THE DYNAMIC GIBBERISH GENERATOR

 
 
F1 semestern är slut, Spa Francorchamps nästa med allt vad det innebär, en bana som sägs skilja pojkarna från männen, en sanning med modifikation efter vissa säkerhetsrelaterade ingrepp som har reducerat banans wow faktor, men Spa är fortfarande en krävande bana som sätter förarnas körskicklighet på prov, en bana älskad av både förare och F1 fansen.
 
Den första utmaningen kommer redan i La Source, hårnålen där man kan välja lite olika spår för att kunna vara med i dragracet fram till Eua Rouge-Radillon, klarar man sig genom La Source helskinnad och med bra utgångshastighet så finns chansen att göra en omkörning redan in i Eua Rouge, vi har sett ett antal fina sådana genom åren.
 
Genom Eau Rouge-Radillon gäller det att ligga så nära den framförvarande man vågar utan att tappa alltför mycket downforce, man kör med lite vinge på Spa, i slutet av Kemmel rakan och in i Les Combes kommer nästa möjligheten för ett övertagande, och det finns även ett flertal andra banavsnitt där man kan bromsa sig förbi i en välbalanserad bil.
 
Det är just aerobalansen-totalbalansen som är grejen på Spa eftersom man kör med så lite vinge, den greppiga asfalten hjälper till, men samtidigt är det höga belastningar på däcken på Spa, så set up arbetet blir en rätt så knepig historia där förarens feed back spelar en avgörande roll för att hitta rätt.
 
På Spa brukar man även testa diverse aerobitar till Monza, där man kör med ännu mindre vinge, på båda banor gäller det att hitta rätt balans mellan down force och drag, en inte alltför enkel uppgift om man inte sitter i en välbalanserad toppbil.
 
Årets race lär i första hand bli en kamp mellan Mercedes och Ferrari, RBR har fin aero-chassi, men Honda PU saknar fortfarande ett antal hk, och hos både Mercedes och Ferrari har bränsleleverantören trollat fram 15-20 nya hästar ur soppan precis lagom till racekalanderns  två snabbaste banor, så det ska mycket till om Verstappen ska kunna vara med i kampen om en podiumplats.
 
Kampen om titeln best of the rest blir intressant att följa, Kimi trivs på Spa och har Ferraris kraftpaket i sin Alfa, att utmana en av RBRs bilar med Albon bakom ratten borde vara helt möjligt, dock får Kimi se upp med McLaren duon Sainz-Norris, det är bra snurr hos Macken för nuvarande.
 
 
 
 
Mercedes har valt den lite hårdare linjen sin vana trogen, något som kan visa sig vara den vinnande formeln på Spa även i år, väderprognoser siar om temperaturer mellan 20-26 grader under racehelgen, soligt under fredag-lördag men med en liten risk för regnskurar under söndagen, en typisk Spa helg med andra ord.
 
La Source har varit ett knepigt ställe för några genom åren...
 
...och då inte minst för Alonso...
 
...som konstigt nog aldrig lyckades vinna ett race på Spa, jag hoppas att vi slipper se liknande carambolage i år, men det finns alltid de som vill mer än de kan så risken för en kolfiber slakt finns även i år.
 
Kimis "leave me alone i know what i´m doing" har fungerat bra i år, synd att de inte lämnade honom ifred hos Ferrari, det borde alltid vara förarens uppgift att besluta när man vill komma in och byta däck, mappa om PU osv, bort med all radiotrafik och telemetri skit så får vi se hur duktiga vissa förare egentligen är när ingen håller dem i handen hela tiden från depån.
 
Det om F1 och Spa, MotoGP cirkusen har varit i Finland och Kymiring för att testa den nya banan, en svår bana att lära sig enligt förarna. Blinda ingångar, feldoserade kurvor, det går uppför och nerför med en höjdskillnad på 19 meter, en modern bana som har ett snabb parti, ett teknisk parti, och ett fysisk parti, på den långa rakan når  MotoGP hojarna 340-350 km/h.
Kymiring har ett 5 års avtal med MotoGP och lär även locka till sig ett antal olika klasser inom bilracingen, den har den högsta internationella klassificeringen och är därmed även kvalificerad som en F1 bana, det vore inte helt fel med Finlands F1 GP redan till 2021.
 
Inte en dag för tidigt att det äntligen byggdes en bana värt namnet i Norden, Kymiringens positiva påverkan för racingens bästa i hela Norden kommer att märkas högst väsentligt på många olika sätt inom de närmaste åren, äntligen har racingen fått ett riktigt hem på de nordliga breddgraderna.
 
Dagens grid girls är många, långa och sugna på racing efter det långa sommaruppehållet, mer racing åt folket!
 
Amen,..må alla "the dynamic gibberish generator" relaterade F1 hobbyjournalister och "experter" ruttna i helvetet.  
 
PS. Mika Salo F4 Kymiring. www.youtube.com/watch?v=SqZ5QOD0oRE  DS.  
 
              
 
 
           
 
         
 
         
 
 
      

Kommentarer :

#1: Janne

Tack för uppdateringen o fina bilder.
Hoppas även Alfa får tllgång till nya soppan.
Ha de bra Brandon.

Svar: Tack själv för din kommentar, huruvida Alfa kör med samma soppa vet bara de själv. Simma lugnt Janne.
Brandon Lee

skriven
#2: Flying finns

Jag läste någonstans att förarna tyckte att banan behövde byggas om med mer raksträckor för att den va för långsam...

Ps Valtteri är klar hos Mercedes för sitt optionsår enligt Turun sanomat ds.

Svar: Mika Kallio hade lite åsikter om det, men förare gnäller alltid om banan inte passar deras körstil. Mika Salo körde en F4 där, han gillade banan skarpt pga dess höjdskillnader, man sitter lågt i en formelbil så man ser inte över krönet= svårt att hitta rätt spår, han tror att även toppförarna kommer att ha problem att hitta rätt på Kymiring,.och precis så ska en bana vara, en utmaning. Valtteri har varit klar sedan länge, jag skrev om det bra länge sedan, allt snack från Wolffs sida var bara att höja Ocons marknadsvärde, det är så det hela funkar.
Brandon Lee

skriven
#3: Classe P

Kul att det rullar igång igen och kul med nya uppdateringar av bloggen. Spa är en av mina favoritbanor, hoppas på bra race!

Svar: Spa brukar vara lika med bra race, det blir nog så även i år. Ha det Classe.
Brandon Lee

skriven
#4: Anonym

Blir det MotoGP i Finland redan år 2020 ?

Svar: Yes, festen kör igång 2020.
Brandon Lee

skriven
#5: Patrik Jansson

Intressant läsning som vanligt Brandon. Som Finländare är man ju glad att det byggs en fin internationell bana i vårat land :)! skall bli kul att se MotoGP där nästa år! Kul att Bottas får förlängt men frågan är kommer han att rå på Hamilton eller ens tillåtas att göra det i år blir det kanske tufft att göra det men tänker på nästa år? Nästa år blir nog väldigt avgörande för Bottas kan det om vara ett vinna eller försvinna år för honom?

Svar: Ja, kanon med en bra bana och MotoGP. Det är upp till stall ledningen om Bottas får fajtas om titeln, han fick mycket skit ifjol men sanningen om hans "svikande form" var att Mercedes helt och hållet valde att satsa på Hamilton efter halva säsongen,.och det enligt Wolff själv, det är inte lätt att prestera om man blir övergiven av teamet. Bottas är bra nog att ta titeln om teamet stödjer honom i det, ingen vinner titeln utan teamets stöd, inte ens Hamilton.
Brandon Lee

skriven
#6: Björne

Hör och läser rykten om att Kimi har dragit på sig en benskada (vad har han nu hittat på?) och det verkar lite osäkert om han kan köra hela helgen och därför har man kallat in Marcus som eventuell ersättare. Har du någon vetskap om vad som hänt Brandon?, du brukar ju vara bra uppdaterad på saker och ting.
Ha det gott
/Björne

Svar: Det är bara en mindre muskelskada, Kimi har ju rätt så livlig hobbyverksamhet där det tex ingår att rasta en crosshoj.
Brandon Lee

skriven
#7: Björne

Ja att han har livlig hobby har vi ju förstått, och vi som läst boken vet väl lite till kanske. Sen har han ju rätt fria tyglar från Alfa har jag ju förstått. Men då så Brandon, då lär det väl inte hindra "Iceman" den här helgen :-)
Ha det
/Björne

Svar: Kimi tog sig upp på podium i Singapore i sin Lotus trots det att ett revben satt löst, han opererades ju för det senare, pallar man för den smärtan så pallar man att köra med en muskelskada. Ha det Björne.
Brandon Lee

skriven
#8: Flying finns

BL har hulken fått sparken från Renault?

Svar: Hans kontrakt går ut i år, HAAS nästa.
Brandon Lee

skriven
#9: tombau haupda

lämnade skrattande blommans sida nyss,där det bannas Kimi å det grövsta..han borde bli ersatt av Ericsson..bla bla bla krökar runt och skadar sig..stjälper ericssons karriär..bla bla bla..surheten över att Bottas blev kvar,slog genast över i ett ordentligt hatande av Kimi..

Svar: Man kan beskriva deras svammel med ett ord= avundsjuka.
Brandon Lee

skriven
#10: tombau haupda

Svarten T2000 • för 3 timmar sedan
Tack! Det bevisar att mackan är snabbare än Gio. Låt karln köra!
mera svammel..;-)

skriven
#11: jan Jonsson

Nog är ME bra mycket snabbare än GIO !! Han hade lätt tagit mycket fler poäng om han kört, än GIOs futtiga...

skriven
#12: tombau haupda

18 poäng på 97 starter är väl inget att yvas över...

skriven
#13: Anonym

ANONYMUS
Läste en artikel av Fredrik Af Petersens. Där sa Kimi att han såg fotskadan snarare som en fördel än en nackdel. "Det är ju med den foten man bromsar".

skriven
#14: tombau haupda

Erik N Theodor Bertilsson • för en timme sedan
Även om Ham startar sist lär han komma före Bot i mål
mera av idioterna på blommans sida

skriven
#15: tombau haupda

Clay Regazzoni Theodor Bertilsson • för 3 timmar sedan • edited
Ju mer man ser LEC och förstår hur jäkla duktig han är inser man att MEs förra säsong inte var så dålig! VET är enligt mig är inte så mycket bättre än ME, skillnaden är att han inte har kört i en sämre bil...
ännu en svensk komiker..

skriven
#16: tombau haupda

mera från blommans skräpsida
Nicola Larini Clay Regazzoni • för en timme sedan
Tragiskt med Matti...
Men knivslagsmål och Kosken är för finnarna vad Skogaholmslimpa och Kalles Kaviar är för oss svenskar...😂

skriven
#17: Anonym

Brandonli vem är du? Du syns inte ens i media men skriver F1 blogg men varje gång du skriver så är det från engelska media och svenska media, du klipper bara historian när det gäller F1. Du som är kunig och kört Iron Man kan du svara på vad det är för hemlighet som finns inom motor GP? Dina kort/bilder stämmer inte, enligt min åsikt.

Svar: Vore en bra ide om du övade lite rättstavning innan du lämnar en kommentar, och berätta gärna hur man kör Iron Man, du som är så "kunig" inom motor GP,.ha, ha,gå och göm dig någonstans jävla byfåne. mvh Brandonli.
Brandon Lee

skriven

Kommentera inlägget här :