BLOWING IN THE WIND

 
 
 
2019 ser ut att bli som jag förutspådde ur racing aspekt, det handlar i första hand mer ut-ur än in-i, det vill säga, med årets aeroregler är det utgången ur kurvan med mycket traction som är avgörande, något som Ferrari tycks ha anammat allra bäst. Deras bil är inte märkvärdig alls in-i kurvor, den understyr en hel del, men ut-ur är den grymt imponerande och kommer ikapp och förbi sina motståndare på rakan en bra bit innan inbromsnings zonen.
 
Nu fungerar ju det ovannämnda riktigt bra i första hand på typiska Tilke banor, på banor där totalbalansen spelar en mer framträdande roll kommer nog Mercedes hålla taktpinnen, tänker på banor som Spa, Suzuka och Silverstone, men givetvis kommer nya uppdateringar ha en viss påverkan på maktbalansen mellan stallen, dock kan man inte förändra bilens grundkaraktär under en pågående säsong, för det skulle man vara tvungen att ta fram ett helt nytt grundkoncept.
 
Leclerc var på väg att ta sin första seger för Ferrari när en cylinder i förbränningsmotorn sa upp kontraktet, och den förväntade förstaplatsen förvandlades till en tredje plats. Dock hade Leclerc även tur i oturen när Renault duon fick parkera sina bilar på samma varv och säkerhetsbilen kom ut, utan det hade nog även Verstappen kommit ikapp och förbi Leclerc, bra race av Charles, det lär inte dröja alltför länge innan han får kliva upp på podium som en vinnare.
 
I och med Leclercs oflyt blev det istället Hamilton som kammade hem segern före teamkompisen Bottas, som hade ett jobbig race i Bahrain.  Valtteri hittade inte riktigt rätt med sin set up, balansen var inte där, något som gjorde bilen känslig för vindpustar, hans bil vandrade både åt det ena och det andra hållet på banan, och Valtteri gjorde enligt sig själv även en hel del förarmisstag, så en andra plats var en bra utdelning för hans del. Hamilton skyndade till att trösta på Leclerc efter målgång, jag köper inte hans spelade medkänsla, Lewis är givmild enbart då när det tjänar på det i form av billiga social media poäng.
 
Verstappen fick nöja sig med en fjärde plats i mål i sin undermotoriserade RBR, Newey har inte riktigt än hittat den optimala balansen i bilen, det kan delvis beror på Honda motorns låga tyngdpunkt, dock brukar det se ut på samma sätt varje år hos RBR, det tar några race för Newey innan han hittar den optimala aerobalansen.
 
 
Vettel i sin tur klantade till det alldeles själv i vanlig ordning, för mycket högerfot , en snurrning och en borttappad framvinge som tvingade  honom in i depån, det är märkligt att en så rutinerad förare som Vettel gör så många enkla rookie misstag, att sluta som femma var bra betalt för Sebastians del.
 
Norris gjorde åter igen en stark insats i sin McLaren, där Vettel kör som en rookie kör Lando som en veteran, kanske borde Agnelli familjen överväga att göra ett förarbyte med McLaren.   Kimi jobbade hårt när han försökte ta sig förbi Norris utan att lyckas med det, det kan hända att man körde bilen för låg och för mjukt satt eftersom den bottnade lite överallt på banan, sånt kostar varvtid och toppfart, men bra jobbat av Kimi igen att fixa några poäng, 10 poäng hittills är 8 poäng mer än stallet hade efter två race ifjol.
 
Trion Gasly, Albon och Perez tog sina första poäng för året, Giovinazzi missade en poängplats med en sekunds marginal. Kvyat och Magnussen hade en dålig dag på jobbet, Stroll hör inte hemma i en F1 bil, och Russel och Kubica testade vidare. Hulkenberg hade en sjätteplats på gång när hans Renault gav upp, Ricciardo parkerade i samma kurva på samma varv, bekymmersamt värre hos Renault, Sainz chans till en bra placering försvann tidigt efter en sammanstötning med Verstappen, och Grosjean, ja, jag vet inte riktigt vad han pysslade med.
 
Det om F1, den så upphaussade Schumi Jr gjorde sin F2 debut i Bahrain, inte mycket att skriva hem om, jag tycker att pojken är mycket väsen om ingenting. En rätt så medelmåttig förare som rider på farsans namn, han fick ju stryk till och med av kinesen Zhou som lämnade Ferraris juniorprogram och flyttade till Renaults dito, ett berömd namn gör inte en till en bra förare.
 
Dagens grid girl är en glad tjej, Bahrain levererade ett oväntad underhållande race, mera sånt!
 
Amen,.må vårens pilskhet vara med er.      
 
 
      
 
      
 
         

Kommentarer :

#1: Marcus

Det blev ett hyfsat underhållande lopp. Det var rätt bra fight om platserna 6-10. Det kanske var så att McLaren var kanske lite bättre ut ur kurvorna så Kimi kunde inte komma förbi. Lando Norris tyckte jag verkade spännande innan säsongen och hittills har han klarat sig väldigt bra.

Svar: Ja, inte det bästa man har sett men skapligt underhållande ändå. Macken hade bättre traction ut ur kurvor, då är det svårt att hinna ikapp. Norris är duktig, kul med nya unga förare med talang,.något som inte kan säga om alla unga förare i F1. Ha det Marcus.
Brandon Lee

skriven
#2: Calle

Tack för en bra blogg längesedan jag skrev nu.
Tycker Norris gjorde det bättre än Leclercen om jag ska vara helt ärlig, inget illa menat, Vettel är nog bra nervös nu , Charles är bra men det är lite skillnad på material mellan Ferrari och Maccan.

Fanns kanske en anledning att Ferrarin var så snabb nu, med bränd kolv som resultat, dom har väl haft panik i Maranello under veckan och vridit upp spjällen rejält

Svar: Jag har alltid gillat Norris som förare, han är nog så bra som Leclerc, ifjol blev Leclerc enormt hajpad för sin körning hos Sauber, nu när Kimi gör liknande resultat i samma bil nämns det knappt,.rätt så fånigt kan man tycka. Ferrari satsar hårt för att slå Mercedes, men jag tror inte att de kommer klara av det, Ferrari gänget är mästare på att klanta till det även då när de har den snabbaste bilen. Ha det Calle.
Brandon Lee

skriven
#3: Kalle

Helt enig med dig om Hamiltons lismande. Tvivlar att han hade låtit likadant 3-4 race in i säsongen och han haft stolpe ut.

I övrigt kan man väl konstatera att detta ser ut att vara ett av dom bästa åren på länge när det gäller rookies, även om det förstås är alldeles för tidigt för att rista nåt i sten. Lando Norris har ju haft en riktigt stark inledning på säsongen, och Albon har väl inte direkt gjort bort sig heller. Russell är svårbedömd med tanke på williamsbilen och en handikappad Kubica men han har heller inte gjort bort sig. Giovinazzi är väl tveksamt om han gjort en godkänd insats, men å andra sidan har han Kimi som måttstock vilket får ses som en otroligt svår stallkamrat att slå. Tycker man ser vilken enorm rutin han besitter i racet i helgen också, går inte in i några onödiga fighter utan håller sig kylig för att inte låsa upp däcken etc.

Imponerande insats också av Leclerc får man väl tillstå att säga, starkt jobbat att ta sig upp i ledning igen efter missen i starten. Kylig men aggresiv körning. Nu hade han ju hjälp av sin bil förstås som i mitt tycke såg klart snabbast ut i racet, men det är otroligt lätt att göra nåt överilat i ett sånt läge.

Svar: Hamilton är en slug jäkel, men alla köper inte hans lismande, däribland jag. Norris är riktigt duktig, Albon så där, Russel hade alltid den bästa bilen i matarserier, han är bra men inte lika bra som Norris. Giovinazzi kanske får upp farten efter några race, han kan vara riktigt snabb ibland men är samtidigt rätt så ojämn,.att slå Kimi är inte det lättaste när Iceman har fria händer att köra som han vill.

Leclerc är riktigt bra, men inte ens han vann någon titel i F3 när han inte hade den bästa bilen,.en förare är sällan bättre än vad materialet tillåter. Mycket hype kring honom nu, men det är en viss skillnad i att vinna några enstaka race jämfört med att hålla sig framme i varje race i kampen om titeln, det är först då det märks om man har "det" i sig.
Brandon Lee

skriven
#4: Janne

Roligt att mittfältet är så jämnt. Enligt finsk media hade Kimi sagt att när han kom nära Norris tappade han fäste, han hade mer fart, men det gick inte att passera han.
Jag tycker att Leclerc gjorde det bra, med all press på sig levererade han. Riktigt bra. Mclaren verkar ha fått till ett bra chassie. Kina nästa.

Svar: Man tappar mycket downforce när man ligger nära, Kimi hade inte tillräckligt bra utgång ut kurvor för att kunna passera innan inbromsningszonen. Leclerc körde bra, och hade den bästa bilen för dagen, mycket snabbare än Mercan på första sektorn. Macken är inte illa, det återstår att se hur mycket utvecklingspotential det finns i bilen på lite längre sikt.
Brandon Lee

skriven
#5: ilkkaluukas.blogg.se

Bottas ska ha haft en plastpåse som settat i sin framvinge.kan förklara han dåliga tempo i racet.tror sainz skulle blivit 4 eller 5 med den farten han hade. Synd att verstappen är så brutal i sin körning

Svar: Ja, det hängde en i framvingen, inte bra för bilens aerobalans.
Brandon Lee

skriven
#6: Jonsson

Är det någon på denna sida som vet hur man fulstreamar Indycar ? Sniktittar på F1 genom totalsportek som steramar Sky, men har inte lyckats hitta någon som lägger ut Indycar..

Svar: Det finns ont om Indycar fulstream, jag har inte sett någon.
Brandon Lee

skriven
#7: tom

lite snyggt skvaller från blommans blogg ;-)
Jämbördig med Vettel låter inte så bra idag, när Vettel klantat sig alltför ofta. Tror faktiskt att i dessa toppnivåer skulle Marcus klara av pressen bättre än Vettel. Kyla är en av hans styrkor."

Svar: Ok,.men varför kör han inte en Ferrari i F1 i så fall?
Brandon Lee

skriven
#8: Tomi

Tror ni inte att Ferrari bara mappade bort mgu:n på hans bil som en näsbränna, Leclerc struntade ju faktiskt i teamordern som sa att han inte fick ta pole......?
Ni vet ju vad som händer om man ger teamet Ferrari fingret....
Skönt att se Leclerc iaf försöker att strunta i Ferraris teamspelande, något som Kimi faktiskt alltid vek sig för, tror dock att Ferrari tar ner Leclerc på jorden nu....den som lever får se.......Bottas verkar inte ha varit i bubblan föregående helg, undrar jag om han verkligen har farten....den som lever får se.....ha det gott!

Svar: Hur man agerar beror på vad som står i ens kontrakt, Leclerc är Ferraris guldkalv, han fick t.o.m överta de bästa ingenjörerna i stallet,.och du, Bottas struntade Mercedes order om att inte försöka köra ikapp och förbi Leclerc i Bahrain, och blev tvåa. Apropå bubblan och Bottas, han har farten, i Bahrain funkade inte set up på rätt sätt på en bana som sliter bakdäck, vi får se hur det blir i Kina på en bana som sliter framdäck istället. Ha det Tomi.
Brandon Lee

skriven
#9: Genc

Tycker att Vettel är ett jävla klant arsle, fattar inte varför att ens har fans med tanke på hur han kör bara snurrar runt och går i depån 5 miljoner gånger och slutar jämt som 2:a i VM tror att Bottas tar det hela

skriven

Kommentera inlägget här :