
Idag var det Kimis tur att ockupera förstaplatsen i varvtids tabellen, lite drygt en sekund före Kvyat och Celis, de två förstnämnda med ultramjuka däck, och den sistnämnda med supermjuka, jag drar hela tabellen för statistikens vänner i brist på bättre.
1 Räikkönen 1.23.447 ultrasoft 80 varv
2 Kvyat 1.24.293 ultrasoft 96 varv
3 Celis 1.24.840 supersoft 78 varv
4 Magnussen 1.25.263 soft 153 varv
5 Verstappen 1.25.393 medium 110 varv
6 Nasr 1.26.053 soft 121 varv
7 Rosberg 1.26.212 medium 86 varv
8 Hamilton 1.26.295 medium 99 varv
9 Gutierrez 1.27.802 medium 89 varv
10 Massa 1.28.684 soft 54 varv
11 Haryanto 1.28.694 soft 51 varv
12 Alonso ingen tid 3 varv

Så, vad kan läsa av ur den ovanstående tabellen förutom hur stor tidsskillnaden är i varvtider mellan de olika gummiblandningarna? En hel del faktisk om man lägger till topphastigheterna hos de olika stallen.
Till exempel så var inte Ferrari bland de bästa vad det gäller topphastighet, men däremot vad det gäller varvtider, som i sin tur kan tolkas som att man körde med mycket vinge, eller har en bil som alstrar mycket down force, och eftersom Ferrari körde en hel del med de mjukaste gummiblandningarna, så kan det tolkas som att man har valt mjuka gummiblandningar till de första racen för en Allison designad bil, som har rykte av sig att vara varsam med däcken.
Årets Ferrari ser bra ut både in i, genom och ut ur kurvor, har mycket grepp och traction, bra balans och styr snällt dit föraren vill utan att man behöver ta omtag genom kurvor som ifjol, när framdäcken tappade greppet och man var tvungen att vänta tills framändan greppade igen innan man kunde gå på gas.
Mercedes ser lika bra ut som ifjol, stabil under inbromsning, har utmärk balans och greppnivå genom både långsamma och snabba kurvor, mycket traction, huruvida man har lyckats hitta bot till bilens enda svaga punkt i form av dålig grepp med mjuka däck under varma banförhållanden återstår att se. Mercedes har enbart kört med medium, som kan tolkas att de har valt de hårdare gummiblandningarna av de tillgängliga till de första racen, kanske satsar de på färre depåstopp än Ferrari för att slå dem, dock bör de hålla i minnet, att Allison designade bilar orkar med långa stint även med de mjukare gummiblandningarna. Apropå Mercedes nya, omtalade "innovativ" framvinge, S Duct är inget nytt eller speciellt innovativt, den har funnits med sedan länge, till exempel har Ferrari haft den tidigare, och den kommer säkert att dyka upp hos även dem lite längre fram.
RBR går som ifjol, mycket aerodynamisk grepp och en utsökt balans, den är förmodligen fortfarande den bästa bilen genom kurvpartier, men är handikappad av Renaults svaga PU, på långsamma banor bör de har en hygglig chans att hålla sig långt framme, på snabba banor kommer dem inte hänga med på Mercedes och Ferraris tempo.
Williams går bättre genom långsamma kurvor i år än den gjorde ifjol, dock är den fortfarande inte i klass med de bästa, kanske kan den kraftfulla Mercedes motorn hjälpa dem att kriga framgångsrikt mot RBR på snabba banor, på långsamma räcker inte deras aero-chassi till för att slå RBR.
Toro Rosso har inte lika bra balans som 2015, den är lite baktung och styr inte in lika bra som ifjol på grund av den längre hjulbasen, men de kanske hittar botemedel med sitt "B spec" uppdateringspaket till säsongstarten i Australien.
Force India fortsätter på sin sedvanliga linje genom att bygga bilar som går fort rakt fram, de har hyggligt med down force och kör med lite vinge, en konstig designfilosofi i mina ögon, som visserligen räcker till att samla lite poäng, och vid enstaka tillfällen för en podium om någon av toppbilarna bryter, men det är inget recept för en vinnarbil.
McLaren fortsätter plågas av Hondas bristfälliga hybridkunnande, både Mercedes och Ferrari anlitar utomstående hybridspecialister som komplement på sina motoravdelningar, samtidigt som halsstarriga japaner envist vägrar trots påtryckningar från McLarens håll att göra det samma med motiveringen att det inte ingår i deras företagsfilosofi, jag i min tur skulle vilja ställa dem frågan, om att vara en förlorare ingår i deras företagsfilosofi, eftersom det är just vad dem är för tillfället, det blev bara tre varv för Alonso idag på grund av motortrubbel.
Om Sauber finns inte mycket att säga eftersom de använde en fjolårs bil, en bil som går fort rakt fram på grund av att den saknar down force, jag hoppas att årets bil har ett mer lyckat aeropaket, och att den kan hantera långsamma kurvor på ett bra sätt, då kan Marcus ha något att se framemot, ibland lyckas Sauber ta fram bilar som under vissa förhållanden kan knipa en pallplats i rätta händer.
Renaults bil är i stort sätt en fjolårs Lotus där man har bytt ut Mercedes motorn mot en Renault dito, ingen bil som man kan kriga om podiums, men kanske om de sista poängen på vissa banor om man har en bra dag.
Haas F1 har skött sig tämligen godkänt under sina första testdagar med en bil som inte sticker ut i någon punkt, men inte heller visar några direkt svaga punkter , den kan väl beskrivas som "lagom", en F1 bil byggt efter A1 formulär "så här bygger man en F1 bil", en bil som kan knipa några poäng om några konkurrenter i mittfälts gänget har en dålig dag.
Manor är ett lågbudget bygge med bra motor och två oerfarna förare, Wehrlein är en hygglig förare, Haryanto en medelmåtta, det ska mycket till om Manor ska lyckas med konststycket att ta någon enstaka poäng.
Så, när ni kikar på statistik, så fundera på vad som ligger bakom snabba/långsamma varvtider och höga/låga topphastigheter. En hög topphastighet och snabb varvtid kan lika gärna beror på att man saknar down force som att man kör med lite vinge, och en låg toppfart och en snabb varvtid att man kör med mycket vinge eller har mycket down force, man kan välja att köra med en tung bil eller med reducerad motoreffekt, eller med en lätt bil och uppskruvad motoreffekt osv, statistiken ljuger allt som oftast, och tolkas alltför ofta med hjärtat i stället för hjärnan.

Man har bränt en hel del Pirelli gummi under fyra dagar, så även för min del på två hjul med en Yamaha R6, en kul , följsam hoj att köra, men av minsta laget för en snubbe av min storlek, det vore på sin plats att hojfabrikanterna börjar anställa testförare som är lite längre än 160-170 cm långa, och har ben som är längre än 50 cm.
Så, vad är det bästa med Pirelli som däckstillverkare? Tja, kanske Pirelli Calendar Girls.

Amen,..må Pirelli Calendar Girls vara med er.