ALLAH INSHALLAH

 
Upp med tuppen, eller om det var med böneutropet, vaken är man hur som helst ,även om allt är relativt inklusive graden av vakenhet.
 
Så, vilka slutsatser kunde man dra baserad på gårdagens fria träning?
För det första, Ferrari är ännu närmare Mercedes än de var i Kina, både Kimi och Sebastian körde imponerande varvtider under racesim, speciellt men den mjukare gummiblandningen, helt i klass med Mercedes duon.  Det tycks som så, att speciellt bakändan hos årets Ferrari är riktig lyckat ur aeroaspekt,
utformningen av diffusern, den speciella lösningen med avgasröret som löper genom växellådshuset, som möjliggör med sin låga placering en mycket tajt paketering av bakändan, samt är fördelaktig ur tyngdpunkt aspekt, bra jobbat av Allison&co.
 
Under kvalsim var Mercan fortfarande lite snabbare, mest på grund av ,att de kunde utnyttja "den magiska knappen", dvs fusket med "lagrat" fuel flow ut ur kurvor som ger ca 30 hk extra under acceleration, över ett varv blir det ca 0,3 sekunder, även Mercedes kundmotorer har samma funktion, dock med något lägre effekt.
 
För det andra, Williams tycks sakta men säkert komma underfund med ,hur de ska undvika onödig däckslitage, dvs, de har hittat lite bättre aerobalans kontra mekanisk grepp, som ger bättre totalbalans som minskar däckslitaget ,och ger bättre traction ut ur kurvor.  Även hos Williams spelar "den magiska knappen" en avgörande roll under kvalet, om det räcker att placera Williams före Ferrari under kvalet återstår att se, men jag tror inte att de är snabba nog att kvala ut Ferrari duon.
 
För det tredje, det viktiga ur set up synpunkt i går var att hitta de rätta inställningar under den andra fria träningen, dagens tredje fria träning saknar betydelse angående set up arbete, eftersom både kvalet och racet körs under betydlig lägre bantemperaturer, skruvar man på inställningar under dagens fria träning så hamnar man helt fel.
 
Vettels miss ut ur depån, när han blev av med framvingen efter en närkontakt med Perez var rätt så klantigt av Sebastian, som först skyllde på Perez, men bad sedan om ursäkt, och sa att det var hans eget fel,.så sant, den som kommer ut ur depån har ingen gräddfil ut till banan, utan en skyldighet att hålla sig undan.
 
Det finns fortfarande ett antal journalister, som på fullaste allvar pratar om Hamiltons Ferrari sits till 2016. Inte så lite enfaldigt resonemang enligt min uppfattning,om Lewis skulle förhandla med Ferrari, så skulle han med omedelbar verkan bli deporterad till andraförare hos Mercedes, och skulle stängas ut från tekniska möten, samt att Mercedes skulle satsa alla sina resurser på Nico istället,.så nej, Lewis stannar hos Mercedes, och Kimi blir kvar hos Ferrari även 2016.
 
Ja, det var lite om mina funderingar efter böneutropet, till kvällen vill jag se ett lyckat kval av Iceman, och en podium i morgon, helst den på mitten , allah inshallah som man säger här i Bahrain, om gud så vill,.det måste väl ändå finnas någon slags racing gud ute i det blå,.eller?
 
Amen,.må racing gud vara med Iceman, och några koppar av det Lila extra med er till frukost.   
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Anonym

Tack för en bra blogg Brandon. Tittar in och läser varje dag.

skriven
#2: Ghostface

Japp, må Gud vara på Icemans sida idag..

skriven
#3: Marcus

Bra skrivet! Hoppas verkligen att Kimi får en lyckad helg, det var ett tag sedan senast.

skriven
#4: André Hulinder

Är det torr eller fuktigt klimat i landet? Jag tror kimi kommer ha en kanon chans till seger på söndagen tillsammans med Lewis, jag såg att mercan var rätt hyffsad på long runs med tanke på deras däckslitage i varma förhållanden! Tror du ferrari kommer få det tufft att matcha mercedes när man kommer till svala europa? Tror du lewis och kimi skulle fungera i samma stall? skulle kimi göra ett bättre jobb i rosbergs merca?

skriven
#5: Tomi

Intressant läsning.
Borde man inte kunna fånga den magiska knappen på film om den sitter på ratten så att det finns bevis för detta?

skriven
#6: La Garonne

Tack återigen Brandon, tror jag har sagt det tidigare men säger det igen. Nu när din underbara blogg finns så inser jag hur mycket jag gick misste och inte visste om när det gäller F1 tidigare, är helt underbart att lite smått "bakis" så här på lördagen slå på datorn och få läsa och dina tankar och beskrivningar och informationer om F1 och lite annat :-). Ska jag vara helt ärlig så har jag inför race helgerna lite pirr i kroppen när jag ska gå in på din blogg, ungefär på samma sätt som det är att sätt sig framför tv och titta på träning/kval&racet. Man är så nyfiken på vad för spännande och intressant nyheter, information och humor man ska få ta del av. TACK !!
Undrar om du har sett ngr synliga nyheter/uppdateringar som har testats på Ferrarin ?
Just nu när jag skriver så är Kimmi tyvärr ca 0,5 i P3 efter Vettel och Hamilton, vi får hoppas han kan ta in den tiden ikväll när det är lite svalare alternativt att han har bättre race set up.
Trevlig lördag alla och så håller vi tummarna inför kvalet.

skriven
#7: Ghostface

Jag är nöjd, imorgon smäller det !
Trevlig Lördag La Garonne och alla ni andra.
p.s synd för Mackan dock.. hoppas han tar några poäng.

skriven
#8: Tomi

Vettel är riktigt lurig, i Q2 när Kimi är aningen snabbare klagar Vettel på att ha har lite drop off i effekt, det leder till att Ferrari för att vara på den säkra sidan förmodligen skruvar på lite extra i hans motormappning. Leder till att han är snabbare än Kimi. Kimi bryr sig inte om sånt rävspel men det visar också skillnaden dem emellan-Vettel tar till alla medel för att vara snabbare. Här tycker jag faktisk att Kimi borde tuffa till sig, göra vad som helst för att vara snabbare precis som Vettel. Tror ändå att Kimi utmanar Vettel i racepce men det som händer idag belyser att Kimi inte enbart kan lita på sin talang-det finns fler verktyg att ta till....
Trevlig lördag-ser fram emot imorgon!

skriven
#9: Anca

Hamilton ser grym ut.
Kul att se Vettel där uppe igen.

skriven
#10: Tomi

ANCA; "Hamilton ser grym ut" Sover Dolly Parton på rygg?

skriven
#11: Reijo Turunen

Kimi närmar sig mer och mer och Vettel får se upp i starten i morgon med både Rosberg och Kimi bakom sig och även Bottas.

skriven
#12: Ghostface

Just näin Tomi ja Reijo..

skriven
#13: Reijo Turunen

Kyllä niin. ;)

skriven
#14: Anca

TOMI;Sover Dolly Parton på rygg?
Jag vet inte ?
Har aldrig varit där.
Har sett massagebänkar med hål för ansiktet så vem vet om det finns andra modeller ;)

skriven
#15: Ingemar

Intressant start kan det bli....! Förhoppningsvis en startsnabb Kimi + en frustrerad Rosberg. Finns det en mer renare startsida och en mer smutsig startsida i Bahrain...?

skriven

Kommentera inlägget här :