CHASING THE DREAM

 
 
Årets sista race går av stapeln på Yas Marina, en riktigt slätstruken Tilke parkering med enorma avåkningszoner som uppmuntrar förarna att bromsa sent, något som resulterar till  oavsiktigliga  besök på avåkningszonerna, det blir ett styvt jobb för domarkåren att få förarna respektera tracklimits.
 
Banans enda hyggliga möjlighet för ett övertagande hittar man i slutet av bakrakan, man kan bromsa sig förbi men måste samtidigt försöka täcka upp eftersom vänster/högersvängen öppnar upp för en kontring. 
 
Yas Marina är mer mekanisk grepp än aero, utan hygglig portion av traction får man problem liksom med en dålig balanserad bil som tenderar att rolla genom kurvpartier, det vill säga, en bil som svarar för långsamt på kursförändringar och saknar informativ styrrespons.
 
Utmaningen på Yas Marina består i första hand att i förväg räkna ut hur däcken kommer att fungera under raceförhållanden ur temperatur synpunkt, att man kan få dem fungera "inom fönstret", den data man samlar under fria träningen saknar relevans när mörkret sänker sig över banan och bantemperaturen faller.
 
Greppnivån från asfalten är låg, man kör med medium downforce med tanke på den långa bakrakan, sidobelastningen av däcken är relativt låg, den laterala något högre på grund av banans traction krävande karaktär, och bromsslitaget något över det genomsnittliga.
 
Det om Yas Marina, det brukar dyka upp några frispråkiga individer i min blogg med jämna mellanrum, som vill dela med sig av sina åsikter om huruvida mina åsikter stämmer överens med verkligheten som dessa invider uppfattar den, ordet är fritt men sättet hur dessa individer väljer att uttrycka sig kan diskuteras. Jag har som princip att inte ta skit av någon, har någon åsikter om mig som person så ställer jag mer än gärna upp i en diskussion ansikte mot ansikte, kastar någon skit på mig så bör man ha stake nog att säga det i en ovan nämnt situation, ansikte mot ansikte, inte med stora ord när man gömmer sig bakom en IP adress.
 
Några av mina läsare har vid upprepade tillfällen vädrat sina åsikter om den ständigt pågående,mediarelaterade pajkastningen på sina håll i Sverige, ett fenomen där ett antal individer uppmuntrade av bloggarens tysta medgivande raljerar på ett tämligen, som jag har uppfattat det, mindre genomtänkt sätt. Nu finns det ju ett antal individer, som använder kommentarsfunktionen enbart i syfte att lätta på trycket när det svajar betänkligt mellan öronen,och när avundsjukan gnager på efter några öl. Ett bättre alternativ är att boka in ett besök hos doktorn i nykter tillstånd, och få hjälp med att ventilera sina personliga tillkortakommanden i livet, det öppnar upp för möjligheten att eventuellt kunna ta del av diskussionen inom bloggsfären på ett någorlunda normalt sätt, dock brukar ett svårt fall av avundsjuka vara i stort sett ett obotligt tillstånd.
 
Bottas har varit ett lovligt byte för dessa individer, uppmuntrade av bloggarens illa dold avundsjuka och nationell patos, ett "våra barn och andras ungar" syndrom som har smygit sig in i motorsportens värld, där en teknisk totalt okunnig klickbete journalist eldar upp massorna med fullständigt nonsens. Om man nu vill framstå som en någorlunda välinformerad och trovärdig F1 "expert" , så borde man göra sig besväret att lära sig i alla fall det mest grundläggande inom det tekniska, samt att ha förståelse för hur fördelningen av teknisk personal inom stallet påverkar på förarnas prestationsnivå för att inte tala om det kontraktsrelaterade. 
 
Jag rangordnar inte förare efter nationalitet, statistik eller efter eget tycke och smak, utan efter de faktiska förhållanden som gäller för föraren i stallet han kör för. Om man enbart stirrar sig blind på statistik, så skulle man kunna tolka det som så,  att Ronnie bara var en hygglig wingman utan kapacitet att vinna en VM titel, Lövis en taskig hjälpryttare som aldrig klarade av att ta en seger med toppmaterial, och Ericsson en tredjeförare hos CG som inte fick ut något alls ur seriens bästa bil i ett mästerskap, där förarens körskicklighet enligt de ovannämnda individer fäller avgörandet.
 
Toto Wolffs ord efter det senaste racet beskriver det hela på ett enkelt sätt när han frågades ut av journalister angående Bottas race, "Jag ska prata med Bottas och hans team". Så fungerar det i F1 och så fungerar det i Indycar, den föraren som prioriteras förses med de bästa ingenjörer som blir hans  team, den andra får nöja sig med de som blir över, med andra ord, kontraktsrelaterad i allra högsta grad, att tro på något annat är naivt.
 
Klickbete journalisterna ska man ta för vad de är, ett gäng klickjägare som till 95% består av totalt teknisk okunniga drönare som knappt klarar av att tanka sin leasingbil, sedan spelar det ingen som helst roll om de kommer från Sverige, Finland eller från England, det är samma skit i olika föpackningar.
 
Så mina kära läsare, njut av racing och snabba förare,men var samtidigt medvetna om att "likvärdig material" inte är det samma som "på lika villkor" , motorsporten är en materialsport, men hur mycket man kan få ut av materialet bestäms inte av föraren utan av kapitalet, Vettel har inte förvandlats till en tillsynes halvtaskig medelmåtta utan anledning.
 
Dagens grid girl kommer från MotoGP, kul på två hjul.
 
Amen,..må motorsportens verklighet vara med er.     
 
           
 
        
 
       
 
       

Kommentarer :

#1: ilkkaluukas.blogg.se

Kan inte en annat hålla med dig om lika material.vi har diskuterat det på jobbet också.jag säger också att helt plötsligt så är vettel helt värdelös?och bottas är alltid bäst i början av säsongen och sen tappar.vad beror det på brukar jag säga.kanske för att bilen ställs in efter Hamiltons önskningar?

skriven
#2: Rick

Tack! det bästa jag läst på mycket länge:)

Ha de gott!

skriven
#3: Carl-Johan

Tack för dom orden!

skriven
#4: Amatör

Tack Brandon för att du fortsätter att skriva om f1. Även om jag inte håller med om allt du skriver så uppskattar jag att läsa din blogg. Tyvär är jag dålig på språk så jag är hänvisad till viasat motor, har alltid uppskattat Rickard Rydell som förare,men orkar inte höra hans upprepningar om självklarheter. Överväger att säga upp parabolen,har tröttnat på alltmer tråkiga banor och ointressanta pappas pojkar som ska ha en formel 1 bil att leka med.Men vi möts väll till våren Mr Brandon

skriven
#5: Tomi

Det är inte nån ide att ge människor som kastar skit nån energi.Din F1 blogg är den bästa i Sverige....fortsätt bara!!

skriven
#6: Patrik

Hej

Tycker din blogg är intressant ovh informativ för det mesta sen är det ju så man inte håller med allt men samtidigt bör man ju kunna bete sig som folk även om man är anonym bakom tangentbordet!
Fortsätt informera oss om F1 och dess lösningar och annat som hör ihop med det för det är intressant och jag tycker du gör det bra! Tyvärr är det så att även om du sitter i en vinnarbil är det fortfarande helheten som krävs för at lyckas och stallen har alltid satt någon av sina förare i första rummet och lär säkert göra det även i forsättningen! Tyvärr är nog F1 litet tråkigt nuförtiden tex MotoGp är mycket intressantare med täta fighter och olika vinnare :) !
Ha det Brandon och hoppas vi får fotsätta läsa dina inlägg!

skriven
#7: Christer

Hej!
Mycket bra skrivet, älskar dina förklaringar om banorna och olika tekniska bitar angående bilarna. Mycket bra för en novis som mig men som ändå älskar lukten av en förbränningsmotor och bränt gummi. Ja du Brandon, den sista idioten är ju inte född ännu så tyvärr lär det nog dyka upp fler idiotiska kommentarer här även framöver.
Keep up the good work.
Christer (ej anonym)

skriven
#8: Genc

På tal om alla töntar som skriver skit till dig så säger jag bara så här. Bra sagt till de och skit även i dem, du är mycket bättre än så Brandon. Så de är inga att bry sig om, för dom är inga andra än avundsjuka amatörer som lyssnar för mycket på hobbyjournalister som Ben Edwards och Peter Windsor, och deras bullshit än ren fakta som du producerar. Så skit i de och fortsätt med det du gör, du är bäst Brandon jag diggar dig mannen. Jag älskar att läsa varje sak du skriver om, ifrån hur bra Ronnie Peterson var till hur dålig Lance Stroll är. So keep up of what you are doing du är bäst.👍👍

skriven
#9: Tomi

Den här är ju rätt skön från Russel med tanke på att det var första gången i race med Merca...
https://youtu.be/jGh5gBijJLM

skriven
#10: OK

För egen del tycker jag den här bloggen skulle förlora på om gnällkommentarerna försvann. Och kommentarerna på kommentarerna inte minst. Sen kan jag väl hålla med ngn om att BL verkar ha en förkärlek för finska förare, men inte på ett sätt så det blir onyanserat. Fortsätt skriv och kommentera!

skriven
#11: McLari

Detta är den mest informativa å upplysande länken till F1 världen !
F1 har alltid varit ihöljd i hemligheter och tekniska innovationer som du spot on beskriver å förklarar.
Även politiken och pengarnas betydelse har vi fått inblick i genom din blogg .
Jag hoppas du tänker fortsätta förse oss med skarpa observationer även kommande år !
Bryr mig inte på nationaliteter men faktum är att finnar har tatt 5 F1 förarmästerskap genom åren !

skriven
#12: Anonym

ANONYMUS
Ja,nu har denna säsongen strax gått till historien.Vad det gäller F1-bloggare som riktar sig till bl.a. svenska intressenter så känner i varje fall jag bara till 3 stycken.Det är Anna som på sitt sätt gör ett bra jobb,men i längden räcker det inte till med bara statistik-rabblande vilket arbetsgivaren nog har insett.Kommentarerna lyser med sin frånvaro så nu går den bloggen in i himmelen.När det gäller Blomman så har åtminstone jag en känsla av att han blommat färdigt.Hans personliga inlägg i bloggen är numer väldigt glesa efter vad jag har förstått.Min personliga uppfattning om vad detta kan bero på är naturligtvis att du Brandon med ditt kunnande helt enkelt täppt till truten på honom.Det är aldrig roligt att när man som en utpräglad Besserwisser, tvingas inse att man är en nolla.Vart vill jag komma med detta resonemanget?Jo,att om man vill lära sig något av värde om formula-1 så är det bara din blogg kvar.Jag tror faktiskt att framtiden,den tillhör BRANDON LEE.Du kommer bara att växa, så jag hoppas verkligen vi får återse dig till nästa säsong och många därtill.

skriven
#13: Fricco

Tja. Inte varje dag jag skriver här ifrån grannbyn (Linkan). Men jag finner faktiskt lite nöje i att se alla dessa Anna-fans och Blommans fans komma in här och skriva av sin frustration lite. Dom har inte kommit över att Ericsson fick lämna F1. Men dom kan vara lugna... kommer en ny ju.. Dino.
Dessa besserwissrar har nog aldrig tävlat i motorsport. Brandon.... alltid kul när ett blogginlägg kommer.
//Fricco

skriven

Kommentera inlägget här :