SHAKERS AND MOVERS

 
 
 
 
Barcelona nästa, "världens bästa testbana", som sällan eller aldrig bjuder på racing värt namnet eftersom det är så svårt att bromsa sig förbi. Bästa chansen finns i slutet av start-målrakan om man har nog med traction ut ur New Holland, problemet är att man tappar grepp fram när man ligger för nära genom New Holland, och bilen vill inte bilen styra in, något som i sin tur leder till att man inte ligger tillräckligt nära den framförvarande på rakan för att ha nytta av DRS.
 
På Circuit De Catalunya kör man med mycket downforce, och belastningen av däcken är hög liksom greppnivån från asfalten. En välbalanserad bil som klarar av både långsamma och medelsnabba kurvor utan att rolla eller tappa greppet när man kör över kerbsen är ett måste i Barcelona, att hitta inställningar som gör jobbet är inte helt lätt.
 
 Circuit De Catalunya används ju som testbana, så samtliga stall har mycket data från banan, men den har samlats in under helt andra bantemperaturer som kommer att gälla under racehelgen, sol och temperaturer kring 29-30 grader, och en bantemperatur som närmar sig 50 grader är det som väntar på F1 cirkusen.
 
RBR tog en seger på Silverstone efter en bjudning från Pirelli och Mercedes, den sistnämnda lär inte göra om sitt misstag på CDC, utan kommer att köra med en mer raceanpassad set up än de har gjort under de inledande racen. Jag har haft lite svårt att begripa varför Mercedes har envisats med att köra med så extrema inställningar, man behöver inte ligga en sekund före alla andra under kvalet, det räcker med 2-3 tiondelar och en satsning på en mer raceanpassad set up för bättre däckhantering under racet. Merca skänkte bort segern på Silverstone genom att inte ta hänsyn till Pirellis satsning på mjukare gummiblandningar och högre däcktryck när de bestämde sig vilka inställningar man skulle använda under kval och race, lite mer ödmjukhet och lite mindre arrogans gentemot konkurrenter skulle inte skada, ingen är oslagbar, det visade RBR med eftertryck när Mr Wolff vägrade lämna sin lilla bubbla av självgodhet.
 
Bottas  hade inga vackra ord att säga om hur stallet skötte det strategiska för hans del på Silverstone, med mer aktuell info under racet och med bättre depåstrategi skulle han enligt sig själv kunnat hålla Lewis bakom sig, och kanske även har haft chansen att kriga om segern. Jag håller med Bottas även om Wolff tyckte att allt gick rätt till, Wolffs syn på vad som är rätt angående depåstrategi är rätt så enögt och färgad av Hamiltons önskemål, Bottas kommer nog ordentligt laddad och revanschsugen till Barcelona, no more Mr Nice Guy.
 
 
 
Enligt bilden här ovan är det C1, C2 och C3 som gäller för kommande racehelgen, men man vet aldrig vad Pirelli kan hitta på så det återstår att se vilka däck som dyker upp på CDC. Jag kommer att vara skapligt upptagen under den kommande helgen, så jag vet inte om jag får tid över att blogga om Spaniens GP, men jag ska göra mitt bästa att hinna med några rader, vi får väl vänta och se hur det blir med det.
 
Dagens grid girls skulle mer än gärna vilja vara på plats när Spaniens GP går av stapeln, men får nöja sig med att stanna hemma istället, inte så mycket på grund av Covid 19 , utan mer på grund av en viss dam hos Liberty Media,.tusen tack.
 
Amen,..må Barcelona för en gångs skull komma med något som liknar bra racing under den kommande helgen.     
 
        
 
      
 
    
 
     

Kommentarer :

#1: Anonym

ANONYMUS
Nog har vi blivit lite bortskämda med två riktigt händelserika F1-race på rad. Hur ofta händer det? Men nu är det väl dags att komma ner på jorden igen och anpassa sig till den normala F1-standarden. För övrigt undrar jag om inte Mackan är ganska nöjd med hur det utvecklade sig för hans del vad hans styrning i AF anbelangar. Med tanke på att det såg ut som att de äntligen skulle kunna vara med och hävda sig i mittskiktet så måste det känts ganska bittert att degraderas på det sättet. I stället verkar det ju som de lyckats koppla ett säkert grepp om sistaplatsen av stallen.

skriven
#2: JB

Lyssnade på Viaplay F1 podden. Återigen totalt meningslöst. Stenborg närmast stendum tom Blomman framstår som ett proffs. Bottas tumme ned och Hamilton förträfflig i vanlig ordning. Bedömningen utgår i bästa fall om någon avancerar en plats från kvalplats förutom att såga Bottas, inte ett skit om vad som händer eller ens ett försök till lite bakomliggande.

Tack för en bra blogg.

skriven
#3: Sand

Suverän blogg brandon!

Jag skulle gärna se att kimi och Vettel bytte bil. Tror att ferrarin skulle passa kimi bra och han är mer stabil än Vettel... vad tror ni andra?

skriven
#4: Patric

Har precis testat F1TV.
Halleluja, jisses så bra F1 kan vara med kompetenta och engagerade kommentatorer! Viasats/Viaplays sändningar med Blomman o Co är själsdödande och infantilt helt utan kompetens eller engagemang medan F1TV är som på den ”gamla goda tiden” fast så mycket bättre! Ni som inte testat gör det NU och ni kommer garanterat att få en nytändning för F1! Jag fattar inte hur det är möjligt att Viasat betalar för så värdelösa, inkompetenta, självgoda, dryga etc etc kommentatorer. En fet spark i röven skulle dom ha. Från mig får dom inte en spänn till.

skriven
#5: Patric

Och stort tack Brandon, din blogg är ett underbart vattenhål för info och filosofiska tankar kring F1!
Keep up the good work!

skriven
#6: tombau

Att höra Blomman kommentera F1 med sina sk experter är som att höra Tomas Quick kommentera konståkning,sämre mer ensidiga kommentatorer är svårt att tänka sig,vissa länders racerförare är upphöjda till skyarna,medans andra länders förare är nersparkade till undersidan av Uranus..mackan är wunderbar,trots att han inte vunnit någonting vettigt,eller ens varit på pallen i något av rang,Hamilton är överlägsen,alltid..oavsett vad han gör..stackars oss tittare som är nödgade till att kika på F1 på viaplay..gud vare med oss om en snabb utveckling av avvecklingen av blommans järngrepp om just nämnda kanal..

skriven
#7: tombau

Må Blomman återuppstå som parkeringsvakt på baksidan av månen,i sitt nästa liv,så han gör någon nytta..

skriven
#8: Anonym

ANONYMUS
Kan inte riktigt förstå alla inlägg om hur dålig kunskap om F1 BIomman och company har. Det är ju verkligen inga nyheter. Det har ju ältats i åratal. Rätt uttjatat ämne tycker jag.

skriven
#9: Patric

Ja ja, titta du på viaplays sändningar och njut av deras spetskommentatorer. Verkligen kunniga och insatta personer på helt rätt plats 🙄
F1TV hade bara Nico Rosberg på FP2 men vem bryr sig om honom när Blommans experttankar finns att ta del på Viaplay?! Jag är så glad över möjligheten att kunna ta del av F1 med kompetenta kommentatorer och vill att andra också ska få veta att det finns tillgängligt.
Happy raceweekend!

skriven
#10: Anonym

ANONYMUS
Hej Patrik.Jag har aldrig ansett att de har några "spetskommentarer" och heller aldrig njutit av deras halvtaskiga analyser. Det enda jag sa var att det blir väldigt tjatigt att höra detta år efter år. Man kan väl knappast påstå att detta är dagens stora nyhet? Vet inte var i från du fått idéerna att jag skulle vara förtjust i deras svammel. Tror nog snarare att du inte klarar av att ta lite kritik som inte ens var riktad till dig. Det är många som tjatar om detta och enligt min uppfattning så kan det väl inte finnas något mer ointressant att läsa om.

skriven

Kommentera inlägget här :