THE SWANSONG OF FORMULA ONE

COVID 19 har satt bollen i rullning, formel 1 sporten som vi har lärt känna den sjunger sista versen av sin svansång på sin väg att förvandlas till en bakgårdsserie, och en lekstuga för miljonärsöner som vill leka F 1 förare. Överdriven pessimism från min sida? Nej, jag tror inte det, F1 handlar ju i första hand om pengar, och nu sinar diverse penningkällor på ett oroväckande sätt.
 
Renault måste spara 20 miljarder inom sin biltillverkning för att kunna få ett lån på 50 miljarder av sina aktieägare med staten i spetsen, i ett sådant läge är det knappast försvarsbart att lägga 1,5 miljarder på ett F1 stall, när Renault som biltillverkare kämpar för sin överlevnad. 
 
 
 
McLaren har byggt överdådiga faciliteter, men deras försäljning av supersportbilar går uruselt, de har tvingats att pantsätta delar av sin bilsamling, ägarna har tröttnat på att pumpa in kapital, och brittiska staten är inte villig att ge fördelaktiga lån åt McLaren group.
Nu sparkar McLaren group 1200 medarbetare från bolag inom koncernen, och 70 anställda från F1 stallet, om det går knackigt för Renault går det ännu sämre  för McLaren.
 
 
Anrika Williams står och faller med pengar från miljardären Latifi, som inom kort lär ta över stallet på samma sätt som Stroll gjorde i fallet Racing Point, och gödselmiljardären Dimitri Mazepin från Ryssland sägs vara ute efter att köpa Renaults F1 verksamhet, samma man som tidigare har försökt köpa både Williams och Force India, ja, ni ser vartåt det hela lutar.
 
 
Mercedes sägs förbereda en försäljning av sitt F1 stall efter 2021, ett förväntat scenario när den racing intresserade Zetsche ersattes med pappersvändaren Källenius. Wolff och hans polare Stroll lär vara intresserade av att ta över, hur smart det var av dessa herrar att satsa pengar på Aston Martin kan diskuteras, deras försäljning av supersportbilar går lika uselt som hos McLaren.
 
 
HAAS är med bara så länge ägaren har råd med att driva ett F1 stall liksom Alfa Romeo trots sin Ferrari anknytning, Alpha Tauri är beronde av kapital från Red Bull och så vidare, det som alltid har gett F1 luft under vingarna håller på nu att  vingklippa hela sporten när kapitalet flyger sin kos.
 
Så, kommer allt det ovannämnda som en överraskning för de inblandade? Inte alls, bilindustrin i maskopi med oljeindustrin har länge försökt förhala förbränningsmotorns gravsättning genom att sätta käppar i hjulen för utvecklingen av batteriteknik, men den dagen när en elbil klarar 100 mil utan laddning så är förbränningsmotorn stendöd liksom F1 i sin nuvarande form. Livet består av en ständigt förändring, hänger man inte med i svängarna så försvinner man, bil och oljeindustrin har satsat mycket kapital på redan föråldrad teknik i form av förbränningsmotorn, en dinosaurie på väg att utrotas när elbilen gör sitt "tillbaka i framtiden" trick.
 
Liberty Media och F1 inbillar sig, att de i det Saudiska oljebolaget Armaco har hittat en frälsare, och visst gjorde Armaco en vinst på över 1000 miljarder kronor 2019, men det var då det, nu går det inte lika bra för Armaco längre. För första gången har saudier släppt in utländska intressen i bolaget, den Saudiarabiska staten har dragit in månadspengen som har betalats ut för samtliga medborgare under många år, momsen har höjts från 5% till 15%, och oljepriset har rasat till nya bottennoteringar. Saudier börjar ana början av slutet för dem stora pengarna från oljan,  så mycket mer än en ytterst kortlivad frälsare lär inte Armaco bli för F1 cirkusen om de blir en del av F1 cirkusen.
 
Så, har jag målat upp en alltför dyster bild om F ettans vara eller icke vara? Knappast, jag tror att de inbalandade är mycket medvetna om vad som håller på att hända, så nu gäller det att fylla på sina egna fickor med så mycket pengar som möjligt och fly "tillbaka i dåtiden", det är "racing against the clock" som gäller för mycket som vill ha mer.
 
Förarna då, hur ska gå för dem? Tja, F ettans svansång drabbar inga fattiga, kan rent av vara ett läge att skaffa sig "ett riktigt jobb" för förarnas del vad nu det innebär. Just nu är det bara 7 förare som har ett kontrakt för 2021, huruvida arbetsplatsen kommer att vara kvar återstår att se. Ricciardo lämnade ett sjunkande skepp för ett annat, från Renault till McLaren, Sainz lämnade ett sjunkande skepp för ett som fortfarande flyter, från McLaren till Ferrari, Russel sitter i ett skepp som redan har sjunkit i form av Williams och så vidare.
 
Vettel sägs vara på väg både till Renault, Mercedes och pension, Bottas konsult Didier Coton har haft kontakt med Renault och RBR, Alonso är sugen på comeback och har även han förknippats med Renault etc, silly season för sitsar som inom kort kommer att försvinna pågår för fullt när F1 cirkusen blundar för verkligheten i sin lilla penningbubbla.
 
Vad kommer det att bli kvar av F1? Som sagt var, en bortglömd lekstuga för träiga rikemanssöner som inbillar sig att de kan köra en F1 bil, så nu gäller det att njuta av det som de sista riktiga förarna har att komma med på F ettans "lit de parade" innan sagan om F1 går i graven.
 
Det var allt för idag, ta hand om er och lyssna inte på dödsängeln Tegnell, den snubben har ingen aning om hur man skyddar sig från covid 19.
 
 
Dagens grid girl är tillbaka från dåtiden, 06, allt var inte bättre förr men för F ettans del det mesta.
 
Amen,.må elbilen vara med er.        
 
       
 
            
 
   
 
          
 
       
 
    

Kommentarer :

#1: tom

låter ju ohyggligt muntert,men f1 har väl spelat ut sin roll,inte kul att se ett team segra ihjäl sig,med en förare..amen

skriven
#2: Genc

Tja du Brandon! Tycker att F1 blir bara dyrare och dyrare, så snart så existerar inte F1 mer. Hoppas att FIA sparkar Jean Dumihuvet Todt, och ersätter med någon som sagt kan ordet ordning. Samma sak med att Carey och company försvinner ur F1 scenen också för gott. Tycker att dessa herrar som jag har nämnt hör hemma någon annanstans inte i, F1 kretsar alls. Det var bättre med Mosley för han kunde det hela verkligen. Hoppas att de inser det och slutar med en gång innan F1 fuckas up totalt, av dessa PK feminister och för snälla idioter. Som lever enbart för ordet PK.

skriven
#3: Magnus Blomqvist

Härligt med en ny krönika! Abstinensen är svår just nu. Bra skrivet som vanligt. F1 har alldeles för stor kostym och när ingen köper nya bilar går det snabbt utför. På något sätt tror jag ändå att sporten kommer överleva och trots dina argument hoppas jag innerligt att du har fel för batteri racing är inget jag suktar efter. Ha det fint Brandon! Längtar redan till nästa krönika.

skriven
#4: Genc

PS Håller med om Anders Tegnell, han är en riktig idiot är han. Tycker att han inte alls borde jobba som politiker, utan som en skitsnack bloggare som Jocke och Jonna. Men även delta i deras dokusåpa, istället för det är det enda han är bra på helt enkelt.

skriven
#5: Fredrik Karlsson

Jag tycker "nästan" precis tvärt om...
1) Lyssna på Tegnell, han vet nog vad han snackar om.
2) F1 kommer bli bättre efter detta, varför? Jo för att man måste börja underhålla F1 intresserade, bara den konsten att köra utan publik kommer att lära sporten massor. Lär av moto gp samt nascar.
Sedan håller jag med om dessa äckliga miljardärer som ska placera sina söner bakom ratten, tyvärr har det alltid förekommit, bara att det verkar vara lättare idag, i TV spelsåldern där inget är farligt...och då syftar jag på alla parkeringsplatsbanor ala Tilke...

skriven
#6: Ingemar

Varför måste F1 överleva med massor med pengar?
Halvdåliga V8 eller V12... Mindre ingenjörskonst... Lite tankning som brinner... Förare som inte är PK...

Sen kommer resten...

skriven
#7: ThomasF

Underbar sammanfattning!Skall Musk få rätt till slut tro?Han har ju ioförsig släppt iväg sin raket med flytande bränsle nu så han är inte helt elberoende ännu.Min riskokare står tyvärr kvar i vintervila och om man lever så får man se om den kommer igång igen.Tegnels ryska roulett tar verkligen på krafterna känner jag.När skriver du boken Brandon,för den vill man ju hinna läsa ”innan lit de parade”?Som de andra här ser jag redan fram mot nästa krönika.//Thomas

skriven
#8: humppa humppa

Mr N71 MarioofSweden • för 2 timmar sedan
Nej inte RAI på samma sätt som HAK. RAI kunde också lika gärna vara titellös. Tycker nog att RAI är en av dom mest överskattade förarna.

skriven
#9: Anders

Skönt med säsongsstart! 2 race på Red Bulls hemma bana, å sen rullar det på. En fråga till humppa humppa, vad baserar Du det på, att Kimi är en av dom mest överskattade? Ser man över tid så har han ju alltid presterat, oavsett bil. Men, å andra sidan tycker jag ju samma sak om Hamilton. Inte resultatmässigt, men livet som förare måste vara enklare i en Mercedes.

skriven
#10: humppa humppa

från blommans sida,där hatet mot finländska idrottsmän får frodas oavkortat

skriven
#11: Tomi

Jävligt märkliga tider....men visst F1 skall vara den snabbaste bilen oavsett hur kraftkällan ser ut. Om du har el F1 med 1500-2000hk så blir det nog också ganska bra och vill man så kan man säkert fabricera nån form av ljud i bilarna om det är intressant. Tror inte på en tillbakagång till V8 eller V12 helt enkelt för att det inte är den senaste eller snabbaste tekniken. Tegnell ja vad skall man säga att Sverige vet bäst som vanligt?
Nice att du bloggar vidare Brandon.....

skriven
#12: Fredrik Karlsson

Fasiken vad folk stör sig på Tegnell? Det är väl inte han som drivit igenom äldrereformen på 90 talet? För det är ju mycket därför vi har så höga dödstal.

Han har väl heller inte förespråkat denna massinvandring av analfabeter från världens alla hörn? Den har kostat och omöjliggjort större satsningar på vård och omsorg, även försvaret är en spillra.

Nej! lägg kritiken där den hör hemma istället, och inte på någon ytterst kompetent tjänsteman som bara gör ett förbannat bra jobb helt utan resurser.


Svar: Har du rökt på eller knäckt för många bärs? Äldrereformen på 90 talet och massinvandring är enligt dig orsaken för höga dödstal? Sverige har en svag och handlingsförlamad regering, som gömmer sig bakom en inkompetent tjänsteman vars misslyckanden har kostat tusentals liv i onödan. Där Sverige har till dagens datum 4639 dödsfall har Danmark, Norge, Finland och Island 1156 tillsammans, så det finns kompetenta tjänsteman i Norden, dock inte i Sverige. Tegnells agerande är under all kritik liksom din Åkesson inspirerade svammel, så spola ner dig själv och din rasist tugg i närmaste toalett.
Brandon Lee

skriven
#13: Fredrik Karlsson

Dra rasistkortet med någon annan;)
Var det ordvalet massinvandring och analfabet som fick din reptilhjärna att bemöta mig på detta sätt?
Faktum är ju att det är riktigt det jag skriver, du vill hänga en tjänsteman utan resurser för att han gör det rätta med de tillgångar han har. Vidare beskyller du regeringen för att vara inkompetent? på vilka grunder? Det är ju Svenska folket som röstat fram detta parlamentariska läge, du också kanske?
Vem är isåfall inkompetent?

Svar: En med IQ som hos en guldfisk ger jag inte mycket för. Att folket har röstat fram en inkompetent regering säger nog mer om folket än om regeringen ifråga och statistiken ljuger inte, det är lite samma visa när tre kronor åker på en mina,.vi var i alla fall det bästa laget. Hälsa till din stora ledare guldfisken Åkesson.
Brandon Lee

skriven
#14: Tompa

Haha ja du Brandon, F1 kan du men börja fan inte snacka om politik eller samhället i stort för då gör du bara bort dig. Bara en okunnig och nonchalant människa skulle dra rasistkortet till det som Fredrik skriver. Faktum är ju att massinvandringen kostar stora summor pengar som skulle gått till bättre sjukvård. Sen kan du intala dig något annat men det blir bara patetiskt.

Svar: Snacka inte skit, nedrustningen av sjukvården har ingenting med "massinvandring" att göra, utan är en medveten strategi som har används under en längre tid på samma sätt som i fallet med försvaret. I samband med Corona har det inte funnits några som helst problem att skänka 100 tals miljarder till storföretag som inte ens hade ett behov av det stödet, så pengar finns det, att man sedan väljer att inte satsa på sjukvården är en helt annan sak, det finns få länder inom EU som satsar mindre på sjukvård än Sverige. Din svammel avslöjar din totala okunnighet i samhällsrelaterade frågor, testa med att försöka någon gång läsa något lite med djuplodande än etiketten på en ölflaska så kanske lär du dig något ,även om jag tvivlar på det, har man IQ som en ostmacka så har man det.
Brandon Lee

skriven
#15: Tompa

Haha och som vanligt så blir du arg och aggresiv när du inte får medhåll. Jag dricker inte alkohol så där har du också fel 👍 Så du menar att massinvandringen inte tar pengar från viktiga samhällsfunktioner? Som sagt, håll dig till F1 för det blir ju bara larvigt när det märks att du inte har koll på annat. Och eftersom du ska börja snacka om IQ och annat larv bara för att framstå som smart själv så kan du gu försöka lära dig att stava och använda dig av rätt grammatik. Men det kanske är för mycket begärt av en sådan cool kille som du. Gå och ät en bajsmacka.

Svar: Du är så genomskinligt att ljuset som tränger in genom det ena örat sippar ut genom det andra, glaset är halvtomt så att säga. Lågutbildade losers från samhällets lägsta trappsteg brukar resonera som du gör, de försöker desperat hitta någon att hacka på, i det här fallet invandrare, för att på så sätt kunna rättfärdiga sina egna kortförkommanden. Jag vill inte slösa min tid på efterblivna muppar som du, så nu är det dags att blockera ut dyngan som du försöker sprida här,.hälsa till din andliga ledare guldfisken Åkesson.
Brandon Lee

skriven
#16: ThomasF

Men Brandon,kritiserar du regeringen och dess lakejer?I forna Sovjet och Kina ”försvann” du efter sådana tilltag.Här får du än så länge bara möta dess internetsoldater.Man kan trots allt känna att sanningen är besvärande för dem nu.
Från det ena till det andra det gick väl sådär för våra förare i Indycar i helgen men det är iallafall en början på racingen!
Ha D gött//Thomas

Svar: Ha ha, bara helt anonymt, man vet ju aldrig, tänk om man skulle helt plötsligt försvinna från Peking och dimpa ner i Pajala. Apropå Indy, skit också, jag hade tippat Felix som vinnare och fick nästan rätt, men sånt kan hända vem som helst, Felix tar nästa. Mackan hade inte riktigt flyt än, men det lär komma när han känner sig ordentligt hemma i det nya stallet. Ha det Thomas.
Brandon Lee

skriven
#17: Anonym

Ja man kan kalla global månads kapitalism samt utförsäljning av offentlig sektor till utländska företag för massinvandring.

Svar: Ja, till och med den svenska haren härstammar från Tyskland, SA brun året om, och jävligt många till antalet, snacka om massinvandring.
Brandon Lee

skriven
#18: monsteriseba

Tänka sig att du har i alla fall en trogen läsare från pajalatrakterna.

Svar: Att dimpa ner i Pajala vore enbart positivt, apropå läsare från Norrland, jag har rätt så många därifrån, något som uppskattas från mitt håll. Ha det bra.
Brandon Lee

skriven

Kommentera inlägget här :