START YOUR ENGINES

 
Spänningen och förhoppningar stiger som en helium ballong inför årets F1 premiär i Australien, blir årets första race en höjdare det slår gnistor om mot himlavalvet, eller går luften ur direkt med ett platt fall som slutresultat.
 
Albert Park är inte på något sätt utslagsgivande på lite längre sikt i frågan om styrkeförhållanden mellan stallen, utan den sanna bilden av bilarnas prestanda kommer utkristalliseras först en bit in i årets säsong.  Albert Park brukar av tradition bjuda på oväntade namn bland poäng tagarna, så troligtvis finns det även i år chansen för förare från mittfältet att slå sig in på en poängplats, om några av bilarna på den övre halvan av startfältet drabbas av tekniska problem.
 
Det har skrivits många spalt millimeter på diverse håll om hur det ena eller det andra stallet mörkade sin verkliga prestanda under testveckorna i Barcelona, och till en viss mån är det givetvis så. Man kan variera bränslemängden, laborera med ballasten ,trixa med motormappning osv, man kan till och med göra som Sebastian och KImi som lyfte av efter sista kurvan innan mållinjen för att maskera bilens verkliga prestanda, men man kan inte dölja sättet hur bilen hanterar lastförskjutningar, hur välbalanserad den är, hur mycket den rollar genom kurvpartier, om den under eller överstyr osv. 
Så, jag upprepar vad jag har sagt tidigare, årets titel race kommer avgöras på PU prestanda mellan toppstallen, och det även om man tar hänsyn till hur olika design filosofier toppstallens bilar bygger på.
 
Så här års är det inte enbart förarna som bröstar upp sig mentalt likt stridstuppar, utan även diverse stallchefer och andra höjdare som gör sitt yttersta, för att psyka sina konkurrenter efter bästa förmåga.
RBR duon M&M gjorde gällande, att varken Räikkönen eller Bottas räcker till för att vara med i titel racet, och hos Mercedes säger Lauda, att man är inte alls intresserade av Vettels tjänster när tyskens Ferrari kontrakt går ut efter årets säsong, samtidigt som Wolff säger rena motsatsen, med andra ord,det sedvanliga psykkriget pågår redan med full styrka.
 
Väder  prognoserna siar om typisk Albert Park väder, dvs, hyggliga temperaturer med halvklart väder där risken för regnskurar som driver in från havet även i år finns med i bilden, så det kan hända att förarna får testa årets regndäck redan i första racet.
 
Så här innan första racet kan det vara på sin plats, att titta på lite närmare hur det ser ut inför den kommande interna kampen, vi börjar med Mercedes.
 
Lewis har i Valtteri en stall kompis som inte bryr sig om att blanda sig i det stallpolitiska, och är inte alls lika lätt att störa med psykologisk krigsföring  som Nico var. Bottas är väl så snabb som Nico var, enligt min personliga åsikt faktiskt till och med snabbare, så Lewis måste prestera på topp för att kunna hålla Valtteri bakom sig som även han har det lilla extra som krävs för att ta en VM titel i rätt bil
 
Årets Ferrari ser ut att passa både Kimi och Sebastian, så det lär bli en jämn kamp mellan Ferrari förarna om vem som är bäst hos stegrande hästen i år, om Ferraris PU levererar i nivå med Mercedes kraftkälla så kan båda två utmana om årets VM titel både på förare och på konstruktörs sidan.
 
Hos RBR ser jag Verstappen som den något snabbare föraren av de två, Ricciardo är i mina ögon en Webber kopia, snabb nog att vinna race ibland, men saknar det lilla extra för att kunna på allvar blanda sig i striden om en VM titel, huruvida Verstappen har den mentala styrkan som krävs återstår att se, det finns inte många förare som pallar för trycket om man sitter i en vinnarbil, och stall ledningen kräver att man levererar titeln på en silverfat.
 
Massa har aldrig varit i nivå med de allra bästa, men bör inte ha några problem att hålla Stroll bakom sig. Lance tog F3 titeln delvis med hjälp av ett omkörnings förbud som gällde för hans team kompisar hos Prema, hos Williams gäller inget sådant oavsett hur mycket pengar Stroll senior pumpar in i stallet, Lance är en medioker förare med köpt karriär som inte kommer att nå några större höjder i F1.
 
Perez kan under vissa förhållanden vara riktigt snabb och är erkänt duktig att ta hand om däcken, men någon toppförare som de stora stallen suktar efter är han inte, jag tror att Ocon har mer talang och kommer på lite sikt att vara den snabbare av de två.
 
Hulkenberg är det eviga löftet som aldrig har lyckats infria de förväntningar som har ställts på honom, dock bör han inte ha några som helst problem att hålla en dussinförare av Palmers kaliber bakom sig, Joylon hamnade i F1 enbart tack vare pappans pengar och kontakter.
 
Sainz har utan tvekan talang, om det räcker att ta honom till RBR eller något annat toppstall är jag tveksam till, för det krävs talang utöver det vanliga som Carlos saknar i mina ögon, Kvyat är en medelmåtta som fick behålla sin TR sits enbart på grund av sin nationalitet, bilfabrikanter i F1 uppskattar den ryska marknaden, Kvyat är ingen match för Sainz.
 
Magnussen är en duktig förare men inte mer än så, Grosjean i sin tur kan vara riktig snabb i en bil som passar honom, men tycks samtidigt sakna förmågan att ge vettig feed back till sina ingenjörer, hos Lotus fick han mycket gratis  tack vare Kimi som har förmågan att lämna vettig feed back, det blir en jämn kamp mellan Haas duon.
 
Alonso är den självklara förste föraren hos Mclaren, och bör inte ha några problem att slå Vandoorne i den interna kampen, att slå några fler än så i början av säsongen innan Honda får ordning på sin motor lär bli problematisk för den gode spanjoren,.jag undrar om inte Fernando saknar de gamla goda tiderna hos Ferrari.
 
Det blir intressant att se om den så upphaussade Wehrlein klarar av att hålla jämna steg eller slå Marcus, jag är inte så övertygad om det, i mina ögon är inte en DTM titel mycket att skriva hem om, Wehrlein kan bli en ny Sutil i F1.
 
För dem som kan språket kan det vara värt att lyssna vad Saari och Nieminen har att säga i sin formulacast, där även engelska förekommer i intervjuer.
 
Det om F1 relaterad, jag kunde inte låta bli att skratta när jag såg bilden här ovan, en ny Toyota som ser ut som en grinig småglin, rynkar med pannan och kisar med ögonen, mungiporna åker ner när den väser: "Jag vill inte vara en Toyota, jag vill bli en Lamborghini Huracan när jag blir stor"...
 
...hur många av er skulle välja en C-HR före Huracan?
 
 
Amen,..må dagens grid girl vara med er.  
 
            
 
     

Kommentarer :

#1: antonio

Grid Girls gör en alltid glad. Håller med om att vi inte ska dra för stora växlar av Australien GP, framförallt när det som ett stadslopp. Moto GP denna helg också och jag är sjuk spänd på att se Lorenzo i Ducati, ska Ducati lyfta i år eller kommer dem fortsätta vara en bit efter.

Svar: Den enda föraren som har kunnat bemästra Ducati är Casey Stoner,, kan bli svårt för Lorenzo att upprepa hans resultat.
Brandon Lee

skriven
#2: Classe P

Mest intressant tycker jag ska bli Hamilton vs Bottas. Bottas lovordades mycket i början av sin f1-karriär, men har sedan dess hamnat lite i skuggan pga bristande prestanda hos Williams både tekniskt och taktiskt. Istället har Verstappen stulit rampljuset som tvärtom haft grymt bra material och race-strategi.

Om jag får önska hur resultatet kommer att bli mellan förarna i de tre toppstallen så säger jag Bottas>Hamilton, Raikkonen>Vettel och Ricciardo>Verstappen. Förhoppningsvis blir det även jämna kamper för att öka spänningen lite, något jag tror är fullt möjligt så länge inte stallpolitik är inblandat.

Riktigt het grid girl, det tackar man för! Keep 'em coming ;)

Svar: Det är en viss skillnad att köra Williams istället för Merca, inte ens Hamilton skulle ha gjort bättre resultat i en Williams än Bottas, Lewis är inte så märkvärdig i en dålig bil.
Det blir ett antal intressanta team mate bataljer i år, liksom mellan stallen, jämna fajter kommer att uppskattas av fansen. Apropå grid girls,.du kommer att bli besviken på de som dyker upp på Albert Park;)
Brandon Lee

skriven
#3: 1014johansson

Gridgirls gillar vi!! Albert park är väl igentligen en stadsbana så det brukar ju krävas några varv innan greppet är där det ska vara, kanske därför Australien GP bruka bjuda på överraskningar. Vas tror du Brandon, är årets bilar mer lik bilarna 03-07 än de varit på många år nu? Det kan ju inte vara till någon nackdel för kimis del iaf. Nu väntar vi med spänning på första race! Ha det, så ses vi på andra sidan!!!

Svar: Vem gör inte det;) AP är så "grön" bana att även MP gänget skulle gilla den,.i alla fall tills dess greppnivån ökar bränsleförbrukningen. Tja, årets bilar lär bli lika snabba som 03-04, Kimi gillar sånt skit, jag med.
Brandon Lee

skriven
#4: Zynap

Jag tror och hoppas att Bottas kan visa styrkan mot Hamilton. Men jag är rädd för att han är för lojal mot stallet och deras resultat, för att pressa Hamilton till gränsen. Sedan tror jag att Vettel får det svettigt i år, skall han slå Kimi så får han vis mästartakterna.
Jag är mycket hellre en vrålande Lambo än en tråkig toya.
Vad tror du kommer ske i Mercedes, är teamets mål mer värt förarnas och att låta dem köra om det?

Svar: "Nice Man" kan bita ifrån sig vid behov, var så säker på det. Vettel lär bli Svettel när Kimi trycker på, 2017 blir en intressant säsong på många olika sätt.Mercedes bruka tillåta förarna köra om det, jag ser ingen anledning till varför det skulle vara annorlunda i år.
Brandon Lee

skriven
#5: zenkert

Åssa är det dags att rösta på Grid Girl.
Nä, men va faen!? Det är ju bara en!!!
- OK, då röstar jag på henne...

Bottas i Mercedes kommer att bli mycket spännande.
Har han "det" eller inte.

Verstappen tror jag kommer att blomma ut
och mer eller mindre köra skiten ur Ricciardo.

Vore kul med lite Massa i täten också.
Tänk om han kan plocka hem titeln på "gamla dar".

Och så Scuderian.
Kimi eller Vettel, only God knows,
Min röst går till Vettel.

Förresten, angående dagens Grid Girl.
Varför är det så otroligt lockande på en
kvinna när det är lite halvt dolt bakom
något genomskinligt svart?
Som V:et ovanpå brösten.
Det måste finnas någon teori/förklaring om detta.

Googla på det BL - jag orkar inte :-)

Ciao

Svar: Hon är så fin att jag tyckte att det inte behövdes flera.
Tro mig, han har "det", han är precis lika iskall under sin "Nice Man" yta som Kimi, en riktig racer som inte tar några fångar.

Om han inte blommar ut så hamnar han i räcket om han kör på samma sätt som ifjol, i år kommer ingen att flytta på sig för hans skull.

Massa har inte "det", inte ens i en bra bil.

Jag sätter mina slantar på Kimi.

Vissa kvinnor är lockande oavsett hur de är klädda, andra inte oavsett hur de är klädda, "det" sitter inte i kläderna utan i utstrålning,..och jag behöver inte googla;)
Brandon Lee

skriven
#6: MagnusLundahl

Tjena Brandon.
Ett foto på två förare påminner mig om filmen dum dummare faktiskt.
Nu har det gått så långt att jag anser Alonso är topp 3.
Är det inga bra förare på väg in nu när trädgårds tomten är borta?
Ja menar vad fan hulkenberg (bromsklossen)är kvar. Till med massa.En värre är ett ryssen är kvar. Eller Palmer. Vad fan.
Aja måtte bilarna kräva sin man att många förare byts ut i år.

På tal om du skrev 256 år.Hm jag är just nu sugen på köpa en kompttraktor. Då har man nog inte så många år kvar? ha ha

Måtte F1 helgen bli super bra. Det är många Svenska män som behöver något manligt för en jävla gångs skulle att kolla på tv
Men blir mest rosa skjortor som pratar upphetsat om Hamilton och Verstappen.Sedan klagas det på Kimi och Bottas.Är detfjolla du ska vara om du ska gillas av tv idag?

mvh


Svar: Kanske vore det i så fall vara bättre om dum och dummare börjar med film istället?
Alonso hör nog hemma om inte i topp 3 så i alla fall topp 5.
Bra förare på väg in? Sean Geleal kanske,.nää, ha ha, skojar bara, när en så pinsamt dålig förare får testa med Toro Rosso tappar man tron på F1, Palmer är en riktig mästerförare jämfört med Geleal, så pinsamt dålig är den gode Sean.

Kan vara dags för alla hederskvinnor att bänka sig framför dumburken och virka lite samtidigt som de kikar på F1. Ha det.
Brandon Lee

skriven
#7: Tomi

Brandon, läste om att Mercedes misstänks ha blandat i diesel i bränslet under kval förra året, hur funkar det, hur får de bättre prestanda genom det?Vridmoment?

Svar: Olja, inte diesel, F1 bilar har en stor separat oljetank, brukar man ett antal liter under ett race så försvinner många kilo övervikt.
Brandon Lee

skriven
#8: Marcus

Jag ser verkligen fram till första racet och jag tror det blir ett bra lopp jämfört mot de senaste säsongerna. Som vanligt hoppas jag Kimi for till det och äntligen har lite tur med sig eller att andra iaf har mer oflyt. Håller också på Bottas men det räcker med att han slår Hamilton i år så tar Kimi VM titeln. Bottas kan ta den nästa år ;)

Svar: Det kan bli riktigt bra hjul mot hjul racing i år som alla förare gillar, inte minst Kimi.
Brandon Lee

skriven
#9: zenkert

Sauber testar också T-vingen.

Ciao

Svar: FIA kommer förbjuda både hajfenan och T-vingen 2018.
Brandon Lee

skriven
#10: zenkert

The Grid Girl var faktiskt precis så nice
som du säger Brandon.
I min smak dessutom.... ;-)

Angående Sauber, och T-vingen så är det roligt
dom tydligen har pengar nu för att försöka
hinna ikapp sin dåliga grund-design.
Från ingen T-vinge till T-vinge på en vecka.
Ingjuter i alla fall lite hopp.

Ciao

Svar: I min smak med...
Saubers problem är att de aldrig kommer med något eget, utan bara kopierar delar från andra, skruvar dit dem och hoppas att det funkar,.på så sätt får man aldrig fram en bra bil.
Brandon Lee

skriven
#11: mika-fan

Välkommen tillbaka BL.

Ska erkänna att jag var en av dom som till slut gav upp hoppet att du skulle återvända, men det här var en av dom gånger det var skönt att man hade fel :D

Nu ska det bli skönt att säsongen äntligen drar igång.
Hoppas på betydligt färre besvikelser än förra året.

Cheers

Svar: Jag är som gummibollen i MA.Numminens "sång", jag kommer alltid tillbaks;)
Ja, nu är det på gång, morgonpina för er, kvällsnöje för mig.
Brandon Lee

skriven
#12: antonio

Ser ut som att Mercedes kan bli i klass för sig i Australien GP efter vad man sett i första träningen vilket inte säger så mycket. McLaren bilen ser ut Arrows när den hade Orange som sponsor.

skriven
#13: OK

Hade nästan gett upp bloggen - så kul att du gjort comeback!!!

skriven
#14: MagnusLundahl

tjena jag fick en liten hjärnblödning när jag läste en sak som jag tror är okej att länka här.
Vad säger ni?

http://www.di.se/nyheter/torstiga-bilar-straffas-nar-miljobilar-gynnas/

skriven
#15: Corina

Trillade visst in på denna blogg. Fina bilder 😊

skriven
#16: Magnus Blomqvist

Ok. Jag kommer få på måfå nu och många kommer tycka att jag är för enfaldig som tjatar om samma kille hela tiden. Men jag tycker att Kimi har en jättechans i år. Med lite flyt i rätt ögonblick och mekaniker som inte slarvar så ser jag enbart Lewis som ett hot. Men annars så pekar allt på att vi får en finsk världsmästare igen. Han har en bra bil, kan köra på "riktigt", behöver inte tänka på nästa säsong och har harmoni på alla plan i livet. Bara tillförlitligheten finns där så kommer vinsterna komma.

skriven
#17: OK

Även om banan inte är helt representativ känns det som vi fick en bra föraning om säsongen redan i första kvalet. Merca har ett försprång men Ferrari har närmat sig från förra året. RBR kan kanske utmana på vissa banor men är förmodligen ett steg bakom de två nämnda teamen. Jag tror det kommer att se ut såhär större delen av säsongen.

skriven

Kommentera inlägget här :