THE WINGMAN

 
1            Hamilton
2            Vettel
3            Räikkönen
4            Ricciardo
5            Bottas
6            Gasly
7            Magnussen
8            Alonso
9            Sainz
10          Grosjean
11          Hartley
12          Hulkenberg
13          Ocon
14          Perez
15          Ericsson
16          Sirotkin
17          Stroll
              Vandoorne, Verstappen och Leclerc bröt racet.
 
När man åter igen igår fick bevittna missbruket av styggelsen stallorder, så väckte det frågan huruvida det är försvarbart att lägga ner tid på att blogga om F1. Det spelar faktiskt ingen som helst roll om stallorder tas i bruk under racet, eller om man som var fallet igår redan hade tagit ett beslut om det innan racet startade, slutresultatet blir detsamma ur åskådarsynpunkt, riktig racing blir en bristvara.
 
Valet av racestrategin för "wingmans" del säger det mesta om vad som komma skall, så även igår på Hungaroring, Räikkönen och Bottas offrades för Hamiltons och Vettels bästa. Kimi släppte förbi Vettel nästan omgående, och Bottas fick agera bromskloss framför Ferrari duon så att Hamilton fick ett försprång som Ferrari förarna inte klarade av att hämta in.
 
Nu finns det givetvis ett antal TV kommentatörer och hobbyjournalister som envetet orkar upprepa sin mantra om F1 som en teamsport, men bilarna är faktisk ensitsiga, och åskådarnas intresse och förståelse för teamsportens betydelse i sammanhanget rätt så begränsad, det är man mot man racing man vill ta del av, inte av teamarbete som levererar resultat efter stall ledningens önskemål.
 
 
Hamilton fick segern till skänks av Bottas som har slutat med att agera som Niceman, och Iceman, som var betydligt snabbare än Vettel under racet lät bli att attackera tysken, riktig racing enligt stall ledningens syn på spektaklet, riktig gäspning enligt publikens syn på spektaklet vars åsikt tydligen är av underordnad betydelse, rätt så märkligt med tanke på, att det är just publiken som i sista hand betalar för kalaset.
 
Nå väl, Hamilton gjorde sitt och vann, Vettel halkade några fler poäng efter i kampen om VM titeln  trots sin andra plats, och Kimi tog podium nummer 99. Ricciardo överlevde närgången kramvänlighet  både från Ericsson och från Bottas håll ,och slutade som fyra.  Bottas i sin tur  körde slut på sina däck när han som en lydig wingman skyddade Hamiltons intressen, körde in i rumpan på Vettel som en tack för senast hälsning, skadade framvingen, försökte sedan hålla Ricciardo bakom sig genom att knuffa av  honom från banan och fick 10 sekunders straff för det, men  slutade ändå på en femte plats i mål.
 
Gasly gjorde ett riktigt stark race och belönades med en sjätte plats, Magnussen fortsätter att samla poäng med stabil körning, den här gången räckte det till en sjunde plats i mål före gnällspiken Alonso som blev åtta, de sista poängen togs hand om av  Sainz och Grosjean. 
 
Bland  de övriga kan vi notera, att Ericsson inte hade någon lyckad racehelg, ett svagt kval följdes av ett svagt race, teamkompisen Leclerc hade det ännu tyngre, ett misslyckad kval för att sedan tvingas bryta redan under första varvet blev Leclercs facit i Ungern. På en bana som Hungaroring, där motorstyrkan inte betyder allt märks  bristerna på aero-chassi sidan hos Saubers bil  liksom hos stallets förare, i F1 är man aldrig bättre än sitt senaste resultat.
 
Det var allt för idag, ett enkelt sätt att göra racingen i F1 mer spännade skulle vara att möblera om i startgriden efter 3-2-3 modellen, som det är nu så är det alltför lätt att blockera på det sättet som Hamilton och Bottas gjorde igår, två Mercedes och en Ferrari i första ledet skulle ha gett en helt annan utveckling av racet igår. Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge, innan även FIA begriper vikten av att genomföra den ovannämnda förändringen av startgriden, F1 lever på lånad tid och klockan tickar.
 
 
Dagens grid girls önskar trevlig semester för alla F1 fans, Spa nästa om en månad.
 
Amen,..må sommarens sista suck vara med er.      
 
       
 
          
 
    
 
         
 
 

Kommentarer :

#1:

Tänkta mest mörka tankar efter loppet igår, hade det funnits någon råg i ryggen på förare/teamchefer så hade de skämts. Alla tjänar dock goa pengar så de skiter i racingen och samlar sina pengahögar.
Finnar, din blogg och några få andra ljusglimtar finns dock fortfarande kvar i F1.
Du skulle bara våga lägga ned bloggen!!!

skriven
#2: F1 One

Visst agerandet har sin förklaring men inget försvar, som det heter i från förövaren i brottssammanhang.
Ända tröst är att även de helt nollade som lever i tron att F1 är en sport som andra är att det under flera race i år ändå går fram till ett otränat öga. Stall som Ferrari gör annars det mesta i det fördålda hur tågordningen skall vara, i flera fall utan den åsidosatte förarens vetskap.
Alonso har sedan 08 fått stallen helt ge honom fördelar gentemot sina teamkollegor och det har han i kontraktet.
Hos McLaren hade han det som han uppfattade det muntligt men åsidosattes, enligt honom.
Jag tycker all form av rating av förare i toppstallen är skev med tanke på osportsligt beteende och stall politik.
Tackar för dina blogginlägg.

skriven
#3: Thunderpike

Tur man tog sig till Hungaroring och fick se Kimi en sista gång.för nu byts han ju ut enligt vissa ”experter” ......

skriven
#4: Captain Hindsight

Det är synd att det är så uppenbart att det är konstgjord fight mellan Hamilton och Vettel. Konstgjord i det avseendet att både FIA och stallen vill ha det så här. FIA vill att fighten skall stå mellan Hamilton och Vettel, man skulle skita ner sig om det skulle stått mellan två finnar. Man är så rädd för att låta förarnas racing stå för själva underhållning så istället skapar man detta skådespel genom att lyfta dom här två utvalda till skyarna, och man skjuter sig själv i foten gång på gång. Förarnas skicklighet urvattnas och folk tappar tron på hela sporten. Skulle man iaf kunna rapportera ärligt då istället så skulle jag bli nöjd, men nej, man gör ju inte det heller. Det är fortfarande helt enastående insatser av dessa två fast de har blivit förbisläppta av sina stallkamrater flera gånger under säsongen. FIA inför dessutom däck som ska gå sönder så att det ska bli fler depåstopp men det blir ju lite meningslöst om det spelar någon roll iaf när racet är avgjort innan start. Jag vet att jag låter negativ och det är aldrig trevligt, men jag blir så jävla less på den här krystade rapporteringen. Förstår att F1 är pengar för stallen och att de sannolikt helt sliter i vem som sist och slutligen vinner, fattar inte bara varför media måste hjälpa dem.

Det är faktiskt rätt ofta mer intressant att läsa din blogg än att se själva racet. Nu har du dessutom skriftens gåva, men det är fan inte många som rapporterar utan filter. Oerhört tacksam för att du gör det så kämpa på. Lovar att inte spy mer galla i mitt nästa inlägg hehe! Ha det gott!

skriven
#5: Marcus

Det var ett riktigt tråkigt race och när Bottas och Kimi inte får fightas så blir det ännu värre. I wrestling så är allt uppgjort vem som ska vinna MEN tills det är avgjort så är det iaf show vilket det inte alls är i F1 längre.

När ska Kimi skita i stallordrarna? När han bestämt sig för vad han ska göra nästa år kanske?

Så länge du skriver något så får du skriva om vad du vill :)

skriven
#6: uffe_a

Kollade på loppet via Sky Sports. De tyckte att Ferrari borde släppt fram Kimi mot Bottas ungefär vid varv 59-60. Nu gick det till varv 64 innan Vettel körde om Bottas. Det var bara tur för Vettel att han slapp punktering när han tog bort end-platen för Bottas.
Ricciardo visste troligen inte om att Bottas saknade downforce när han körde om på utsidan och blev avknuffad. Bottas fick order från pit-wall att släppa för Ricciardo vilket han motvilligt gjorde.

skriven
#7: Magnus Blomqvist

Säga vad man vill om racet och dess chaufförer denna hela helgen tillhörde en viss finsk liten treåring som tog hela världen med storm! Avslutade en händefull helg med att spruta "champagne" (eller vatten från en vattenflaska) från podiet som värsta världsmästaren! Tyvärr kan vi nog lägga ner tittandet ungefär 15 år tills samme kille troligen gör sin riktiga debut på F1 podiet. Fy fan för den här skiten just nu. Allvarligt är det mer racing när Vara MK har klubbmästerskap i folkrace än detta totalt patetiska mästerskap. Önskar iallafall herr Lee en trevlig "semester" och tackar för att du gör så att jag orkar med spektaklet ännu en säsong.

skriven
#8: calle bergström

Hej
snart är ända anledningen till att titta på eländet att man har ngt att jämföra med när man läser dina utmärkta iaktagelser,du får inte tröttna,tänk på oss vi lider lika mkt som du gör.Bortsett från stallorder så tycker jag att det ofta avgörs med hjälp av domarna.Skickar ut säkerhetsbil så att alla inte får samma chans till däcksbyte mm.Om dom tycker så mycket om det så borde man ha gräs eller grus utanför kurbsen så dom lär sig att stanna på asfalten.Ha det kul på hjul tills det rullar igång igen. C

Svar: Det blir en Golgata vandring mellan varven när stallorder eländet slår till, man vill ju skriva om racing, inte om stallpolitiska beslut som tas på grund av marknadsorienterade skäl.
Brandon Lee

skriven
#9: Plöjboy

Pga bristande språkkunskaper är jag utlämnad att följa F1 på Viasat. Har betalat dyra pengar under många år men det är inte värt det längre. Det mest intressanta och roliga läsning är din blogg. Lotta ut bilarna mellan förarna varje race så får vi något att titta på!!! Skämt åsido något måste göras för att höja spänningen. Tråkigt när bara Mercedes vann, men HAM och ROS var sevärda. Skriv på Brandon

Svar: Att pröjsa 400 spänn per månad är rätt så saftigt, det är synd att F1 fansen i Sverige saknar alternativ för Viasats tjuvpack, själv brukar jag kika på tysk TV istället,.och det helt gratis. Kul om du gillar min blogg, jag ska försöka hålla den igång. Ha det bra Ulf.
Brandon Lee

skriven
#10: Anonym

Fortsätt att blogga Brandon men....... när Kimi lämnar F1 gör jag honom sällskap....... F1 blir bara sämre och sämre. Moto GP har tagit över med fantastiska race i princip varje gång!

Svar: Du får vänta ett par år till, Kimi är fortfarande sugen på F1,..och visst är racingen bättre i Moto GP.
Brandon Lee

skriven
#11: OK

Är det en orimlig lösning att endast ha en bil per stall? Det skulle ju medföra racing med alla bilar inblandade.

Svar: Det skulle vara helt rimligt om man skulle ha 20 stall i F1, nu har man bara 10, lite väl få för att det skulle fungera med en bil per stall.
Brandon Lee

skriven
#12: Spelwilly

Jag och frugan har bestämt oss att köra till Monza med husbilen i år. Campingen där är fullbokad, har någon ett tips om var man kan hitta något bra?

Svar: Ingen aning, jag brukar ta hojen till banan, problemet med länder som Italien är att man inte får ställa sin husbil var som helst som i Sverige.
Brandon Lee

skriven
#13: ilkkaluukas.blogg.se

Ha ha Ricciardo till Renault inte en expert som såg det komma. Lär nog röras om i förargrytan vem som ska vart.

Svar: Det blir nog en hel del sitsbyten och några som blir av med sina för gott.
Brandon Lee

skriven

Kommentera inlägget här :