BAHRAIN BRAINSTORM

 
 
Årets första kval är över, och årets första pole gick till Verstappen, ett inte helt oväntad scenario med tanke på RBRs starka försäsong form. På en bana som Bahrain, där man kör med lite vinge har RBR ett övertag på Mercedes, i alla fall över ett varv, sett över en hel racedistans lär Mercedes bättre kunna hålla jämna steg med sin kombatant.  På grund av att RBR producerar lite mer downforce än Mercedes, så tvingar den förstnämnda den sistnämnda att köra med lite mer vinge för att kompensera bristen på downforce, något som givetvis kostar varvtid, och då  speciellt under kvalet. Mercedes har jobbat hårt sedan årets tre testdagar att hitta den ultimata balansen i årets bil, den finns inte riktigt där än, men de har redan gjort stora framsteg, och som jag har nämnt tidigare så i det långa loppet blir vinnaren den vars bil har mest utvecklingskapacitet.
 
Hur som helst, ett starkt kval av Verstappen, han slog Mercedes trion ganska klart, Hamilton höll undan för Bottas med två tiondelar, och såg ut att ha lite bättre balans i sin bil än sin stallkompis. Fjärde startrutan erövrades av kvalspecialisten Leclerc, dock kommer han att starta racet med mjuka däck mot tättrions medium, man får väl hoppas på att den gode Leclerc inte gör en dumdristig tjurrusning till första kurvan, och kraschar in i sina konkurrenter.
 
Gasly gjorde ett bra jobb i sin AT, och startar racet även han med medium som tättrion, bredvid sig i den sjätte rutan har han Ricciardo ,som med några hundradelar kvalade ut sin stallkompis Norris som startar från sjunde rutan, ett starkt första kval av alla tre. Sainz hade lite struligt under kval tre, och startar från ruta åtta i sitt första race för Ferrari med sin landsman Alonso tät bakom sig i den nionde rutan, ett godkänd första kval för Alonsos del, men jag kan tänka mig att Renault hade hoppats på ett ännu lite bättre kvalresultat. Den sista platsen i kval tre gick till Stroll som i kval ett kvalade ut sin nya stallkompis med 0,8 sekunder, det vill sig inte riktigt för Vettel.
 
Perez som slutade på en elfte plats gjorde sitt första kval för RBR, och var i kval två tre tiodelar efter sin stallkompis Verstappen med medium däck, och missade därmed med mycket liten marginal avancemang till kval tre, men Perez har aldrig varit en kvalspecialist, hans styrka ligger i däckshantering under racet. Giovinazzi tog en tolfte ruta före rookie Tsunoda, som inte klarade av att ta sig till kval tre med medium däck från kval två, med mjuka skulle han har klarat av det utan vidare. Räikkönen slutade på en trettonde plats klart slagen av stallkompisen Giovinazzi, Russel som var sista man att ta sig till kval två startar från ruta femton, bredvid sig har han Ocon som fick stryk av Alonso med nästan en hel sekund i kval ett. Latifi i sin tur blev distanserad med en halvsekund av Russel ,och belönades med en sjuttonde ruta för sin insats. Bredvid honom från den artonde rutan startar Vettel som fick stryk av sin stallkompis Stroll med hela 0,8 sekunder,stackars Vettel tycks vara lika vilsen i en Aston Martin som han var i en Ferrari, det sista ledet gick till HAAS duon Schumacher-Mazepin.
 
Så, summa summarum, nu kommer Verstappen och RBR  köra hem VM titeln bara av farten? Nja, skulle inte tro det, att vara snabb i Bahrain är en sak, att vara snabb på en riktig bana något helt annat, men om Perez hittar farten kan det bli en kamp om konstruktör VM, förare titeln hamnar nog hos Mercedes.
 
Dagens grid girl skickar ett meddelande till Hamilton, att bli tvåa i kval duger inte, dags för "Sir Lewis Hamilton" att hitta lite mer klös.
 
Amen,.må morgondagens race i en sandstorm vara med er.   
 
         
 
  
 
       
 
      

Kommentarer :

#1: OK

Ändå en lovande säsongsstart - känns lite som förförra säsongen när Ferrari hade ett bra paket till starten men blev förbisprungna längre fram..."

skriven
#2: Anonym

ANONYMUS
Hej Brandon.
Då är det äntligen en ny säsong på menyn.Jag blev jäkligt upprymd av att det kändes som att flera stall hade närmat sig fighten om topplaceringarna och att det för en gångs skull skulle kunna bli lite spänning i mästerskapet,inte bara om förstaplatsen utan även om nummer 2 och 3.Nu drog du ner rullgardinen direkt med din antagligen rätta analys av läget.Man får hoppas att du har fel.Var väl inte särskilt förtjust i Verstappen i början av hans karriär,men jag kan inte annat än att imponeras av hur han behandlar en vresig tjur.Andra har försökt men inte kommit i närheten av hans tjurtämjarkvaliteter.Nu verkar han äntligen ha fått en motor som är konkurrenskraftig i förhållande till Mercas.Vill gärna tro att Greve Hamilton kommer att få slita hårt för att kunna hålla en hungrig Verstappen bakom sig.Bara hans förnamn säger en del om hans inställning,för Max är det bara ett som gäller.Det är att krama ur Max ur kärran han rattar.

skriven
#3: Anonym

Äntligen är säsongen igång, ska tom gå ut och besöka sportbaren och se racet på lite större tv och äta gott, sett fram emot säsongens start.

I jämförelse med tidigare år så verkar mercedes inte lika dominanta, dock har de en vass bil men verkar som red bullen är minst lika bra och jubla att se red bull ta pole igen på premiären, första gången sedan 2013. Glad att fler team är jämna än så länge. Tror på en säsong där red bull kommer utmana om båda titlarna men det kommer svänga fram och tillbaka, svårt att säga vilken som går segrande, får se om 3-4 race framåt.

Besviken av Perez, han borde klarat mer än så i kvalet, får hoppas han tar igen det i racet och bättrar sin form men minns han var inget vidare när press fanns som hos mclaren 2013.hans jobb är ju att utmana mercedes bilarna medans verstappen vinner.
Alonso gjorde okej, men märks han är gammal lite som schumachers comeback.

Vettel däremot fortsätter visa hur han inte håller längre, nästan sist i aston martin och gjorde misstag och snurrade, likt hans hår så verkar hans skicklighet och racing kunskap ha försvunnit, eller visar vilken överlägsen bil han hade det hos red bull. Tror han aldrig kommer repa sig och hans största misstag var lämna red bull. Om han inte bättrar sig tror jag han slutar efter säsongen.

skriven
#4: judge fear

Var jag som skrev inlägget ovan, verkar som mitt alias försvann efter jag gjorde robot testet och fick starta om sidan.

skriven
#5: Patric

Skoj med premiär ikväll! Kommer att avnjutas med F1TVs utmärkta ciceroner. Hoppas dom snart får ordning på appen också så att man kan pausa och se lite egna repriser.
Ska bil mycket intressant att se hur Redbull hänger med och då särskilt om Perez hakar på mercorna. Tror veteranerna kommer bäst till sin rätt i loppet. Skulle inte förvånas om både Alonso och Vettel slutar högt i resultatlistan. Även Kimi kommer att glänsa. Om inte på banan så med några underbara Iceman citat!
Nu åker vi!

skriven

Kommentera inlägget här :