DISINFORMATION DAYS

Vinteruppehållet i F1 är av tradition en hittepå nyhet högsäsong för så kallade F1 experter bland mediamurvlarna, allmänheten matas med diverse insidertips och nyheter från säkra källor, som i efterhand visar sig vara just inget annat än hittepå nyheter av klickbete karaktär, till saken hör också, att dessa herrar/damer sällan eller aldrig i efterhand dementerar sina hittepå nyheter, något som sänker deras trovärdighet som en saklig och opartisk informationskälla i allmänhetens ögon.
 
Under en längre tid handlade deras klickbete rapportering om stallbyten för toppförare inför 2021, det hänvisades till säkra källor och insidertips, Verstappen till Mercedes, Hamilton till Ferrari osv, jag för min del påpekade, att all polemik enbart hängde ihop med löneförhandlingar, och att samtliga toppförare skulle stanna hos sina nuvarande arbetsgivare även 2021.  
 
Nu när det har visat sig, att toppförarna lär fortsätta sina karriärer hos sina nuvarande arbetsgivare, så har dessa experter bytt ämne, och matar sina läsare istället med skräckhistorier om misslyckade bilbyggen hos diverse stall inför årets säsong, Alfa Romeo klarade inte krocktesterna, Ferraris ingenjörer är inte alls nöjda med siffror från vindtunnel-simulator med årets bil och så vidare, och allt detta givetvis från säkra källor, fattas bara annat.
 
Så, ska man ta på allvar vad dessa experter klämmer ur sig under vinteruppehållets klickbete säsong?  Knappast, Alfa misslyckades under första testet på grund av, att de har tagit fram i princip en helt ny bil för 2020, då testar man var det går att spara på vikt och var man vill placera den, och nyheten av Ferraris misslyckande läcktes ut av Ferraris hovjournalist Leo Turrini för Ferraris räkning. Nu vill Maranello gänget  ge igen för Mercedes bluff under första veckans Barcelona tester ifjol, när de körde en "mula" för att vilseleda sina konkurrenter, några köpte det men dock inte jag, utan påpekade efter testkörningen att Mercedes visst hade en mycket konkurrenskraftig bil för 2019.
 
Det är rätt så kul att ta del av de olika teorier om vilket designkoncept Ferrari har valt för årets bil, enligt italiensk media är den en väl fungerande low rake Mercedes kopia, och enligt tysk Auto Bild en katastrofal high rake RBR kopia vars aeromappar efter simulator körning skvallrar om ett totalt misslyckande, Ferraris propaganda verktyg Leo Turrini har säkert kul när han läser om vilka reaktioner hans påhitt skapar.
 
Nu är det ju inte enbart dessa mediaexperter som sprider disinformation, utan det gör även personalen inom F1 stallen med kungen av disinformation Toto Wolff i spetsen, något som har fått hobbyjournalisten Ralf Bach att reagera hos F1 insider, och komma med nyheten att Wolff i samarbete med Stroll kommer att  köpa Mercedes F1 stall ,och döpa om det till Aston Martin.  Sant eller falskt? Rent strunt från Bach givetvis, Mercedes kommer att stanna i F1 ett antal år framöver, och herr Bach är en klickbete journalist av rang med allt vad det innebär.
 
Jag för min del vill inte vara sämre än alla dessa "experter", och kommer med årets nyhets bomb, Mercedes nya bil blir en kopia av...
 
...den här läckerbiten, tro det den som vill.
 
Pat Symonds som numera ingår i FIAs expertgrupp vill se en tvåtakts V8 i en framtida F1 bil, med modern teknik skulle det fungera enligt Pat, motorn på bilden här ovan kan vara något för Pat, en tvåtakts V8 med kompressor från mitten av 30 talet.
 
 
Skämt åsido, det finns några tvåtaktare inom racing, Jason Miller kör Kohlers skapelse i SCCA serien i USA, det finns några youtube videos om man vill lyssna hur den låter.
 
Apropå förare, Alfa Romeos stallchef Vasseur har sagt sitt om Kimis vara eller icke vara hos Alfa med följande ord "Kimi får köra  för oss så länge han själv vill", jag skulle vilja påpeka följande,"age is an issue of mind over matter, if you don´t mind it doesen´t matter", vore kul om Kimi vill köra även 2021.
 
 
Några som kör för samma arbetsgivare i år är Rosenqvist och Ericsson hos Ganassi i Indycar, i en enhetsserie är det ännu viktigare än i F1 att ha duktiga ingenjörer på sin sida av garaget, det är inställningsarbetet som avgör i Indycar. Felix lär ha ett övertag på Marcus på den fronten eftersom han har redan kört en säsong i stallet ,och har haft chansen att lära sig samarbeta med sina ingenjörer på ett framgångsrikt sätt, det blir kul att följa vem som tar titeln bästa föraren från Sverige.
 
Det om etablerade stjärnor inom racing, svensk media har uppmärksammat Linköpings grabben Dino Beganovic bedrift att bli del av Ferraris ungdomssatsning i deras driver academy, AB drog till med "Dino Beganovic klar för Ferrari" och Expressen med "Svensk 15 åring värvas av Ferrari".  Så, Ferrari slog en signal till Dino och frågade om han ville vara med?  Nja, inte riktig, grabben har kört Tony Kart i Wards Racings regi, Tony Kart har teknisk partnerskap avtal med Ferraris driver academy, och tipsar Ferrari om talanger med utvecklingskapacitet. Dock är steget långt att bli en F1 förare hos Ferrari, 95% av förarna  som tar del av Ferraris ungdomssatsing kommer aldrig närheten av en F1 sits hos Ferrari och konkurrensen är mördande inom driver academy,  just nu finns där förare som tex. Giuliano Alesi, Mick Schumacher, Enzo Fittibaldi, Arthur Leclerc, Callum Ilott, Marcus Armstrong m.fl.,men ingenting är omöjligt så jag önskar Dino lycka till med hans satsning på en racing karriär.
 
Nog om förare och bilar, angående grandprixracing och dess framtida överlevnad, allt hänger på om jag får tid över att ta del av årets tester i Barcelona, de första tre dagar missar jag, men det finns en chans att jag kan vara på plats under de sista tre dagarna, om inte så går bloggen i graven.  Jag vill inte lägga ner alltför mycket av min tid eller mina pengar på en ren hobbyverksamhet helt utan personlig ekonomisk vinning, om jag inte får en möjlighet att  bilda mig en uppfattning om styrkeförhållanden mellan stallen på plats i Barcelona innan säsongstarten så få det vara, men jag hoppas att det fixar sig och att bloggen får leva vidare.
 
 
Dagens grid girls är förväntningsfulla inför årets säsong, kampen om VM titeln kan bli något att skriva hem om.
 
Amen,..må vinterns sista suck vara med er.        
 
         
 
        
 
      

ENGINEER RACING

 
På bilden här ovan spånar italienska journalister om vad som komma skall hos Ferrari i år, en kopia av Mercedes framända och jobba vidare med "tredje dämparen" är enligt dessa herrar lösningen på Ferraris problem. Men, riktigt så enkelt är det inte, eftersom Ferrari saknar Mercedes sanslöst fina totalbalans som tillåter Mercedes ingenjörer att mer eller mindre fritt jonglera med greppnivån mellan fram och bak, Ferrari testade diverse aerolösningar i slutet av förra säsongen utan att hitta den rätta balansen genom kurvpartier.
 
Så, hur viktiga är ingenjörer egentligen för ett ett stall, och hur viktig är förarens roll i det hela rent procentuellt för att förenkla frågeställningen?
 
F1 är en materialsport, som ofta även kallas för ingenjörs racing med allt vad det innebär i form av problemlösning framför en datorskärm, när föraren drabbas av teknikrelaterad strul ute på banan, radiotrafiken går på högvarv och föraren serveras med  ett lugnande besked "vi tittar på det och återkommer snart hur du kan åtgärda problemet".
 
Så, hur stor del har föraren procentuellt i stallets framgångar enligt min mening?  Jag skulle vilja påstå följande, 50% kommer från bilen, 25% från ingenjörer och 25% från föraren under kval-race förhållanden, procentsatsen kan variera något från stall till stall, men mycket mer än så betyder inte förarens insats med dagens F1 bilar.
 
Vad det gäller utvärderingen  av förarens feedback angående uppdateringarnas positiva alternativt negativa påverkan på bilens körbarhet  under en testkörning, så borde  förarens andvändbara insats procentuellt ligga kring 15-20% om föraren ifråga är teknisk kunnig och är en erkänt meriterad testförare. För dem icke teknisk kunniga förare hamnar procentsatsen på en betydligt lägre nivå, något som i sin tur tvingar ingenjörerna att nästan enbart gå efter telemetridata och varvtider som inte säger mycket om bilens körbarhet.
 
Hur framgångsrik en förare blir i F1 har ett stark samband med hur framgångsrika ingenjörer föraren ifråga har på sin sida av garaget, något som tydligt märktes hos Mercedes i år när Bottas fick Ricciardo Musconi som en ny ingenjör när Tony Ross slutade. Ricciardo var tidigare Hamiltons ingenjör, och tog med sig mycket nyttig kunskap till Bottas sida av garaget, något som direkt speglades på Valtteris prestationsnivå under 2019. Ett liknande scenario utspelade sig hos Ferrari i början av 2019, när Leclerc tilldelades några av Ferraris allra vassaste ingenjörer på Vettels bekostnad, med andra ord, utan duktiga ingenjörer på sin sida är man chanslös mot stallkompisen hur duktig förare man än är.
 
FIA försöker ju att minska gapet mellan toppstallen och mittfältet genom sitt budgettak för 2021, mindre pengar till duktiga ingenjörer är väl tanken bakom det hela, men samtidigt är det fritt fram för toppstallen att använda obegränsad med pengar under 2020 för att ta fram 2021 års bil, pengar som de mindre stallen saknar. Så, ännu en gång har FIA tagit ett beslut som i första hand gynnar de stora stallen med sina skickliga ingenjörer och förare, ett beslut som kommer  snarare öka gapet mellan de stora och de små än att minska det, bra jobbat FIA.  
 
 
 
Det om F1, Hamilton fick låna Rossis hoj för att leka MotoGP förare under några varv, såg äventyrligt ut i mina ögon, Lewis gjorde märkliga spårval, hade noll koll på bromspunkter, växlade i slowmotion osv, han är en duktig F1 förare men bör hålla sig borta från hojar, Schumi gjorde inte det och bröt nacken när han vurpade med en hoj.
 
Jag för min del har försökt att dra ner på allt hojrelaterad, men när turbon kickar in så växer hornen ut, vissa godsaker är det omöjligt att tacka nej till även om man borde göra det.
 
Vraket på bilderna här ovan föreställer en Maserati 5000 GT från 1961 med 15561 kilometer på mätaren, Sothebys lyckades med konststycket att sälja vraket för lite drygt fem miljoner kronor,.eh,. en del samlare är verkligen konstiga, det är inte billigt att vara rik.
 
Dagens grid girls ser framemot årets säsong, jag har inte bestämt mig än huruvida bloggen ska få leva vidare eller inte, ligger väl 50-50 just nu, vi får se hur det blir när jag återvänder till Sverige.  
 
Amen,..må 2020 bli något utöver det vanliga.