ONE FOR THE ROAD

 
Nu är det mindre än en vecka kvar av F1 cirkusens sommarlov, omstarten av årets säsong sker på Spa, en klassiker som lämnar ingen oberörd, Eau Rouge-Raidillon har blivit något kastrerad genom åren, men är fortfarande ett banavsnitt som kräver sin man, speciellt i regn. Väderprognoser just nu siar om temperaturer kring 16 grader under lördag-söndag, samt risk för regnskurar, ett typisk Spa väder med andra ord, eller ett Mercedes väder om man så vill, deras bil trivs ju i låga temperaturer som reducerar bilens aptit för däckslitage.
 
Även banans layout talar till Mercedes favör, eftersom deras bil är något stabilare än Ferraris genom snabba-halvsnabba kurvor, dock har Ferrari ett trumfkort i sin PU som levererar brutalt mycket kraft över hela varvet, så dem bör hinna ikapp på Kemmel rakan om de hamnar lite efter genom kurvpartier.
 
RBR lär vara chanslös på Spa om det inte regnar kraftigt nog för att de ska kunna dra nytta av bilens fantastiska aeropaket, Renaults PU är chanslös gentemot Mercedes och Ferraris dito på en snabb bana som Spa.  
 
Spa bjuder bra greppnivå från asfalten samtidigt som banans karaktär belastar däcken maximalt genom dess snabba kurvpartier, man kör med förhållandevist lite vinge på Spa för att undvika bli omkörd i slutet av Kemmelrakan innan man ställer sig på bromsen för att ta sig an Les Combes. Bromsar man för tidigt kan man bli omkörd även genom Les Combes, en välbalanserad bil bjuder omkörningsmöjligheter även där man normalt inte hittar dem. 
 
De allra flesta brukar ha med sig en hel del uppdateringar till Spa, där man även kan testa nya aerodelar med tanke på Monza, Mercedes och Ferrari i all ära, men de mest spännande fajterna kommer nog utspela sig på mittfältet, kanske kan någon rent av utmana RBR om titeln best of the rest på en typisk PU bana som Spa är.
 
Det har ryktats om möjliga sitsbyten redan till Spa mellan förarna i Force India och Williams, något som låter rätt så osannolikt i mina öron. Att byta till en annan bil mitt under en pågående säsong är rätt så äventyrligt med tanke på, att man helt saknar data om bilen, en F1 bil är en F1 bil, men det kan skilja  rätt så mycket i karaktär mellan två F1 bilar, att hoppa in i en ny bil man har inte kört en meter med innan på en snabb bana som Spa är en mycket dålig ide.
 
Den mjuka linjen regerar hos de allra flesta angående valet av gummiblandningar, dock sticker McLaren duons val av enbart fyra set av supersoft ut från mängden, ett rätt så märkligt val med tanke på hur svårt de har haft att få ner kraften på backen på rätt sätt.
 
Det om Spa, de allra flesta av er har förmodligen redan uppmärksammat, att sannsagan om Iceman nu finns att köpa på flera olika språk, Kimi "unplugged" på ett brutalt öppet och ärligt sätt, avklädd av sig sig själv och livets verklighet  utan några om och men, den nakna sanningen om Iceman som en människa och F1 förare. Sonen och rebellen, familjefadern och maken från tusen sjöarnas land, naturbarnet som har vandrat på sina egna vägar, ibland raka, ibland krokiga med "one for the road" som följeslagare, vän och fiende.
Man kan säga mycket om Kimi, något som alla PK hycklare inte minst i Sverige kommer säkert att göra, vem som kommer  kasta den första stenen i glashuset aka folkhemmet Sverige återstår att se, Kimi kommer inte bry sig vilket fall som helst, hans motto är:"Om människor gillar mig, bra, om inte, deras problem inte mitt". Jag för min del vill säga följande till alla PK hycklare: Skaffa er ett liv och lev lite, det kan ibland vara rätt så skönt att slappna av och sluta spänna på ringmuskeln helt i onödan.
 
Dagens grid girls i sin tur undrar ,om det finns några bland BLs läsare som vill leka cowboys/girls and indians?
 
Amen,..må alla PK tomtar spränga sin ringmuskel.      
 
             
 
       
 
 
      
 
    

Kommentarer :

#1: calle bergström

hej igen o välkommen till andra halvlek.
Apropå Kimi skulle inte han i o med Spa få samma
motoruppdateringar som försteföraren i teamet?

Svar: Japp, så blir det, intressant att se hur mycket det påverkar Kimis framfart.
Brandon Lee

skriven
#2: Tomi

Calle;har också läst det men det var ett tag sedan hoppas att det stämmer spa är ju en bana där kimi naturligt borde vara snabbare än vettel, åtminstone med samma grejer...

Svar: Det blir en uppdaterad PU för Kimi på Spa, fattas bara annat på hans favoritbana.
Brandon Lee

skriven
#3: eric

Ska bli spännande att se Kimi med en ny Pu, äntligen "Lika" vilkor som Vettel.

Jag har funderat lite om det finns en baktanke med den "nya" Kimi vi ser? Jag menar Kimi på instagram, nya boken, Kimis barn stjäl showen. Ferrari kan ju knappast klaga :)


Svar: "Lika" villkor är nog önsketänkande, men en ny PU är inte fy skam. Kimis social media verksamhet har nog en hel del med Minttu att göra, det är hon som har aktiverat Kimi på den fronten.
Brandon Lee

skriven
#4: Patrik Jansson

Roligt om Kimi kan få till det på Spa :)! Beställde boken förra veckan skall bli intressant läsning! Vad tror du om Kimis vara eller inte vara i Ferari nästa år? Finns väl en chans han blir kvar nästa år ?

Svar: Som jag skrev i föregående inlägget,.1 år eller 1+1, så Kimi blir kvar. Ha det Patrik.
Brandon Lee

skriven
#5: Daniel

Pierre Gasly tar över efter Ricciardo i Red Bull, en spännande förare absolut, den stora frågan enligt mig är om dessa 2 relativt unga förare Verstappen och Gasly klarar av att utveckla, känns rätt feedback osv?
Men framförallt så längtar man tills Ferrari tillkännager att de fortsätter med Kimi
För övrigt håller jag med de flesta här, en utmärkt f1 blogg, alltid lila kul och intressant att läsa från en kunnig som dessutom är pedagogisk och kan förklara
Keep up the good work Brandon

skriven
#6: Judge fear

Lika roligt varje gång man kommer in här och ser nytt inlägg i bloggen, tom mer roligt än vissa förare och banor i F1 just nu! Inte ofta jag har tiden att skriva men nu så. På SPA tror jag kimi lär vara riktigt bra men frågan är om ferrari tillåter det då vettel är den de satsar på, tror mer på att om vettel får problem så får kimi vinna. Så vara på rätt plats och tid och kimi kan ta hem det.
Vad tror du om williams och mclarens framtid, kommer de återhämta sig och vad är det som gjort de fallit från toppen till botten? Mclaren var bara några år sen ett av toppteamen, williams tror jag kommer om 1-2 år försvinna tråkigt nog.
Kommer du skriva artikeln om ferraris 2005 år som du nämnde för något år sedan? :)
Fuck svenska pk maffian, nu dragit ner till berlin för ha lite kul och förhoppningsvis lite roligt med lite ladies då svenska är omöjliga. Tänkt besöka fk artemis som man hört bra om, några råd från dig eller tips på bra ställe att besöka i berlin? Synd man missade din frågequest där man kunde vinna resa till red lights xD

Ha det väl och längtar till dina kommande artiklar! :D

skriven
#7: Timo Henrik

Härligt att se Iceman fick upp farten nu och toppade FP2.

Problemet kommer nog bli att han inte får vinsten pga "den lille gnällige" måste få poängen.

skriven
#8: Flying finn

Läs vad våran blogg ägare skriver
Nu är en ur Agnelli familjen ledare i Ferrari och Vettel säljer inte lika många Ferrari bilar i asien som Iceman.
Få killar har varit så älskade i F1 som Kimi i världen.
Gå din egen väg...är mitt råd till alla.

skriven
#9: Jari

Fy fan för ferriari kimi ägde kvalet

skriven
#10: Flying finn

Och parodin fortsätter i Surarri………..fy fan va hopplöst
Huvuden måste börja rulla snart...

skriven
#11: OK

Lika förutsättningar med motorn men har de olika vädersimulatorer?

skriven

Kommentera inlägget här :