IT´S GOOD TO BE BAD

F1 2021 tycks ta över där F1 2020 lämnade, information om inställda och flyttade race är ett faktum redan innan årets första testdagar går av stapeln, dock inte i Barcelona utan i Bahrain, som även står som arrangör för årets första race eftersom Australiens GP flyttades till November, en förändring dikterad av Covid 19 och sparåtgärder. Flera förändringar och justeringar i årets tävlingskalender lär dyka upp senare, så det är rätt så meningslöst att spekulera om vilka race kommer att strykas och vilka kommer att flyttas, men stadsbanor lever farligt på grund av att det tar så lång tid att bygga upp dem. Så, hur är Bahrain som en testbana i jämförelse med Barcelona? Helt värdelös, det går att testa däck i Bahrain, men att testa bilen duger den inte till, telemetri data samlad i Bahrain säger mycket lite eller ingenting alls om huruvida man har lyckats med årets bil, så i år dröjer det längre än vanligt innan årets "pecking order" utkristalliseras.
 
 
Även om årets första testdagar ligger en bra bit bort, så pågår ett febrilt arbete hos samtliga kombattanter inom F1 cirkusen för att ta fram en vinnarbil, så även hos Ferrari. Maranello gänget jobbar hårt både med PU och aerodynamik, årets motor ska bland annat förses med nya toppar och kolvar för en mer optimal förbränning, och med mindre turbo för att förbättra effektiviteten av energiåtervinningen, på aerosidan satsar man på "inre aero" i form av nya sidepods med mindre drag och så vidare.  Så, vad betyder det hela i klarspråk? Jo, med nya toppar och kolvar skapar man inte speciellt många nya hästkrafter, men på energiåtervinning sidan finns det en hel del att hämta i samarbete med hybridspecialisten AVL. FIA kastrerade Ferraris PU just på den punkten 2020, nu siktar man på att extrakraften från återvinningen med hjälp av en ny systemdesign ska hamna på samma nivå igen som den var innan FIA satte ner foten ifjol, det blir intressant att se huruvida deras nya regeltolkning av återvinningsbiten faller i god jord hos FIA. När Allison jobbade för Ferrari hade deras bil en väl fungerande "inre aero", Allison är ju något av en specialist just på den punkten, när han sedan lämnade stallet har det gått sämre i den punkten, så nu vill man åstadkomma en förändring till det bättre med ny sidepods design, frågan är om de kommer att lyckas med det, jag personligen tvivlar på det, Ferrari har inte tillräckligt kunnigt folk på aerosidan. 
 
 
Apropå aerodynamik, hur många av er har uppmärksammat Mercedes sågtandade "vindruta" och syftet med den på bilden här ovan?  Den kan se ut som en betydelselös detalj, men fungerar som en "vortexgenerator" för styrningen av luftflödet kring förarens hjälm och vidare över motorkåpan, Mercedes bil har mängder av liknande små aerodetaljer som skapar en häpnadsväckande effektiv och stabil aerobalans.
 
 
Lamborghini Miura var den första supersportbilen med strömlinjeform, men är strömlinjeform med litet luftmotstånd det samma som effektiv downforce? Inte alls, Miura är hemsk i det avseendet, fronten lättar redan i låga hastigheter och vandrar i sidled som ett höstlöv...
 
...numera vet man bättre hur man skapar både låg luftmotstånd och downforce, allt var inte bättre förr.
 
 
Bilden här ovan visar hjärtat i en sportbil från förr, amerikansk motor och europeisk bil, kan någon av er gissa vad hette tillverkaren utan att googla?
 
 
Apropå rubriken "it´s good to be bad", den elaka buktalardockan Helmut Marko var inte bättre förr och är det inte nu heller, de här ex förare som misslyckades i F2 och F1 har en tendens att bli riktiga skitstövlar på gamla dar. Marko nådde som bäst en åttonde plats i F2 och samma placering som bäst i F1 i en BRM, en medelmåtta med andra ord som försvann från F1 när en sten från Fittibaldis bil gick genom visiren och gjorde Marko blind på ena ögat, det onda ögat har han kvar och använder sig av flitigt när tillfället yppar sig. Nu undrar kanske någon om Marko satt i dålig material i början av 70 talet, och saknade därmed möjligheten att prestera bra resultat. Nja, Jo Siffert vann med BRM liksom Peter Gethin och JP Beltoise, så bilen var bra nog att vinna med men Marko var inte det. Nu är han en bitter gammal uv som spyr galla över förare som är mycket bättre än han själv någonsin var, en patetisk "it´s good to be bad" figur som hämtar sin näring ur översitteri och bitterfitta beteende.
 
 
Ett kärt samtalsämne bland diverse hobbyjournalister och F1 fans har varit Hamiltons segdragna kontraktsförhandlingar, den ena efter den andra har sagt sig veta vad som pågår mellan Lewis och Mercedes. Jag för min del skulle vilja påstå, att de enda som verkligen vet vad som pågår är Hamilton själv och Mercedes ledningen. Ett kontrakt handlar i princip om två saker, tid och pengar, det vill säga hur lång kontraktet blir och hur mycket föraren tjänar på det, resten är hundra sidor av advokat tugg om diverse detaljer och formuleringar, och hur man tolkar alla dessa, enligt min erfarenhet läser en advokat ett kontrakt som djävulen läser bibeln, och tolkar det med samma lättsinne. Nu finns det ju folk som tycker att man borde ersätta Hamilton med Russel, men de borde kanske fundera en gång till. Att göra ett lyckad inhopp är inte det samma som att prestera på toppnivå race efter race i ett toppstall, eller som Wolff uttryckte sig i fallet Russel, nämligen att pojken måste först lära sig att minimera sina misstag innan det blir tal om en sits hos Mercedes. Russel själv har modifierad sina tidigare utlåtanden om huruvida han redan är redo för en Mercedes sits, kanske har han blivit medveten om vilka krav det ställs på en förare i ett toppstall. 
 
Att vara med i en ungdomssatsning hos ett toppstall kan leda till både det ena och det andra, konkurrensen är stenhård och förarplatserna få i F1, har man tio juniorer i sin satsning så kan bara en av de tänkas nå en sits i F1. Lyckas man med det har man chansen att bli världsmästare, misslyckas man med det faller man i glömskan och hamnar i någon bakgårdsserie. Flera biltillverkare i F1 skulle kunna öppna upp för flera juniorer att ta steget upp till F1, men intresset är svalt från bilfabrikanter. Vore kul om något märke från det nybildade "scrapheap united", dvs Stellantis ville vara med, men namn som FIAT, Chrysler, Opel, Peugeot etc saknar "det" , fattigmans F1 lockar inga sponsorer och kepsar med Opel logo säljer dåligt.
 
 
Dagens grid girls sitter och väntar vad som komma skall när Covid 19 regerar, vi får väl hoppas på att 2021 inte blir en kopia av 2020.
 
Amen,.må strömlinjeformen vara med er.     
 
         
 
    
 
   

Kommentarer :

#1: Anders

De Tomaso pantera?

skriven
#2: Tomi

Juste inlägg! En härlig blandning av smått och gott! Vad är det egentligen som skiljer Mercedes Ferraris och Hondas PUs åt?
Sagt det förr men synd att Honda lämnar de verkar vara pågång...Skall bli roligt att se om Ferrari får ordning på sin PU och energiåtervinning vore nice om Iceman kunde få en säsong där han kan vara med bland de 10 bästa då och då.......
Är inte förresten Stellantis på ett sätt med i F1 redan eftersom de äger Fiat och Alfa Romeo?
Ser fram emot Perez Verstappen fighten tror att det kommer att smälla på lite där.....tack för ett uppfriskande inlägg såhär i januarislasket....vad är det förresten för rör med gul stripe på vid sidan av Ferrarin är det bara en ställning så bilen står på? Ha det gott...

skriven
#3: Thomas

Bilen utan bromsar De Tomaso Pantera

skriven
#4: Anonym

ANONYMUS
Ganska säker på att det rör sig om en SAAB Sonett med en baksätesmonterad drivkälla.Vad tillverkaren hette blir lite knepigare,men den första jag kommer att tänka på är naturligtvis Bertil(Blyfoten)Bertilsson.Om jag levererade rätt svar så får jag väl erkänna att jag smygtittade lite på google.

skriven
#5: ThomasF

Perfekta skrivningar o bilder som vanligt!Är det en ”gammal”Gjutjärnsmotor i den ljuvliga karossen?Kanske en Pantera som andra skriver då?Skitsnygg är den iallafall.Blyfotens bil kan det väl inte va,han hade ju alltid magnesiumfälgar med gördeldäck.Ha en så bra forts. det går i dessa tider //Thomas

skriven
#6: Ingemar

När du skriver amerikansk motor och europeisk bil... Då far tankarna till Iso grifo… Men nu var det inte detta på bilden...

Tack för en fantastisk bra blogg!

// Ingemar

skriven
#7: Spelwilly

Men Brandon

Du kan inte lägga ut en sådan fråga och sedan gå i vinteride.
Pantera gissar jag på.

skriven
#8: Patrik

Hejsan Brandon

Intressant läsning som vanligt :) ! Bilen torde vara en De Tomaso Pantera med en Hemi motor :) !

skriven
#9: Flying finns

Lamborghini Miura är väl en perfekt kopia av en flygplansvinge perfekt lyftkraft,min -70 camaro har bättre väghållning(om man gillar understyrt)...
Ang mittmotor bilen med en mopar hemimotor tvivlar jag på är en De tomaso för de använde sig av Fordpuffror,så nu ska jag googla på vad det kan vara.

skriven
#10: Lito

Finns en gammal Schweizare, kommer inte ihåg namnet på honom eller bilen, som blev sur på Ferrari å byggde sig en bil.

skriven
#11: Cox

Tjena alla motorgalningar !
Den bilen är en Monteverdi Hai 450 SS troligtvis 1970 års modell

skriven
#12: Flying finns

Ja fan hajen måste det vara,bra googlat Cox :-)

skriven
#13: Flying finns

Jävulen va kvick den ska va från linjen på 402m med en mighty eliphant i röven.Undrar hur mycket en sån kan kosta om det finns ngn till salu?
Kalle rovanpärä vilken kille jag är bra imponerad...

skriven
#14: Calle

Gissar på en 70 tals Monteverdi....

skriven
#15: Anonym

ANONYMUS
Tror jag förhastade mej en aning angående bil-tillverkaren.Man blev väl sugen på att bli den första som knäckte nöten så att säga.Nu har jag tatt mej en rejäl funderare och kommit fram till att det handlar om De Tomaso Pantera.Att notera är att denna gången har jag inte smygtittat på Google utan enbart förlitat mig till min utpräglat goda slutlednings-förmåga.

skriven

Kommentera inlägget här :