OLÉ

 
1       Hamilton
2       Vettel
3       Ricciardo
4       Perez
5       Ocon
6       Hulkenberg
7       Sainz
8       Wehrlein
9       Kvyat
10     Grosjean
11     Ericsson
12     Alonso
13     Massa
14     Magnussen
15     Palmer
16     Stroll
         Bottas, Vandoorne, Verstappen och Räikkönen bröt av olika anledningar.
 
Det var Mercedes som tog hem strategi spelet i Barcelona, och därmed även segern åt Hamilton, som  tjänade värdefulla sekunder när Bottas höll Vettel bakom sig med utslitna däck under några varv.  På sina håll har fansen reagerat på Bottas defensiva körning som dock var helt enligt regelboken för dagen, "Verstappen regeln" togs ju bort av FIA, så nu är det fritt fram att flytta på sig under inbromsningen för att försvara sin position.   Bottas inblandning i sammanstötningen mellan Räikkönen och Verstappen var en typisk race incident, visst körde han tufft, men att göra det ligger i alla racing förarnas DNA, att han sedan senare tvingades bryta själv när turbon gav upp kom inte som någon överraskning, motorn i hans bil hade många mil under bältet.
 
Jag ser det enbart som något positivt när FIAs representanter väljer att heller fria än fälla i fråga om racing incidenter, farlig körning är en helt annan sak som bör straffas på ett lämpligt sätt, oavsiktliga sammanstötningar i stridens hetta ska man låta passera utan straffpåföljder.
 
När Kimi, Max och Bottas försvann, så öppnade det upp för stallen från mittfältet att plocka några värdefulla poäng. Perez och Ocon slutade som fyra och femma före Hulkenberg, Sainz blev sjua före Wehrlein, som förlorade en placering på grund av sitt fem sekunders straff för missen vid depåinfarten, Kvyat och Grosjean tog de sista poängplatserna före Ericsson, som hade farten men inte turen med sig i Barcelona, den virtuella säkerhets bilen gynnade vissa förare och missgynnade några andra.
 
Givetvis kan man spekulera både om det ena och det andra i efterhand, använda ordet om om och om igen, men om inte om skulle existera så skulle grisarna kunna flyga, i F1 är man aldrig bättre än sitt senaste resultat, även om stallcheferna lägger märke till när en förare rent körmässigt gör bra ifrån sig.
Både Hamilton och Vettel briljerade med racing på högsta nivå, Ocon fortsätter att imponera med sina mogna insatser på banan som den rookie han är, Wehrlein gjorde det mesta helt rätt och hade även turen med sig under VSC perioden osv.
 
Några som inte imponerar alls är Stroll, Vandoorne, Palmer och Kvyat. De två förstnämnda är visserligen rookies för året, men även med hänsyn tagen till det bör man prestera bättre än de har gjort hittils om man vill bli kvar i F1, Stroll kan klara sig med stöd av pappans pengar, Vandoorne bör hålla i minnet hur det gick för Perez och Magnussen hos McLaren, när stall ledningen inte tyckte att de levererade efter förväntningar.  Palmer borde aldrig fått chansen att köra i F1, Kvyat finns kvar i F1 enbart på grund av marknads orienterade skäl, det finns större talanger i matarserier än de fyra ovannämnda som borde få chansen att visa vad de kan i F1.
 
Nu är ju Barcelona en rätt så speciell bana, så man bör inte dra några förhastade slutsatser av gårdagens race angående styrkeförhållanden mellan stallen, några hade missat grovt med set up arbetet, några hade tur, några missflyt, för några fungerade däcken bra, för några andra inte alls osv.
Barcelona är mer en bil-motor bana än en förare bana, jag personligen ser framemot när F1 cirkusen landar på riktiga förare banor som tex Spa, Silverstone och Suzuka som skiljer män från pojkar.
 
Apropå pojkar,en stor liten Kimi fan från Frankrike blev helt otrörstlig, när hans idol försvann ut ur racet redan under första varvet, Thomas Danel kunde inte hålla tårarna borta när Iceman tvingades bryta racet.
 
De ansvarige för F1 cirkusen gjorde det enda rätta och gav Thomas chansen att träffa sin idol, han fick en ny Ferrari keps av Kimi och blev en glad pojke igen, bra uppfattat av de ansvarige, det är precis så här man ska ta hand om framtidens F1 fans om man vill att sporten ska överleva.
 
Det var allt för idag, dessvärre har jag varit så upptagen av diverse saker att jag har inte hunnit med att svara på era kommentarer, men jag ska göra mitt bästa för att rätta till det inom kort, ni vet ju hur mycket jag uppskattar att ni lämnar kommentarer, så fortsätt gärna med det.
 
Dagens grid girl kanske dyker upp i Monaco om två veckor, min gode vän Röda Baronen vill att även jag gör det i mån om tid och lust, det sistnämnda finns ju alltid där när det gäller racing, men med tid är det lite sämre ställt just nu, dock ska man aldrig säga aldrig.
 
Amen,..må tidens tand vara med er.      
 
     
 
    
 

Kommentarer :

#1: Marcus

Fint gjort av F1 att ordna så att den till a killen fick träffa sin idol. Själv blev jag nästan lika ledsen och stängde av inspelningen efter att Kimi var borta :( ;) Är inget stort fan av Barcelona banan så det gjorde inte så mycket fast den är å andra sidan långt bättre än Sotji.

Det räckte gott och väl att läsa din blogg istället.

Svar: Ja, det var fint gjord, Kimi gillar kids så det var rätt man på rätt plats. Barcelona är en rätt så trist bana men bättre än Sotji som du skriver. Ha det Marcus.
Brandon Lee

skriven
#2: Tomi

Bra racing faktiskt, kul när det är lite mer på gränsen och hyfsat jämnt mellan de fyra första. Vet inte men tycker att Verstappen inte läser första kurvan speciellt bra, han klämmer in sig i sista sekunden så att det blir tre bilar i bredd, trots att han kommer bakifrån och ser vilken fart kimi och bottas har och borde rimligen kunnat räkna ut att i den farten kommer g krafterna att trycka ut bilarna åt vänster så att det förmodligen inte finns plats för tre bilar i bredd. Eller så borde bottas ha sett att han inte kan ha en rak linje genom kurvan med tre bilar i bredd, beroende på hur man ser det....
Kul och se att Mercedes hade en smart taktik, något som Ferrari saknat många gånger, ifs är det svårt att jämföra när Ferrari bara hade en bil kvar i racet.
Brandon-har du nån förklaring till Williams otroligt dåliga pace?Kul att du bloggar trots tidsbrist!

Svar: Verstappen har en sämre bil i år än han hade ifjol, då är det svårt att glänsa,..what a difference a year makes är hans melodi i år. Williams hade varken grepp eller traction ut ur sista kurvan, då blir man ett lätt byte på rakan.
Brandon Lee

skriven
#3: Anonym

Kvyat gjorde väl helt ok ifrån sig igår??

Svar: Inte om man jämför honom med Sainz, Kvyat hör inte hemma i F1.
Brandon Lee

skriven
#4: BomanP

se bara en flicka även jag gillar denna gång :)

på tal om ordet om om och om igen
någon sa en gång att om min faster hade kuk vore hon min farbror

Svar: Bättre sent än aldrig;-) Apropå faster och farbror, om din farbror inte hade kuk så skulle han vara din faster.
Brandon Lee

skriven
#5: Magnus Blomqvist

Gaaaaaaah! Äntligen är man på plats för att följa Icemans framfart live. Också bryter han i första kurvan. Som du skriver var det en race incident men jag undrar ändå lite varför mongot från Holland skulle in och köra tre i bredd i första kurvan? Visserligen är det ju svårt att passera men både Svettel och han killen från instagram visade ju att det går. Håller med dig i allt du skriver annars och fällde en tår blödig som jag är när bilderna på Kimi och Thomas rullade på storbildstvn. Möjligen måste jag ändå även ge en känga till Williams som blir omkörda på en raka av en Honda. Som i sin tur blir omkörd på samma raka av en Sauber? Kul dock för Marcus att få köra om för en gångs skull. Tyvärr hade vi inga grid girls på Sektion K så jag får se fram emot mer bilder här istället. Med vänliga hälsningar från en inte längre F1 oskuld.

Svar: Det var lite onödigt kort race för Kimi, sånt händer ibland. När man ligger tre i bredd så vill alla tre komma först till nästa kurva, sånt brukar sluta med tårar. Thomas och Kimi var bra PR för F1, de ville visa att allt inte enbart handlar om pengar utan att även fansen betyder en hel del. Apropå Williams, om man får en dålig utgång ur sista kurvan så är man dead meat på rakan, Williams bilar hade ingen traction eller grepp ut ur sista kurvan. Ha det gött Magnus.
Brandon Lee

skriven
#6: F1

Vilken kvinna!!

Svar: I alla högsta grad.
Brandon Lee

skriven
#7: Classe P

Har gjort mitt bästa för att hänga med i F1-cirkusen, men befinner mig utomlands, så missade racet än en gång. Kul att höra att det var fight om vinsten. Instämmer att man längtar till Spa och Suzuka. Monaco? Naaa...

Snygg gridgirl!

Svar: Monaco är skräp, ett race utan riktig racing i rikemans sandlåda.
Brandon Lee

skriven
#8: zenkert

Finns en del intressanta saker i detta race
bortsett från Stjärnan och den stegrande Hästen.
Hoppas striden håller hela säsongen.

:-) - Honda håller hela vägen med ALO till flaggan.
:-) - Sauber och Wehrlein plockar poäng.
:-) - The Pink Panther 4:a och 5:a.
:-) - Räddningen av den lilla Kimi-fanet. Solsken :-)

WTF - hände med Williams?
WTF - gör Lance Stroll i F1 - back to Go-Karts - tycker jag.
WTF - gör Joylon Palmer i F1?

Äntligen, Brandon.
En Grid Girl som jag INTE gillar.
Hon ser ut som en uppblåsbar Barbara.
Usch och Fy ;-)

Ciao

Svar: Smaken är delad som baken.
Brandon Lee

skriven
#9: Anders

Någon fler än jag som tycker det dags att avskaffa DRS? Det hade blivit en mycket bättre fight om segern utan.

Svar: Precis så är det, förarna ska själv skaffa sig omkörnings möjligheter med sin körskicklighet.
Brandon Lee

skriven
#10: zenkert

Jag röstar för att avskaffa DRS!

Ciao

Svar: Jag med.
Brandon Lee

skriven
#11: zenkert

DRS eller inte, tack Anders, för triggern till en ny Quiz.

In och svar vetja :-)

https://zenkertaahl.blogspot.se/2017/05/skrota-drs.html

Ciao

skriven
#12: Joson

Håller med om att det var en race incident i första kurvan. Ändå roligt att se att Rai håller ned foten på gasen och inte ser till att gå oskadd genom att undvika sammanstötningar. Bot var efter in i första kurvan. I den bästa av världar kunde han bromsat tidigare när han såg att den röda bilen var först in. Han riskerade själv att bryta loppet där. Sedan har Rai max otur när Ver chansar på utsidan och han knäcker framhjulsupphängningen mot Ver. Nu vet de andra att dom inte kan räkna med att dom har förkörsrätt när Rai är där.

Sedan tycker jag att Ferrari fegade när dom inte tog in Vet när 20-15 varv återstod för att lägga på nya soft. Jag vet inte om han hade kunnat ta in ett depåstopp med nya soft men det hade satt press på Ham och då kanske han kört riktigt slut på däcken för att försvara sig. Vet/Ferrari hade inget att förlora eftersom Ric låg långt efter.

Varför inte låta stallen välja fritt bland alla däck varje helg och köra på samma typ av däck hela loppet om det är det snabbaste sättet att genomföra loppet?. Fånigt med tvånget att bara ha vissa däck och måsta köra med två typer av däck varje lopp.

Svar: I år kör man i F1 som småkillar brukar köra i F3, plattan i mattan, det får bära eller brista, underhållande men kan kosta både skjortan och byxorna. Apropå att tillåta välja fritt bland alla gummiblandningar, då skulle avståndet mellan toppstallen och mittfältet öka ännu mer.
Brandon Lee

skriven
#13: Anonym

Nu måste det väl räcka.
5 tusendelar eller 28 cm.från Q2,bakhjulen står mitt på den
målade mållinjen vid starten,tvärbroms när RAI. och VER.brakar ihop mitt framför,VSC exakt i samma ögonblick
som han kommer ut efter däckbyte,hamnar bakom
bromsklossen Stroll.2016-FER.motor mot 2017-MER.motor,
får ligga och lagra energi i flera varv för att få ihop effekt nog
för att kunna ta sig förbi,dags för däckbyte,ut igen,och vem
hamnar man bakom nu?Jo,men visst är det en gammal
bekant,Stroll!!!Bara att ta nya tag.
Men ändå,det kunde ju ha varit värre.

Svar: Ibland har man oflyt, kan drabba vem som helst när som helst.
Brandon Lee

skriven
#14: zenkert

Kan inte låta bli att kommentera
uppblåsbara Barbara igen.

Robban Brobergs roliga låt.
Bara en av alla underbara låtar han skrivit.

Så tillbaka till Barbara.
Dom har en jäkla fallhöjd.
Krock-kuddarna hennes.

Typ Reggae.
The Harder they come, the Harder they Fall.

Ciao

Svar: Skulle du tacka nej om hon frågade om du skulle vilja leka kuddkrig med hennes tvillingar?
Brandon Lee

skriven
#15: Olssonian

Ack vilken besvikelse när Kimi är ute ur leken redan i första kurvan, när sedan Bottas försvann också känns det som om årets duell endast kommer att stå mellan liten grinig tysk och bildkåt britt som min vän brukar säga, trist. Britten kallade det bästa fighten ever, hade det låtit likadant efter en förlust månne??

Sedan får man ju säga grattis till mediegeniet som hämtade in grabben till Kimi och tog lite bilder, största storyn från hela helgen i Barcelona!

Svar: Vissa har tur, andra inte, i alla fall just nu, men det kanske jämnar ut sig lite längre in i årets säsong. Thomas och Kimi var det bästa från Barcelona, bättre PR kan inte F1, det var en kvinna som tog initiativet till det hela.
Brandon Lee

skriven
#16: BomanP

den lille pojken Thomas, har gjort mer gott för F1 under 2 timmar än vad Bernie gjort under 30 år

Svar: Håller med till 100%.
Brandon Lee

skriven
#17: ilkkaluukas.blogg.se

Har stor lust att gå på f1 i Singapore. Brndon har du eller någon varit där?och vart ska man sitta för att uppleva f1 bäst där.

Svar: Japp, flera gånger, och inte bara för att kika på F1. Det spelar ingen större roll var man sitter, det är inte mycket man ser när det är frågan om ett stadslopp, men själva staden är absolut värt att besöka, en skön blandning av öst och väst.
Brandon Lee

skriven
#18: Anonym

Appropå uttrycket "Smaken är som baken, delad", så tycker jag
att det låter trevligare att säga"Smaken är som röven,klöven",
men som sagt,"Smaken är ju som baken,delad".
Roligt att se att benämningen"Krockkuddar"för de
mänskliga airbagsen verkar uppskattas.
För övrigt så har jag följt Formel 1 sedan Ronnie petersons
tid men känner mig som en Gröngöling (inte fågeln)på
detta forumet, så jag gör nog bäst i att utesluta kommentarer angående teknikaliteterna, men det är en grymt
bra blogg och jag följer den med stort intresse.Svar: Du har varit med bra länge, det tekniska kan ibland verka vara lite onödigt svårt att begripa sig på, speciellt nu när de har krånglat till det helt i onödan, men man kan ju alltid fråga någon som vet bättre, jag gör det jämt när jag får tillfälle att göra det.
Brandon Lee

skriven
#19: Fricco

Jag kan inte låta bli ibland... Var inne hos JB och kollade läget...
Och att försvara Kimi är som att sticka in handen i ett jordgetingsbo...anfall från alla håll.
Det VAR MINSANN Kimis fel i starten.
Så med dessa fakta som tycker jag att Mercedes borde sätta in en bromspedal i Bottas bil och en Banskiss i Max bil.
Bottas träffar ju Kimis bakhjul...=efter in i kurvan
Bottas tvingas köra på kerbsen =han insåg att han inte skulle få plats
Kimi skulle styrt ut för att undvika krocka med Bottas=garanterat krock med en Redbull-stinn Max på yttern.
Ja... Och visst att ME hade otur..Men jag börjar tycka att han är för defensiv i starterna...Lite rädd om bilen...Men nu måste han nog snart skapa ut sin teamkollega om det ska bli bra.
Och den stackars ensamma gridgirlen...jo jag skulle inte tacka nej till att vara barnvakt till hennes tvillingar...

skriven

Kommentera inlägget här :