JUDGEMENT DAY

 
1       Bottas         58 varv
2       Hamilton     20.886 
3       Verstappen 22.520
4       Vettel           57.109
5       Leclerc        58.230
6       Magnussen 87.156
7       Hulkenberg 1 varv
8       Räikkönen   1 varv
9       Stroll            1 varv
10     Kvyat            1 varv
11     Gasly            1 varv
12     Norris           1 varv
13     Perez            1 varv
14     Albon           1 varv
15     Giovinazzi    1 varv
16     Russel          2 varv
17     Kubica         3 varv
         Grosjean, Ricciardo och Sainz bröt racet.
 
Det blir intressant att ta del av vad alla "byt ut Bottas mot Ocon" experter har att säga efter Valtteris uppvisning på Albert Park.  Det fanns aldrig något tvivel om vem som skulle vinna årets premiär race, Bottas passerade sin teamkompis direkt och drog sedan ifrån till en dominant seger, avståndet i mål till tvåan Hamilton blev hela 20.886 sekunder.   Valtteri tog även extrapoängen med racets snabbaste varv, 26 poäng i premiären är en perfekt start för Valtteri i jakten på en VM titel.
 
Tvåan Hamilton, vingmannen för dagen fick kriga för sin andraplats när Verstappen kom ikapp, ett bra debutrace för konstellationen RBR-Honda-Verstappen, chassi-aero håller Newey standard och Honda PU har nog med hk för att utmana duon Mercedes-Ferrari.
 
Vettel på sin fjärdeplats passerade mållinjen hela 57 sekunder efter vinnaren Bottas med teamkompisen Leclerc sekunden bakom sig som femma, premiären i Australien blev en chockartad upplevelse för Maranello gänget. De var aldrig med i kampen om podiums och sjundeplacerade Magnussen korsade mållinjen bara 30 sekunder efter Ferrari duon med resten av mittfältsgänget i hasorna, så man kan väl säga att Ferrari idag hörde mer hemma hos mittfältsgänget än hos toppstallgänget, rätt så märkligt med tanke på att enligt "experter" skulle Ferrari ha haft ett försprång på 0,5 sekunder per varv till premiären i Australien.
 
Magnussen i sin HAAS drog längsta strået den här gången i kampen om "best of the rest" titeln, men fajten om den titeln kommer att bli stenhård i år  i första hand mellan HAAS, Renault och Alfa Romeo, dock ligger inte RP och TR så värst långt efter, den avgörande faktorn blir precis som i kampen om VM titeln hur mycket utvecklingskapacitet det finns i grundkonceptet.
 
Hulkenberg kvalade ut Ricciardo och tog även Renaults första poäng för säsongen, Ricciardo får ett styvt jobb att hålla tysken bakom sig. Kimis debut med Alfa Romeo blev rätt så skaplig med en åttonde plats i mål, de kommer nog dra mer nytta av bilens bra balans på "riktiga" banor, Stroll överraskade till en viss mån genom att bli nia, den sista poängen gick till Kvyat i en TR.
 
Av de som hamnade utanför en poängplats utmärkte Gasly sig på ett negativt sätt, visserligen fick han sitt kval saboterad av stallet, men en poängplats bör man ändå ta i en RBR, han får komma igen i nästa race.  Norris McLaren hade inte samma speed under racet som den hade under kvalet, men deras bil har utvecklingskapacitet, Perez hade en mindre lyckad dag i sin RP, Albon hängde inte alls med i Kvyats tempo och Giovinazzi agerade en rörlig chikan under största delen av racet, Grosjean, Ricciardo och Sainz bröt racet av olika anledningar.
 
Så, vilka slutsatser kan man dra om styrkeförhållanden mellan stallen efter årets första race? Inga alls egentligen, Albert Park säger väldigt lite eller ingenting alls om det, men Ferrari har en hel del att göra om de vill vara med om kampen av VM titlarna. Det som sticker i ögonen är hur mjukt satt de kör bilen, det gjorde de även ifjol, men med årets aero-däck på plats tycks deras bil inte fungera i högre bantemperaturer som den ska. De borde kanske styva upp bilen något, jämfört med Mercan och RBR gungar Ferrari som en gammal jänkare, det som fungerade ifjol tycks inte fungera i år i normala bantemperaturer, data som man samlar i Barcelona under testveckorna kan vara vilseledande på grund av de låga bantemperaturerna.
 
Dagens MONSTER grid girls är mer än nöjda med Valtteris insats idag, mera sånt Valtteri!
 
Amen,.må stallorder lysa med sin frånvaro i år.    
 
 
             
 
           

Kommentarer :

#1: 1014johansson

Om snabbaste varvet poängen varit i bruk sen f1 startade 1950, då hade kimi haft 46 karriär poäng till. Annars var det ett ok första race. Det är väl nu det kommer synas hur snabb Riccardo är egentligen.

Svar: Så sant, Kimi har varit duktig på att samla snabbaste varv. Racet var ok, jag ser framemot när F1 cirkusen landar på en riktig bana som Silverstone eller Spa,.apropå Ricciardo, det är lätt att vara snabb i en toppbil, något svårare i en från mittfältet.
Brandon Lee

skriven
#2: ThomasF

Sky Chanel,nått i stil med”men men,hur kan VB ha blivit så här bra plötsligt?Han går ju omkring ensam i de Finska skogarna och är osocial under ledigheten”Knäppgöken Wolf svarar riktigt vettigt att Bottas alltid varit så här bra men haft en liten svacka förra säsongen bara.Det här bådar riktigt gott för årets fortsättning.

Svar: Det finns ett antal tomtar hos Sky som tycks vara både blinda, döva och dumma huvudet, alla varken kan eller vill leva som Hamilton och har inte samma bekräftelsebehov heller, hos Merca är inte grejen hur snabb du är utan hur snabb du tillåts vara utan att Hamilton blir sur;-) Ha det fint Thomas.
Brandon Lee

skriven
#3: Hulinder

Bottas och Hamilton trivs riktigt bra ihop och dom är svårslagna tillsammans! Båda är rå talanger utan dess like och klart bästa förarparet i F1! Sen förstår jag inte alla dessa så kallade experter som alltid talar negativt om Bottas, han är och har alltid varit en grym förare!

Svar: Jag är av samma åsikt, Hamilton och Bottas är den vassaste förarduon i F1, men det finns alltid "experter" som tycks ha problem med att begripa det. Ha det.
Brandon Lee

skriven
#4: Marcus

Kul att Bottas fick visa vad han kan och börja säsongen med en vinst. Om han även vinner nästa race kan det skapa hjärnspöken hos Hamilton. Ferrari överskattar sig som vanligt.

Svar: Hos Merca är det inte alltid tillåtet att vinna även om är bra nog att göra det, blir intressant att följa hur Vargen agerar om Hamilton börjar tjura. Ferrari är Ferrari, alltid bäst och vackrast i Maranello, men bara i teorin, vore kul att veta vad Arrivabene tycker om årets första race. Ha det fint Marcus.
Brandon Lee

skriven
#5: Tomi

Bottas verkar ha gjort en Kinimakeover under vintern, lite jag säger vad jag tycker och passar det inte så far åt helvete...hoppas att det är så i fortsättningen också!
Kan inte säga annat än nice med lite vårt land igen....

Svar: Ja, när Wolff sa att Bottas inte fick försöka sätta det snabbaste varvet i slutet av racet så struntade Valtteri det och satte ett vrålsnabb varv med slitna däck,.helt rätt,.och så sa Valtteri över radion att de som har tvivlat på honom kan,.eh,.haista vittu,.det är krut i pojken, jag har alltid varit övertygad om att han har det som krävs att bli världsmästare. Apropå vårt land, jag tycker att man borde byta ut det mot Finlandia, det är pinsamt att två länder har samma nationalsång, skriven av en svensk som sålde den till två länder;-)
Brandon Lee

skriven
#6: Kalle

Jag har fått en riktig nytändning när det kommer till F1 inför den här säsongen. I vanlig ordning ska man väl inte dra för stora växlar efter australiens GP, men ferrari verkar helt klart ha mycket jobb framför sig om dom ska kunna utmana om VM-titeln. Ska bli riktigt kul att följa Kimi i AR också, vi har ju sett tidigare vad han har kunnat åstadkomma när han har haft en ledande roll i teamen. Hoppas han tillsammans med en större budget kan bädda för många förbättringar på bilen under säsongen.

I övrigt kan jag bara konstatera att det är på tiden att hitta en annan sändning att följa F1 på istället för viasat.. JB och Rydell verkade närmast chockade att ferrari var en bit efter då dom menade på att ferrari var den klart bästa bilen efter testerna och den stora favoriten inför australien. Man malde verkligen på om det gång på gång under sändningen. Att dom inte tycks ha greppat det faktumet att testen sällan överensstämmer med verkligheten är för mig obegripligt. Man var heller inte sen på att påpeka att Leclerc blev stoppad att köra om Vettel i slutet när han tog sig ikapp, något man tycktes göra sitt bästa för att ignorera förra säsongen när det var Kimi som var på väg ikapp Vettel.

Svar: Ferrari kommer igen förr eller senare, de har resurser för det, i första hand handlar det om att få däcken fungera på rätt sätt. Kimi var inte nöjd med sin insats, enligt honom finns det mer att hämta ur bilen, så vi får nog räkna med en uppryckning av AR redan till nästa race. Jag brukar inte kika på viasats sändningar, det finns bättre och billigare alternativ med mer kunniga snubbar vad det gäller den tekniska biten. Snabba varvtider i Barcelona betyder ingenting eftersom bantemperaturen är tok för låg, har man mycket grepp på en bana med låg asfalttemperatur så har man för mycket grepp på en med högre temperatur och då fungerar inte däcken som de borde göra. Leclerc är ju journalisternas gullunge, men Ferrari gjorde ju klart redan innan säsongen började att Vettel är förstaförare, att byta plats mellan två snubbar som ligger fyra och femma saknar betydelse eftersom de inte kunde bli bättre än fyra och femma. Ha det Kalle.
Brandon Lee

skriven
#7: Peter

Vi får se hur bra Hondas spis fungerar om tre tävlingar och F1 ser ut att bli följa John även detta år !
Men men vi får se

skriven
#8: Classe P

Riktigt fint kört av Bottas. Min gissning och känsla att Ferrari kommer sakna såväl Allison som Kimi stärktes idag och förblir min gissning även framöver. Likt ovan talare så har även jag ett smått nyfunnet intresse för f1 iår. Dels på grund av Kimi i AR, vilket bådar för en intressant fight i mittfältet, och dels på grund av denna bloggs fortlevnad. Alltid nöje att läsa!

skriven
#9: Anonym

ANONYMUS
Måste säga att du har en briljant förmåga att sätta fingret på rätt ställe med dina analyser.
Bottas svar på Vargens krav inför säsongen var också minst sagt briljant.Hamiltons självgoda svar innan loppet när han fick frågan, vad han anser om att fältet verkar tryckts ihop inför den här säsongen, så sa han att han hoppas att det är på det viset för att han då kan visa vem som är den bästa racern oberoende av matrialet.Det fick han ju omgående kört långt ner i halsen av Bottas.
Angående nationalsången så måste jag säga att där slår i varje fall Sverige Finland när det gäller att sälja musik.(Därmed inte sagt att den så kallade musiken är bra,om det ens är värt att kalla musik)men sälja den går fint.Tydligen till och med till Finland.
För övrigt så ska det bli väldigt intressant att följa utvecklingen i Mercedes-stallet om Bottas fortsätter att utmana lika tufft.

skriven
#10: Nico

Hej hopp!

Vilken show av Bottas. Kul att Norris imponerade i kvalet. Tror som du skriver, finns lite potential att skrapa fram ur bilen. Hoppas Norris inte tappar gnistan utan ser varje race som en chans att bevisa sig.

När man ser killar som Albon/Kvyat/Gio/Stroll i startfältet blir man nästan lite arg över att killar som Ocon eller Rosenqvist inte är med. Men som sagt, jag brukar inte jobba med wishful thinking. Kul att se Bottas göra jobbet på egen merit och kölhala Hamilton down under. Australien är ju en sak. Men kul om han kan bära med sig momentum in i säsongen. Och jag hoppas att Wollf har stake nog att släppa iväg sina förare på en "bare knuckle fight" om det visar sig att Mercedes blir precis lika dominanta som i a f jag förväntar mig. För en sak måste jag säga. Den bittra fighten 2016 mellan Nico & Lewis var riktigt skoj för oss som tittar på. Det var en bra fight!

F ö smått otroligt att Haas fortfarande håller ihop bitarna. Första mittfältsteamet sedan gamla Force India som lyckas hålla jämn linje/poängskörd över säsongerna som gått.


Jag tycker att Renault ser kul ut. Hoppas killarna kommer överens internt och driver Renault tillsammans med ingenjörerna i rätt riktning. Fan, såg den där netflix serien "Drive to survive" som pretty much täckte säsongen 2018. Hela cirkusen kring Redbull-Renault/Honda. Cyril visste att RB skulle skyffla ut de Franska aktersnurrorna. Under tiden som dom (RB) förhandlar med Honda springer Cyril in och snor en del av RB's kronjuveler (Ricciardo). Och Cyril's kommentar till Horner innan dom ska in på presskonferansen där det avbrutna samarbetet skall utannonseras; "So, now you need a new driver and an Engine?!?!" HAHAHA, nu skiter jag väl i att Renault ligger hästlängder efter RB. Men det är sånt här som gör F1 så jäkla kul. Man ser folk hissa Indycar "Åååh så snuttegulligt, ingen politik och alla kommer överens". Men fan lite jävlar anamma och tjuvnyp hör till. Oavsett nivå på det som händer så får det mig att le, Alonso's bullshit-psykningar, Verstappens gnäll, Hamilton (när han inte vinner), Vettel när någon annan gör något fel.. Fuck, det är ju kul!!!

Tips till dig BL. På spotify finns det en rejäl uppradning med intervjuer av betydelsefulla människor inom F1 (förare/stallchefer osv). Sök på "beyond the grid". Ganska kul att lyssna på när man sitter i bilen/på flyget.

Ha d.

// Nico

skriven
#11: BomanP

ang nationalmelodin Vårt land, har Brandon Lee en hel jävla del att läsa upp sig på, Runeberg var finländare i allra högsta grad han hade dock svenska som modersmål och skrev således texten på svenksa, sen att Estland använder samma melodi som den tyskfödda Fredrik Pacius skrivit till dikten Vårt land är varken Fredrik Pacius, Runebergs elelr någon svensks fel!
Helvete! Forza Kimi

Svar: Har man svenska som modersmål är man finlandssvensk, jag har mött ett antal finlandssvenskar som inte kan ett ord finska,.och är stolta över det,.hur i helvete kan man då kalla sig för en finländare? Det jag skrev gjorde jag mest på skoj eftersom man har skrattat åt det i idrottskretsar pga att det skapar förvirring,.jävlär hit och helvete dit Boman,.voi vittu,nyt kyllä ukko vetäisit herneen nenääsi pahemman kerran!
Brandon Lee

skriven
#12: Tomi

Nico,Boman,Brandon- håller med roligt när det är lite tjuvnyp och jävlaranamma, som när Boman lite smått tillrättavisar Brandon:) Den här bloggen är ett guldkorn....

skriven
#13: BomanP

Inte är det frågona om någe ärter fast dom skulle va i röven. Men rätt skall vara rätt, sen är det självklart att du kan vara finländare oavsett om du pratar finska eller svenska, det är endå ett 2 språkigt land med helt svenskspråkiga samhällen. Om problemet med Vårt land är att textförfattaren var svenskspråkig så hjälper inte Finlandia hymnen mycket eftersom även Sibelus var finlandssvensk!
Nå skit samma, jag håller med om att det är besvärande och jobbigt att Estland använder samma melodi, men eftersom dom var 2a på bollen kan dom byta melodi ju!

Ryssä on ryssä vaikka Virossa syntyny

skriven
#14: Genc

Bra gjort av Bottas det han har gjort förra månaden! Hoppas att han kammar hem titeln i år

skriven

Kommentera inlägget här :