NORRIS KNOCKOUT

 
 
Två hundradelar är inte mycket men räckte till en pole för Lando Norris före Max Verstappen i Barcelona, dock har RBR bättre racepace så jag tror att Max tar segern i morgon, allt hänger på hur väl var och en tar hand om däcken. Mercedes nyhittade form tycks vara äkta vara, om den varar till morgondagens race återstår att se, kval är kval, race är något annat. Ferrari ligger några tiondelar efter i kval pace, hur deras bil presterar i race dito får vi veta i morgon. Perez som köttbit i en Alpine hamburgare säger mer om Perez problem än om Alpines dagsform, dock har Alpine gjort vissa framsteg, Perez i sin tur hamnar längre och längre i efterkälken gentemot sin stallkompis. Att få stryk av Gasly i en Alpine när man sitter i en RBR är en katastrof, Bottas fick ofta skit av diverse "soffa experter" för sina kvalprestationer som Hamiltons stallkompis, men Valtteri kvalade fan så mycket bättre än Perez klarar av att göra, Sergio förtjänar inte att ha en RBR sits, men jag antar att alla miljoner som han släpar med sig hjälper till att blunda för hans tillkortakommanden. Piastri hamnade sist i kval tre och bevisade åter igen, att han är bara en hygglig Webber-Ricciardo kopia som saknar det lilla extra som toppförare har, det är inte specielt imponerande att vinna F2 titeln med bara två racevinster.
 
Alonso fick inte vara med i kval tre och leka med de andra tjurarna lika lite som kvalsnabba Bottas och Hulkenberg, Stroll fick stryk av Alonso, Zhou hamnade halvsekunden bakom Bottas och Magnussen sju tiondelar bakom Hulkenberg. RB duon Tsunoda-Ricciardo hittade ingen fart alls lika lite som Williams duon Albon-Sargeant, en del fick sina uppdateringar att fungera, andra inte. Nu är det ju så att det som fungerar i vindtunneln och i simulatorn behöver inte fungera på banan, och som sagt var så finns det ingen annan bana som så brutalt avslöjar misstag i uppdateringspaketet, dock ska man komma ihåg att ibland tar det lite tid att hitta rätt set up med nya uppdateringar, så man bör inte döma ut någon efter bara ett kval. 
 
Nu när i stort sett samtliga kan köra sina bilar riktigt lågt har det dykt upp problem att kunna stalla framvingen, och då inte minst hos RBR. När nu Newey håller sig borta från uppdaterings arbetet har bilen blivit ett hopkok av två olika design filosofier som inte riktigt lirar ihop, aerobalansen är inte vad den har varit och kantstenen har växt till berg höga nog att kastrera aerobalans punkten. De uppdateringar som RBR hade med sig till Barcelona dämpade problemet utan att helt bota det, men som jag nämnde här ovan kan det delvis handla om set up relaterat, det kan ta några racehelger att hitta rätt väg i djungeln av simulatorbaserade set up och de som testas fram under racehelgens fria träning. 
 
Aston Martin var helt vilse under kvalet liksom RB när de inte fick däcken att fungera "inom fönstret", vissa bilar är känsliga för förändringar i bantemperaturen, speciellt då när man letar efter rätta inställningar,  AMs formkurva har varit dalande på sistone, men RBs bottennapp var mer överraskande, och Williams snabb rakt fram bil blev brutalt avklädd av Barcelonas aerokrävande bana. 
 
Det om F1, det har blivit en hel del racingrelaterad under dagarna två, jag har kikat F1, F2, F3 och FREC. Premas Antonelli och Bearman gjorde inget väsen av sig varken under kvalet eller under sprint racet i F2, RBR junioren Lindblad gjorde bra kval med en andra plats i F3, Ferrari junioren Beganovic mindre bra med en femtonde plats, i dagens sprintrace blev Beganovic åtta och Lindblad  nia i ett race med omvänd startordning. I FRECa hade Taponen lekstuga med resten av startfältet, tog pole i regn på Hungaroring igår och ledde sedan racet idag från start till mål på en torr bana, bra jobbat av Ferrari junioren  Tuukka.
 
Dagens grid girl gillade kvalet, i morgon finns det risk för lätta skurar under racet, kan bli den kryddan som behövs för ett intressant race.  
 
Amen,..må vädergudarna vara på plats i Barcelona i morgon.     
 
      
 
    

Kommentarer :

#1: Peter

Amen .. Vi får se hur däcken beter sig i morgon
Ha det Brandon

skriven
#2: Anonym

Satt ny och läste om honom taponen på Svenska Yle. Väldigt seriöst kille.
Ska bli spännande att följa honom.

skriven

Kommentera inlägget här :