin aktieportfölj precis angående huruvida han kör vidare i Mercedes nästa säsong.Hans starter genererar väl inte heller några pluspoäng.Hade det inte varit för Alonsos kämpainsats med att hålla Ham bakom sig så länge så hade vi nog fått en annan segrare.Så många omkörningar har väl aldrig förut skådats på denna banan.Ett sömnpiller förvandlades plötsligt till en riktig nagelbitare.

Svar: Mercedes tjänade på när Perez försvann och Verstappen bara fick med sig 2 pinnar, så Mercedes är nog rätt så nöjda med vad Bottas pysslade med.
Brandon Lee

skriven
#5: Börje

Skulle vara intressant med en lite närmare analys på Bottas krasch. Han fick ett rätt så rejält straff i mina ögon, 5 platser nedflyttning på Spa. Liknande incidenter har gett racing incident tidigare år men kanske domarna är hårdare i år. Frågan är om han kunde göra mycket annorlunda? Visst fick han en dålig start men jag tycker Norris körde med huvudet under armen också som körde om och började bromsa direkt efter omkörningen framför Bottas på en glashal bana.

Svar: Man byter ju domare till varje race så deras nivå varierar högst betänkligt liksom nivån på straffåtgärder, och ja, Norris brukar tvärnita så man får verkligen se upp med honom när man ligger bakom honom.
Brandon Lee

skriven
#6: Tomi

Verkar som att Vettel blivit diskad...innebär att Kimi kämpade till sig en pinne trots ARs klantande.....

Svar: Ja, så blev det, men lite löjligt att diska en förare pga att det saknas 0,7 liter soppa.
Brandon Lee

skriven
#7: Carl

Blev ju ett kul race efter startsmällen riktigt spännande på slutet Alonso räddade säkert deras vinst spännande duell men nog tyckte jag att norris visserligen fick hjälp av bottas men kom han inte ite för fort han oxå såg ut som han kunde klara av att putta av verstappen själv han hade ju inte börjat styra när det small

Svar: Bottas tappade downforce bakom Norris som i sin tur är känd för att bromsa sent och hård, skit händer när det är halt.
Brandon Lee

skriven
#8: Anonym

Senast var väl 1996 och Monacos GP Ligier och Pqnis. med

Svar: Jag uttryckte mig lite oklart, Alpine=Renault, franska förare som vinner i samma märke.
Brandon Lee

skriven
#9: Börje

Dumt att Vettel blev diskad pga. för lite bränsle. Man tycker att de borde kunna göra en bränsleanalys på endast 3dl också. Sen borde det vara ett straff åt stallet istället för föraren, samma med Kimis straff. Men intressant att Vettel hade så lite bränsle kvar, det måste betyda att om tävlingen varit ett par varv längre eller en så liten sak som om vädret varit annorlunda eller första varvs incidenten hade han inte ens kommit i mål.

skriven
#10: ThomasF

Var det 3dl kvar i Vettels bil o det gick inte o göra analys👏Då får man diska honom o flytta upp Mb till andraplatsen.Det börjar nästan bli likadant som juridik i bananrepubliker.Skulle varit intressant o se Mercedes med den överlägsna bilen i Indycar.Där med alla röd o gulflagg kanske de släppt ut bilarna mot trafiken?Jag får tacka Valteri för detta loppet som verkligen gick att se i sin helhet.För mig var nog ändå den största behållningen att se Alonsos körning.Han kör fortfarande som en odödlig 20-åring o det skapade ju vinsten för Ocon för de har väl inte hittat nåt att diska honom för ännu?Tack för dina skrivningar BL.

skriven

Kommentera inlägget här :