MAX STRIKES AGAIN

 
Så, vad ska man säga om Verstappens katt-råtta lek med McLaren på Silverstone? Jo, att orginalet alltid slår kopian, Macken med sina senaste uppdateringar är nog den bilen i startgridden som mest liknar årets RBR bortsett  från de dolda hemligheter hos RBR som golvet och "inre aero". Golvet har man visserligen sett, men ingen har lyckats med bedriften att räkna ut hur det fungerar tillsammans med resten av aeropaketet och hjulupphängningen.
 
Raceresultatet som sådant finns inte mycket att säga om, men däremot varför det blev som det blev. RBR vinner därför att den är bäst, men varför finns Macken helt plötsligt med och utmanar? McLaren har haft sina ljusa stunder tidigare med en bil som inte har varit bra på riktig, Ricciardo vann i Monza före Norris i en bil som var helt under isen på andra banor. Allt handlar om downforce vs drag, det gjorde det på Monza när Ricciardo vann, och det gjorde det igår när Norris blev tvåa, med samma uppdateringspaket var Norris inte med i toppen på Red Bull Ring, toppfarten fanns där på rakor, men inte snabbheten in i-genom-ut ur långsamma kurvor.
 
Leclerc och Sainz klarade inte av att ta sig förbi Albon i en Williams, varför? Samma sak där, downforce vs drag, Williams har ett bristfällig aeropaket som inte producerar mycket downforce, men inte mycket drag heller= deras bil är snabb rakt fram, Ferrari alstrar mycket mer downforce men även mer drag som kostar toppfart,med andra ord, på en bana som Silverstone blir Williams svaghet dess styrka.
 
Hamilton hade samma problem med Norris som Ferrari duon hade med Albon, Mercan hängde inte med Macken ut ur snabba kurvor och på raksträckor trots det att Hamilton hade mjuka däck och Norris hårda, något som har även att göra med aeropaketets aero effektivitet. Nu är det givetvis även så, att olika gummiblandningar passar olika bra för olika designkoncept, en del bilar kan vara snabbare i race med hårda däck än med mjuka beronde på set up och vice versa. En detalj som också påverkade bilarnas däckprestanda var den förbättrade stabiliteten med årets däck som gav lägre slitage, något som i sin påverkade positivt eller negativt på bilarnas prestanda utifån vilken strategi man hade valt. Till exempel hade Ferrari valt en alltför konservativ och försiktig strategi som straffade sig i racet, där Leclerc och Sainz slutade som nia och tia. Som jag har nämt tidigare, så kör inte förarna med plattan i mattan efter eget huvud utan följer direktiv från depån i form av önskade varvtider, på Silverstone fegade Ferrari ut och fick betala priset, med bättre strategi hade Leclerc haft chansen att kriga om podiums. Nästa race går på Hungaroring där mycket downforce är ett måste om man vill kriga om framskjutna placeringar under kval och i race, med andra ord, där fungerar inte låg downforce-låg drag konceptet, det blir intressant att se hur Macken sköter sig på den ungerska karting banan.
 
Nu har Max skaffat sig ett försprång med  99 poäng ner till tvån Perez efter bara tio race, till trean Alonso är det 118 poäng. Max har råd med att bryta i fyra race och ändå vara med och fajtas om titeln, den här säsongen ser ut att arta sig till alla tidernas slakt av stallkompis och resten av startfältet, bra för Max men inte för underhållningsvärdet. Liberty Media och FIA är ju måna om att bevaka och utöka underhållningsvärdet, så nu ska man göra en reklamfilm med träbocken Brad Pitt i huvudrollen som F1 comebackande F1 föraren Sonny Hayes i AFXGP stallet, filmen ska tydligen få titeln Apex. Jag är inte mycket för fåniga, plastiga  Hollywood filmer, varför de valde en 60 åring att spela en comebackande F1 förare är en gåta för mig, det luktar "Pittstop" för hela slanten. Döp om skiten från Apex till Anus så ligger namnet på nivå med Pittens skådesspelartalanger och hans nivå som förare, klarar han av en bil utan automatlåda, få jänkare gör det. Men, han har ju två stuntman med racingerfarenhet som backup så Pitten behöver bara visa upp sig när allt står still under ett "Pittstop", själva körningen tas hand om av stuntgubbarna.
 
Det var allt för idag, dagens grid girl är relativt nöjd med racet på Silverstone, så även jag, det är alltid intressant att se hur bilarna fungerar, hur aeroeffektiva de är på en snabb bana. 
 
Amen,.må Pitten i en Anus AFXGP vara med er.       
 
     
 
      
 
      
 
 
 

Kommentarer :

#1: Genc

Har du sett också en liknande film med Champcar som heter Driven med Sylvester Stallone förresten?

Svar: Ja, och jag skrattade mig fördärvad, en riktig skitfilm.
Brandon Lee

skriven
#2: Eric

Jag hoppas du inte har rätt angående McLaren, att det var en tillfällighet, jag har verkligen saknat dom där uppe.

Man tycker att Perez borde ta sig upp bättre i fältet trots ett dåligt kval, den där bilen med DRS är inte att leka med.
Hur längre tror du Perez får vara kvar?

//Eric

Svar: Ren tillfällighet är det inte, de har blivit bättre, men en del av deras prestanda är banspecifik, jag hoppas att de kan blanda sig i striden om podiums även på andra typer av banor. Perez blir nog kvar så länge han klarar av att bli två i VM. Ha det Eric.
Brandon Lee

skriven
#3: Peter

Ferrari värsta fiende måste vara deras egna strateger med alla dessa felbesluts som man har tagit detta år .
Man blir ju för fan mörkrädd

Ha det Brandon

Svar: Precis så är det, konstigt att de aldrig lär av sina misstag, samma dumma grejer upprepas race efter race. Ha det Peter.
Brandon Lee

skriven
#4: carl

apropå Ferraris tokiga beslut kan det vara så att dom inte litar på förare o varann så det är ett gammeldags chefstänk?

Svar: Det mesta hos Ferrari är gammaldags, "peckin order" hos italienska företag är komplicerad och stelbent, de värsta är den högsta ledningen som vill blanda sig i allt utan att begripa ett skit om racing. Ha det Carl.
Brandon Lee

skriven
#5: Jimmy

Jäklar vad jag önskar ett inlägg om dina tankar kring Rickiardo just nu...

skriven

Kommentera inlägget här :