THE BULL RUN

 
 
 
Red Bull Racing har presenterad 2022 RB 18 som har mycket lite eller ingenting gemensamt med 2022 RB 18, en attrapp med andra ord, FIAs konceptbil i RBR kläder. Något annat var väl inte att vänta på, ingen kommer visa sina kort innan det är dags för årets första race. Rent allmänt kan man anta, att årets bilar kommer vara snabbare genom snabba/medelsnabba kurvor än fjolårets tack vare ground effect konceptet och lågprofil däck, och långsammare genom långsamma kurvor av samma anledning. En ground effect bil med lågprofil däck flexar inte på samma sätt som en icke ground effect bil, den är mycket styvare och saknar därmed förmågan att korrigera greppförlust ur aerodynamisk synvinkel vid lastförskjutning genom långsamma kurvor, men är som sagt var snabbare genom snabba/medelsnabba kurvor av samma anledning. Det blir intressant att se om någon vågar chansa med en pull rod framvagn i år, pull rod fungerar med låg nos som ger chansen att hitta rätt med geometrin och nå en låg tyngdpunkt, med hög nos fungerar inte konceptet. På PU sidan kommer vinnaren vara den som tappar minst effekt med årets bränsle, alla kommer att tappa några hästkrafter, och alla kommer försöka att kompensera för förlusten, något som kan leda till kostsamma PU haverier. Men mer om årets bilar och motorer vid ett senare tillfälle, idag ville jag bara visa en bil som inte är årets RB 18.
 
 
Dagens grid girl är årets grid girl, inte en attrapp, vackert så.
 
Amen,..må RB 18 som inte är RB 18 vara med er.    
 
    
 
      
 
     

Kommentarer :

#1: Patrik

Kul att säsongen närmar sig! Vilken/vilka förare tror du kommer gynnas/missgynnas av ground effekt-konceptet givet deras körstil?

Svar: Tja, en ground effect bil i grundinställningar är i princip neutralstyrt eftersom det mesta av downforce skapas under bilen med Venturi tunnlar, så det är set up arbetet som avgör. En del gillar understyrt, andra överstyrt, årets bil kräver mer av förarna ur carcontrol aspekt,mer rumpkänsla, så de som behärskar överstyrt,de som klarar av att "hämta hem" bilen när den släpper bör gynnas av årets koncept.
Brandon Lee

skriven

Kommentera inlägget här :