WATERED-DOWN VERSION OF F1

 
 
Regnet uteblev, men urvattnad värre blev kvalet på Sakhir ändå, det gamla vanliga visan,  vem bryr sig egentligen om Hamiltons pole 98 bortsett från  några smått desperata mediamurvlar, vars tafatta försök till entusiasm bara lockar fram illa dolda gäspningar bland F1 fansen.
 
Jag har påpekat vid några tillfällen, att F1 cirkusen har ett visst underhållingsvärde, men om underhållningen alltid består av "same procedure as last race weekend" repetition, så har den samma funktion som TV världens eviga repriser, den får publiken att somna.
 
Det finns individer som envetet orkar tjata om rekord och statistik, för min del kvittar det både och, det som jag vill få ut av F1 är bra racing, något som racehelg efter racehelg lyser med sin frånvaro.
 
Studerar man på kvalstatistiken här ovan så drabbas man av en omedelbar déja vu känsla, eller av en TV repris koma. Bottas några tiondelar efter Hamilton, Verstappen har bara 2 poles på 94 race i en RBR, och medelmåttan Albon kommer inte ens nära holländaren trots det. Perez som borde ersätta thailändaren är hela 1,2 sekunder snabbare än pappas pojke Lance, Ricciardo slår åter igen Ocon som alltid åker på stryk oavsett vem som är hans stallkompis, Gasly tvålade till Kvyat,men vem gör inte det, och Norris tycks stå stilla i sin utveckling.
 
Det är en märkligt känsla  att hitta flera stycken medelmåttor bland de tio bästa i dagens kval, Albon och Kvyat har ingenting i F1 att göra, den enda anledningen att de hänger kvar där är sponsorslantar. Ocon är en svagt presterande gnällspik,och  landsmannen Gasly klarar inte av pressen i ett toppstall, utan lär få harva resten av karriären på mittfältet, segern på Monza fick han till skänks på samma sätt som Maldonado i Barcelona. Skrattpåsen Ricciardo är en bra förare, men inte så bra som han själv tycks inbilla sig, alla stora ord hur nära han ha varit att få en sits i ett toppstall är bara prat med facit i hand, om Ferrari eller Mercedes verkligen skulle ha velat ge honom en sits, så skulle han ha hamnat där.
 
Nu är ju inte Ricciardo ensam om att berätta hur eftersökt av toppstallen han har varit, bara för att nämna några så har även förare som till exempel Perez och Hulkenberg dragit samma berättelse ett antal gånger liksom några till. Min erfarenhet av det hela är att förare som år efter år får förnyat förtroende hos ett toppstall förtjänar det enligt stall ledningens sätt att se på saken, och det även om fansen tycker annorlunda. Stallchefer har ju trots allt lite mer djupgående kunskaper om förarnas prestationsnivå än F1 fans, och F1 fansen tenderar att tolka statistik på samma sätt som djävulen tolkar bibeln, efter eget tycke och smak utan verklighetsförankring, men med en stor nypa av hjältedyrkan kryddad med nationalistisk patos och illa dold avundsjuka.
 
Det är mer än roande att ta del även av den avundsjukan som florerar bland förare i F1, om det inte är Verstappen så är det Sainz som berättar ofta och gärna hur lätt det skulle vara för att vinna i en Mercedes. Det kan vara så, men det förutsätter att man sitter i en Mercedes, något som varken Verstappen eller Sainz gör, plus att båda herrar glömmer bort en liten men ack så viktig detalj, nämligen att det är lite svårare att slå Hamilton än att slå Albon eller Norris.
 
Det om urvattnad avundsjuka på och utanför banan, kvalresultatet här ovan bör tolkas med en viss eftertanke. En del har uppenbart satsat mer på race än på kval set up med tanke på däckshanteringen, andra tvärtom i hopp om att kunna hålla undan, startrutan spelar även den en viss roll beroende på om man startar på den rena eller på den smutsiga sidan av banan osv, i det hela stora kommer racet i första hand handla om vem som är bäst att ta hand om däcken.
 
 
Dagens grid girl bryr sig inte om däckshanteringen, hon tar flyget.
 
Amen,..må avundsjukan vara med er.     
 
      
 
       
 
 
     
 
      
 
 
    
 

Kommentarer :

#1: Patrik

Verstappen verkar ibland vara lite hård på däcken - tror och hoppas på Perez på pallen. Fortsatt på temat tro och hopp så bör det öka and chanser att ta Albons sits.

skriven

Kommentera inlägget här :