SUZUKA SUNRISE

 
Suzuka nästa, men först några ord om Singapore. Jag hade tänkt att skriva om racet, men klantskallarna hos blogg.se såg till i vanlig ordning att man inte kunde ladda upp några bilder så jag var tvungen att avstå. Det är rätt så märkligt att dessa "tekniker" hos blogg.se gör samma misstag om och om igen, helg efter helg, lite Latifi vibbar över deras verksamhet. Nog om idioter hos blogg.se, racet i Singapore blev ett typisk sådant med några VSC och SC. RBR förstörde delvis Verstappens racehelg redan under kvalet, sedan klantade Max till det själv i starten och under racet, Hamilton kysste muren, Russel gjorde vad han brukar göra och fick en punktering efter en närkontakt med Schumacher, Latifi skickade Zhou in i muren, och racevinnaren Perez visade åter igen att han trivs på stadsbanor och så vidare, Singapore är en skön stad att besöka, men en stadsbana är en stadsbana, köbildning i snigelfart som inte gör någon glad. 
 
Suzuka i sin tur har allt det som Singapore saknar, fina kurvkombinationer som knyts ihop av några snabba rakor, S kurvkombinationen  i början av varvet är en klassiker liksom Spoon kurvan och R 130 som man tar med plattan i mattan. Suzuka är en förare och publik favorit på samma sätt som Spa, en bana för riktig racing som skiljer pojkar från män, och avslöjar brutalt skillnaden mellan en välbalanserad toppbil och en dussinbil från mittfältet. Suzuka är lika med bra aero och totalbalans, en bana  där traction och bromsar kommer i andra hand när aerobalansen sätts på prov genom kurvpartier, och däcken belastas utöver det vanliga. Dock är fördelningen av belastningen på däcken rätt så balanserad i och med banans karaktär med lika antal av höger och vänster kurvor, så på Suzuka slipper förarna problemet med ensidig däckslitage som påverkar negativt på totalbalansen.  RBR lär bli svårslagen på Suzuka, deras bil är mycket välbalanserad genom kurvpartier samtidigt som den har en hög toppfart, något som bör bädda för pole och racevinst för Verstappen,. om nu inte stallet klantar till det igen strategisk. Ferrari i sin tur får sikta sig in på att bli en god tvåa, deras bil saknar en hel del av den optimala aerobalansen som krävs att vinna på Suzuka, det blir kul att se hur många RBR kopior det dyker upp till nästa säsong. Dock är copycat verksamhet inte helt riskfritt om man saknar aerodynamiker som begriper sig på hur Newey tänker och "ser" på aero, att kopiera en del ur aeropaketet är lätt, men att förstå hur den fungerar tillsammans med andra delar av aeropaketet mycket svårt, och vem vet, det kan hända att till nästa säsong kommer Newey med något helt annat när bilarna körs med högre rideheight och med en  diffuser med större volym. 
 
Det lär dyka upp ett antal uppdateringar på Suzuka, till exempel AR sägs komma med något nytt, de har haft stora problem med att ta fram nya delar till årets bil. Problemet är inte design relaterad utan att de helt enkelt saknar folk, och får därmed problem med att ta fram nya delar baserade på vindtunneldata, till och med Williams har flera medarbetare, AR ligger på cirka 600, Williams på 750. Så, är det brist på pengar hos AR som skapar problemet? Nej, utan att de har svårt med att locka duktiga medarbetare från brittiska öarna, britter vill inte bo och arbeta i Schweiz, det blir intressant att se hur Audi kommer att hantera det problemet framöver, kanske är det dags för Sauber att lämna Schweiz för gott. 
 
På bilden här ovan hittar ni all nödvändig information inför racehelgen, Pirelli tar sina hårdaste gummiblandningar till Suzuka, hur vädret kommer att arta sig återstår att se, det svänger snabbt vädermässigt så här års i  Japan, jag vill helst se en torr bana under racehelgen.  
 
Det om Suzuka, jag har sällan eller aldrig tid över att ta del av det som skrivs om F1 i Sverige, men igår kikade jag in hos nägra och fastnade på en Schumacher hyllning hos Andersson som är känd för att rätt så enögt hylla Schumacher gänget. I det här fallet handlade det om Ross Brawns svammel om hur Schumacher offrade sig för Mercedes, och "byggde upp" stallet. Jag för min del har aldrig begripit på varifrån folk hämtar sina idéer om förare som "bygger upp" ett stall, Schumacher var en urusel testförare som saknade förmågan att lämna vettig feedback, och det enligt ingenjörer hos Ferrari som fick all sin information från tidtagningen. Gick varvet snabbare fungerade uppdateringen, gick varvet långsammare så fungerade den inte, det enda Schumi gjorde var att nöta varv efter varv, det var Ferraris testförare som svarade för vettig och användbar feedback, inte Schumacher. Schumachers framgångar hade sin grund i två saker, Rory och Bridgestone, den ena designade vinnarbilar åt honom och den andra fungerade som en privat däckleverantör, det enda som Schumacher "byggde upp" var hans ego och arrogans, en i mina ögon rätt så medelmåttig förare som hade turen att hamna i en vinnarbil. Sejouren hos Mercedes var en ren PR grej, en tack för Mercedes som en gång i tiden köpte en sits åt  Schumi i F1, Brawns svammel om hur Schumi "offrade sig" för Mercedes bör man ta med en stor nypa salt, Brawn själv har ett antal gånger tagit äran av andras arbete precis på samma sätt som Schumacher. 
 
Nog om förare som "bygger upp" stall, Kalle Rovanperä har inte byggt upp Toyotas WRC stall, men är däremot en riktig talang som säkrade VM titeln på Nya Zeeland, inte illa pinkat av en 22 åring, fler VM titlar lär följa även om svensk media tycks  helt ha missat hans uppvisning.
 
Dagens grid girls är redo för Suzuka, så även jag, huruvida jag kommer blogga om det hänger på blogg.se "tekniker", det blir intressant att se vad de lyckas "bygga upp" till racehelgen.
 
Amen,.må ni "bygga upp" valfria grejer efter tycke och smak.   
 
 
     
 
           
 
      
  
 
      

Kommentarer :

#1: tom

svensk media nämner bara rally när någon förolyckas,surt som fan..

skriven
#2: Flying finns

Och vilken härlig vinst, Kalle är nya Iceman...

skriven
#3: Mats

blogg.se ... 😡

Brandon Lee!
Skaffa en egen domän och låt någon seriös webbhotell hosta den. Hos dom flesta webbhotellen ingår dessutom WordPress som jag vill minnas att du funderat på 😉

Här hittar du bra tester av webbhotell:
https://webbhotellinfo.se/
https://webbhotells.se/

Lycka till 👍

skriven
#4: Genc

Tycker att det är tråkigt att de på Blogg.se ska jämt förstöra för dig med att lägga upp bilder, jävla de hoppas att de får en riktigt utskällning av dig en dag. Jävla oprofessionellta puckon säger jag bara att de är🤦‍♂️

skriven

Kommentera inlägget här :